Művészeti képzés aranyáron

Cikk dátuma 2015. október. 27. | Mozaik
Művészeti képzés aranyáron

A világ legdrágább egyeteme Bronxville-ben található 

A világ legdrágább egyetemei az Egyesült Államokban találhatóak, bár ezek nem azonosak a világ legjobb helyre rangsorolt intézményeivel. Általában kisebb, egy-egy szakterületre specializálódott intézmények tartoznak ide, de pár nagyobb kutatóegyetem is felfért a listára. Lássuk, mi kerül évente még az MIT-nál vagy a Harvardnál is sokkal többe.

New York kertvárosi részén, Bronxville-ben található a világ legdrágább egyeteme, a Sarah Lawrence Collage, ami egy művészeti magánegyetem. Az éves tandíj közel 51 ezer amerikai dollár, azaz nagyjából 14,5 millió forint, ami további 15 ezer dollárral nő a kollégiumi ellátással. Így akár 18 millió forintba is kerülhet egyetlen tanév.

A kaliforniai Claremontban található a főleg fizikát, biológiát, matematikát és mérnöki tudományokat oktató Harvey Mudd Collage. A 48,5 ezer dolláros tandíjhoz még 16 ezer dolláros lakhatási díjat is érdemes hozzászámolni, ha valaki ide szeretne járni. Viszont megéri a befektetés, mert az USA legjobban kereső szakemberei közül sokan innen kerülnek ki.

A New York-i Columbia University az eddig felsoroltaktól eltérően egy nagy kutatóegyetem, amit még a 18. században alapítottak. Fennállása óta közel száz Nobel-díjast adott a világnak, így talán sokaknak megéri kifizetni az éves szinten ötvenegyezer dollárba kerülő tandíjat, amit még tizenkétezer dollárral fejel meg a kollégiumi elhelyezés.

Harminchat Nobel-díj és tizennyolc Pulitzer-díj fűződik a New York University nevéhez, ami még arról is híres, hogy ez az egyetem adja a világ legtöbb cserediákját. Évi 46 ezer dollár a tandíj, a kollégiummal együtt azonban ez 63 ezerig is emelkedhet.

A New York Universityhez hasonló költségekkel kell számolni a University of Chicagón is. Jelenleg a tanszékeken nyolc Nobel-díjas kutató dolgozik, így valószínűleg minőségi oktatást nyújtanak a közel 18 millió forintos éves díjért cserébe.

A Claremont McKenna College-ról azt tartják, hogy ide a legnehezebb bekerülni az összes amerikai egyetem közül. A kis magánegyetemet 1946-ban csak fiúk számára alapította Donald McKenna, és csak jó 30 évvel később vettek fel nőket is a bölcsészettudományi egyetemre. A 47 ezer dolláros éves tandíj 62 ezer dollárra nő a kollégiumi költségekkel.

A díjakkal kapcsolatos adatok a The Chronicle of Higher Education információin alapulnak, és a belföldi diákokra szabott tandíjjal számoltak. A tandíj külföldi diákok esetében eltérő lehet, illetve külölféle támogatások enyhíthetik azt.

/Forrás:Eduline/

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat