Most tavaszi szünet, majd távoktatás minden szakon és tagozaton

2020. március. 16. KáVé
Most tavaszi szünet, majd távoktatás minden szakon és tagozaton

Minden üzemel, csak online

A KSH  legfrissebb adatai szerint hazánk felsőoktatási intézményeinek nappali képzésein 203,6 ezer hallgató tanul ebben a tanévben. A koronavírus járvány terjedésének lassítása érdekében jelentős változások léptek életbe az egyetemeken, így a Kodolányi János Egyetemen is. Ezen a héten tavaszi szünet van, a következő héttől pedig mindenütt elrendelték a távoktatást. Minden tanórát távolléti oktatásban tartanak meg, erről a hallgatókat Neptun üzenetben tájékoztatták.

Dr. Szabó Péter rektor a KV-nak elmondta, a Kodolányin nem okoz fennakadást a távoktatásra történő átállás, hiszen már 2006-ban kiegészítették a képzési palettát ezzel a nappali és levelező képzés mellett.  A 2014/15. tanévben bevezett PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modellnek is szerves része az online eszközökkel támogatott oktatás. 

Dr. Kovács László oktatási rektorhelyettes a KV-t arról tájékoztatta, hogy a Moodle és a Skype vállalati verziójának kombinált alkalmazásával oktatnak. Néhány szakon lesznek olyan tantárgyak, amelyeket személyesen lehet csak elvégezni. Ilyen az előadóművész szakon a zenekari gyakorlat vagy a stúdiót igénylő gyakorlatok a média szak esetében. Ezeket, amikor kinyitnak az épületek,  pótolni fogják, akár a vizsgaidőszakban is.

Hozzátette: " Az oktatók lehető legnagyobb nyitottsággal fogadták a megváltozott rendszert. Érzik a helyzet komolyságát, felkészültek és egymást is segítik. A napokban volt egy online fogadóórám, százhúsz részvevővel. A hallgatók számára az online óratartás nem jelent különösebb kihívást, eddig is kaptak a Moodle keretrendszerben online feladatokat. A hang- és képkapcsolat lesz csak új elem. De a legtöbb hallgatónak már van tapasztalata ezen a téren is. Olyan kérdést is kaptam, hogy távoktatásos hallgató "bemehet-e" online nappalis órára. Természetesen igen, hiszen a távoktatásos és levelező tagozatos hallgatók órái csak azért vannak péntek-szombaton, hogy munka mellett is lehessen tanulni. De most home office van sok helyen".
Az oktatási rektorhelyettes a fogadóóra kapcsán kiemelte: "A szakmai gyakorlat veszélyhelyzetből adódó részleges vagy teljes elmaradása, az online dolgozatírás és vizsgáztatás mikéntje érdekelte őket leginkább. A fő elv, hogy a hallgató érdeke a veszélyhelyzetből adódóan lehetőleg ne sérüljön, mindent megteszünk azért is, hogy végzőseink is időben diplomázhassanak" - mondta az oktatási rektorhelyettes.   
"Nemcsak a magyar nyelvű, hanem az angol nyelvű képzéseinken is azonnal bevezettük az online oktatást valamennyi szakunkon, felsőoktatási szakképzéseinken. A szakirányú továbbképzéseink esetében sincs fennakadás a távoktatást illetően. Külföldi hallgatóink akár hazautaztak, akár maradtak, tudják teljesíteni a félévi követelményeket. Erasmus félévüket külföldön töltő hallgatóink, amennyiben nem tudnak hazautazni és a külföldi egyetemen nem tudják elvégezni a tárgyaikat, akkor a magyar tanterv szerinti órákba csatlakoznak be, hogy ne veszítsenek félévet "  - tájékoztatott Dr. Hoffmann Orsolya nemzetközi és felnőttképzési rektorhelyettes. 

Dr. Bartha Adrienn oktatási igazgatótól megtudtam, hogy a kommunikációs tanulmányi csoport és a tanulmányi hivatal átállt az elektronikus ügyintézésre. A személyes és telefonos ügyfélszolgálat viszavonásig szünetel. A hallgatók elsősorban a diákigazolvánnyal, a diákhitellel, a hallgatói igazolásokkal kapcsolatos kérdésekben keresik  a tanulmányi hivatal munkatársait, akik folyamatosan válaszolnak a megkeresésekre.

A KJE-n a személyes ügyintézés szünetel. A felmerülő kérdéseket kizárólag elektronikus úton várják. A tanszékek elérhetősége a www.kodolanyi.hu/ugyfelszolgalat oldalon található.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat