Munkaerőpiaci igényekhez igazodva bővül a specializációs kínálat

2020. október. 13. KáVé
Munkaerőpiaci igényekhez igazodva bővül a specializációs kínálat

Magyarságismeret és zarándokturizmus képzés a Kodolányin az EMMI és az ITM támogatásával

 

Fontos kérdésnek számít a felsőoktatásban, hogy a munkaerőpiacnak milyen mennyiségi és minőségi elvárásai vannak a diplomás munkaerővel szemben, mire kell hangsúlyt fektetni, amennyiben ezeknek az igényeknek meg szeretne felelni. A Kodolányi János Egyetemen évtizedek óta jelen van ez a szemlélet: a munkaerőpiac igényei alapján folyamatosan bővül a válaszható specializációk köre a különböző szakokon.

Ezek a specializációk egy-egy szak szűkebb területéből adnak speciális szakképzettséget a hallgatóknak. Vannak alapszakhoz kötött és szaktól független specializációk, a 2020/21-es tanév első félévében például két szaktól független, kétféléves képzést indítottak az egyetemen Magyarságismeret és a Zarándokturizmus elnevezéssel. KJE Turizmus-vendéglátás szak két új specializációja kapcsán kérdeztem Dr. Kovács Lászlót, az egyetem oktatási rektorhelyettesét.

Nézzük meg először azt, hogy milyen tartalommal töltötték meg az új specializációkat, milyen ismeretekkel felvértezve végeznek majd a hallgatók?

A Magyarságismeret specializáción a magyarsággal kapcsolatos ismeretek összességét sajátítják el hallgatóink, a magyar történelem, a magyar nyelv- és irodalom, a magyar táj - fókuszban Kárpát-medence - természeti és gazdaság földrajza, a magyarság néprajza, valamint a szellemi és anyagi kultúrája a tananyag. 

A Zarándokturizmus specializációt választók pedig a vallási turizmus tervezés, fejlesztés és menedzsment keretein belül vallási zarándokutak megtervezésébe, marketingjébe és megvalósításába nyernek betekintést, kiemelten a Szent László lovagkirály zarándokúthoz kapcsolódva. A 30 kredites képzés során vallástudományi, antropológiai, művészettörténeti ismereteket szereznek a zarándoklatok és a zarándokturizmus témájához kapcsolódóan, megismerkednek a vallási turizmus és azon belül a zarándokturizmus legfontosabb hazai és nemzetközi trendjeivel, valamint a képzés gyakorlatorientáltságának köszönhetően a zarándokturizmus marketing, menedzsment és szervezési kérdéseiben is tapasztalatot szereznek.

Nem csak turizmus szakos hallgatók, hanem bármely képzésben résztvevő kodolányisok felvehetik az új specializációkat a tanulmányaik mellé. Mennyire egyedülálló és hiánypótló ez a képzés a hazai felsőoktatásban?

Az EMMI és az ITM támogatásával kialakított specializációk elsődleges célja olyan szakemberek képzése, akik képesek a magyarországi turizmus tervezés keretein belül történeti-kultúrtörténeti nemzetismereti jellegű utazások, túrák tudományos alapú megtervezésére és megvalósítására. A képzés során a hallgatók történettudományi, művészettörténeti, néprajzi ismereteket szereznek a magyarság témájához kapcsolódóan. Mivel minden egyetemi polgár felveheti ezeket a kurzusokat, a képzés tartalmában természetesen megjelenik az általános műveltség elmélyítésének felsőoktatáspedagógiai célja.

A Zarándokturizmus specializáció a Szent László zarándokút központba emelésével olyan szakemberek képzését célozza, akik képesek a vallási turizmus tervezés, fejlesztés és menedzsment keretein belül vallási zarándokutak megtervezésére, marketingjére és megvalósítására. A képzés során a hallgatók egyrészt elméleti – többek között vallástudományi, antropológiai, művészettörténeti – ismereteket szereznek a zarándoklatok és a zarándokturizmus témájához kapcsolódóan, másrészt megismerkednek a vallási turizmus és azon belül a zarándokturizmus legfontosabb hazai és nemzetközi trendjeivel, harmadrészt a képzés gyakorlatorientáltságának köszönhetően a zarándokturizmus marketing, menedzsment és szervezési kérdéseiben is tapasztalatot szereznek.

Az újszerű és különleges képzésben kik lesznek az oktatók, akik a különböző szakon tanuló hallgatókat tanítják?

Egyetemünk kiváló szakemberei a különböző tudományterületekről. A turizmus tanszékről Dr. Rátz Tamara tanszékvezető, Donka Attila, aki tizennyolc éve oktat a felsőoktatásban az idegenforgalom, turizmus területén, Dr. Régi Tamás, aki ugyancsak szaktekintélynek számít a turizmus területén. De az oktatók között van Prof.Dr. Simándi Irén történész, egyetemi tanár, Dr. Vizi László Tamás történész, rektorhelyettes és Dr. Ujváry Gábor történész, főiskolai tanár.

Új helyzet van a pandémia következményeként a felsőoktatásban. A világjárvány mennyire befolyásolta a specializáció indítását?

A zarándokturizmus specializáció egy részét még meg tudtuk tartani legalább részben személyesen. A Magyarságismeret sajnos csak online tudott elindulni néhány fővel, ugyanakkor reméljük, hogy a tavaszi félévben már tanulmányutak keretében is fel tudjuk fedezni azokat a helyeket, amelyek a tartalmakhoz, elsősorban a Szent László zarándokúthoz kapcsolódnak.

Szerepel-e a terveik között, hogy más egyetemek hallgatói is felvehetik ezeket a kurzusokat? 

Szándékunk szerint igen, ennek a lehetőségén dolgozunk jelenleg is. Az áthallgatást a jelenlegi magyar felsőoktatási jogszabályok lehetővé teszik. Jelenleg az egyetemek és főiskolák a világjárvánnyal küldenek éppen, és ezért most kisebb figyelmet tudnak fordítani az ilyen típusú együttműködésekre. Gondoljon csak bele:  a turizmus szakos hallgatók szakmai gyakorlatukat nem tudják hol elvégezni, mert zárva tartanak a turisztikai szolgáltatók. Ilyen kontextusbahn inkább az időben történő végzés minimális élehetőségeinek a megteremtése a hallgatók és az intézmények célja, és nem az ilyen kreatív együttműködések kidolgozása. De reméljük, 2021-ben már a megszokott rendben dolgozhatunk.

V.I.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat