Mozijegy

2023. december. 14. Hangoskodó
Mozijegy

Papp-Laib Marcell, kommunikáció- és médiatudomány szak, III. évfolyam

Egy nem is olyan régi produkciót, a Kincsemet hoztam el a mai mozijegyi kalandozás első állomására. Ez a 2017-es kétórás film egy történelmi, romantikus dráma. A két főszereplő Nagy Ervin és Petrik Andrea, de rajtuk kívül olyan kiváló magyar színészek is játszanak a filmben, mint például Kovács Lehel, Gáspár Tibor vagy Balsai Mónika. 

Blaskovich Ernő minden vagyona elveszett a szabadságharc után. Céltalan és kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. A film zseniálisan mutatja be a kor szellemét és történelmét, a színészi alakítások hibátlanok, a korabeli ruhák és díszítések elképesztően hitelesek,  a lovakat pedig parádésan felkészítették a forgatásokra.

A 2017 es produkció a magyar filmgyártás legdrágább produkciója lett, nagyjából három milliárd forintot költöttek a filmre. 

És ha már a film címe a Kincsem, mindenképpen szót kell ejtenem a legendás lóról. Kincsem volt a magyar lóvasport és lótenyésztés büszkesége a 19. század végén. A Magyarországon tenyésztett sokszoros díjnyertes versenyló 1874. március 17-én született, Blaskovich Ernő birtokán. Tizenhárom versenypályán ötvennégy alkalommal állt rajthoz és ötvennégy győzelmet aratott. Magyarországon „a legyőzhetetlen csodakanca” névvel illették.

A képi világ és a zenei világ egyaránt magával ragadó, ami nagyon sok pluszt hozzátesz a filmhez. Szerintem a magyar filmek közül a kincsemnek van az egyik legszebb zenéje, a film megjelenése után én magam is több hónapig hallgattam.

 

A mai mozijeggyel egy 2001 es magyar játékfilmre,  a Moszkva térre is meghívom az olvasókat. A film 1989 tavaszán játszódik, amikor is a filmben szereplő gimnazista diákok érettségizni készülnek. Az ország változások előtt áll, állandó kapkodások jellemzik a helyzetet szinte minden területen. A diákok az érettségi időszak előtt buliról bulira jártak és a gyülekező helyük a Moszkva tér volt mostani nevén a Széll Kálmán tér. Fiataloknak nagyon ajánlom a filmet, hogy régen milyen volt a bulizós, tereken összegyűlős élet. Annyit elárulhatok, hogy nagyon nagy különbség nincsen, de vannak érdekességek.

A diákok ballagása után egy kaotikus érettségi következett ugyanis az 1945 utáni történelem tételeket eltörölték. A film korhűen mutatja be az akkori helyzeteket és az akkori fiatalok csalafintaságát és életét. A filmben Karalyos Gábor, Balla Eszter, Szabó Simon és Csuja Imre is játszik.

A filmben archív felvételeken, magyar és külföldi híradórészleteken keresztül megjelenik az 1989-es nyár több hazai történelmi eseménye, így többek között Nagy Imre újratemetése, Kádár János halála és temetése is. 

A 2001-es 32. Magyar Filmszemlén három díjat is elhozott. A legjobb első filmért kapott Török Ferenc, a legjobb női epizódszereplő Pápai Erzsi lett, ill. az internetes közönségszavazás alapján Török Ferenc megkapta a legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat is. 

Egy szó Üvegtigris. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek mond valamit ez a név függetlenül attól, hogy látta a filmet vagy nem. Ez a három részből álló trilógia sokak szerint a legjobb magyar filmek között ott és én ebben maximálisan egyet is értek.

Megszámlálhatatlan sokszor lattam a filmet és olyan klasszikus idézeteket köszönhetünk a filmnek, mint például az easy rider öcsém vagy az anyámmal élek babettával járok es ne legyek kemény. Ezt Csuja Imre karakterének Csokinak köszönhetjük. A trilógia első része 2001-ben, a második rész 2006-ban míg a harmadik rész 2010-ben jött ki. 

Az Üvegtigris hat barát eseménytelen napjait dolgozza fel Lali, az Amerika-mániás büfés, aki az Üvegtigris nevű rozoga, útszéli büfékocsi tulajdonosa; Gaben, az autónepper, Róka, a piti csencselő; Sanyi a félnótás hajléktalan; Csoki, aki mindig arról szövegel, hogy majd szerez pénzt és elmegy Amerikába; és Cingár, aki a többiek idegeit nem kímélve szaxizik.

Mindhárom rész elképesztően humoros, és nyugodt szívvel állíthatom, hogy időtálló a népszerűségük. Véleményem szerint a második rész a legjobb, de az első és a harmadik rész is igazi klasszikus ma már.  A filmet Tinnye községben forgatták, a Garancs-tó partján. Az első reszt 130 000-en nézték meg a mozikban, és ezzel az egyik legsikeresebb magyar film lett. 

A filmben látható büféskocsit a forgatási helyszínen hagyták, ami azóta turistalátványosság lett. Aki szereti a filmet annak ajánlom, hogy nézze meg élőben mert különleges élmény, ezt tapasztalatból mondom.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat