Mozgókép

Cikk dátuma 2020. február. 09. | Mozaik
Mozgókép

Polczer Dominik - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam

Negyvenkét év után lezárult a Skywalker - saga

Kevés filmszéria osztja meg úgy a rajongótáborát, mint a Star Wars, különösen a Disney-féle folytatásfilmek. Méltó lezárást készíteni ilyen nagyívű történetnek komoly felelősség, főleg, hogy 1983-ban már elkészült a tökéletes finálé. A forgatás nem volt mentes botrányoktól, utóforgatásokra is szükség volt, és még egy rendezőcserén is átesett a film. Adott tehát a kérdés: sikerrel vette-e a kihívást Az ébredő Erő rendezője, J. J. Abrams, akit Colin Trevorrow távozása után hívtak vissza, hogy levezényelje a IX. epizódot, ami nem csak egy, de mindjárt három trilógiát hivatott lezárni.

A népszerűtlenebb álláspontot képviselem az új trilógiával kapcsolatban, megkérdőjelezhetőnek tartom, hogy mennyire volt szükség rá. Ugyanakkor szórakoztatóak, rossznak sem nevezhetők, és amíg három középszerű filmre jut két olyan kiváló spin-off, mint a Solo és a Zsivány Egyes, addig én azt mondom, inkább ez, minthogy teljesen Star Wars-filmek nélkül maradjunk.

Az egyetlen problémám a VII. és VIII. epizóddal az, hogy feltűnően elütnek egymástól. Míg Az ébredő Erő a nosztalgia faktoron keresztül próbál hatni a rajongókra, és kis túlzással mondhatjuk, hogy az Egy új remény remake-je volt, addig Az utolsó Jedik épp amiatt közutálat tárgya, mert elszakadt a hagyományoktól, merőben újat akart mutatni,ez viszont sok esetben karakteridegen lépéseket eredményezett. Hiába kedvelem hát a maga módján mindkettőt, kizártnak tartom, hogy a trilógiazáró értelmesen összefűzze őket. Mindössze annyi elvárásom maradt, hogy kapjon a Skywalker-saga korrekt lezárást, aztán hagyjuk magunk mögött ezt a korszakot, és térjünk át inkább például az Old Republic érára. Bármennyire kedvelem Rian Johnson független filmjeit (legfrissebb munkája, a Tőrbe ejtve rögtön kedvencemmé vált a krimi műfajában), Az utolsó Jedik bizonyította, hogy a nagy költségvetésű franchise-filmektől jobb, ha távol marad. Meggyőződésem, hogy sokkal konzisztensebb trilógiát kapunk, ha Abrams ült volna a középső rész rendezői székében is.

A színészi alakítások elég vegyesek, de összességében inkább pozitívumként tudom elkönyvelni őket. John Boyega és Oscar Isaac Finn-Poe duója között továbbra is remek a kémia, és mindketten kaptak egy-egy érdekes szálat és több játékidőt, ami javukra is vált. Kelly Marie Tran által játszott Rose a rajongók örömére tudatosan háttérbe szorult. Főszereplő párosunk kapcsolata is szorosabbra fűződik, és a három film alatt most először éreztem úgy, hogy Daisy Ridley és Adam Driver igazán jól működnek együtt. Ez szükséges is volt, hiszen Rey és Kylo útja is végleg egymáshoz csatlakozik. Előbbit továbbra sem tudom hova tenni, most sem lett érdekesebb számomra, a származását övező rejtély megoldódott ugyan, de ezt a megoldást érezhetően az utolsó pillanatban rángatták elő. Nyilván azért, hogy Johnsonnal ellentétben a kérdésre ne újabb kérdés legyen a válasz. Kylot mindig remekül kidolgozott karakternek tartottam, és ez most sincs másképp: a sorsa beteljesült, és boldog vagyok, mert a VII. rész óta ezt a befejezést vártam a karakterének. Az ébredő Erővel Driver hamar kedvencemmé lépett elő, és azóta a messzi-messzi galaxison kívül is igencsak megkedveltem.

A főszereplők mellett minden régi arc visszatér így vagy úgy, és bár jó érzés látni őket, némelyiküket feleslegesen, gondolok itt főként az Uralkodóra. Őt azért rángatták elő, mert Snoke legfőbb vezér hiányát pótolni kellett (igen, ismét a VII. epizódra mutogatok). A cameókon kívül számos egyéb easter egg is akad. Ezekre is mondhatnám, hogy csak a rajongók kedvéért vannak itt, ám ezen a ponton előtör a rajongó énem, és egyszerűen nem tudok haragudni az erőltetett húzásokért, amikor például végre nagyvásznon is felbukkan a kedvenc hajóm, amit eddig csak az animációs sorozatokban láthattunk.

A történet kiszámítható, sablonos és a nosztalgiára épít, de ha a VII. epizódnak ezt elnéztük, tegyük ugyanezt most is. Rengeteg párhuzamot húzhatunk A birodalom visszavág-gal, Rey és Kylo Ren karakteríve szépen rímel Luke és Vader útjával, de legalább nincsenek karakteridegen húzások a filmben, és szépen keretbe foglalja a három trilógiát. A Skywalker kora nem több egy erős középszernél, személy szerint azonban rajongóként nem tudtam nem kedvelni.

Értékelés: 6,5/10

A filmet ajánlom, ha:

- nem vársz többet egy korrekt búcsúnál a régi és új karakterektől

- kedvelted Az ébredő Erő nosztalgikus stílusát

Nem ajánlom, ha:

- inkább Az utolsó Jedik újításait kedvelted

- zavar a túltolt fanservice

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat