Möbius szalag a színpadon – Szerelmek városa a Vígszínházban

Cikk dátuma 2021. szeptember. 25. | Mozaik
Möbius szalag a színpadon – Szerelmek városa a Vígszínházban

Érzelmek kavarodása, színekben, formákban, hangokban

Aki pusztán az elme szabályok szerint működő logikája mentén szeretné a könnyen értelmezhetőség keretei közé szorítani a Jacques Prévert Szerelmek városa című forgatókönyve alapján készült ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós színpadi adaptációját, akár vissza is válthatja a jegyét. Hacsak nem érez magában nyitható ajtókat az érzelmi alapon rendeződő, kaotikus színházi katarzis megélésére. Ez az előadás sokkal több egy pusztán lineáris cselekményvezetésű, szépen eljátszott szerelmi mesénél. Még csak érzelmi realizmusnak sem nevezhető a mindennapi emocionális amplitúdók szintjén az az örvénylés, amit a két fiatal művész Kovács Adrián zenéjével és a Vígszínház társulatával színpadra álmodott. Az érzelmek teljes kavarodása, színekben, formákban, hangokban és kicsit sem elhanyagolható módon, mozgásban kifejezve.

Valamennyiünknek volt már olyan pillanat az életében, amikor az összeegyeztethetetlen érzelmek tombolását nem tudtuk kifejezően a felszínre juttatni. A Vígszínház színpadán ez a belső csata, a megélt valóságok létezőként való elfogadása, valamint azok létjogosultságának megkérdőjelezése elevenedik meg a Szerelmek városában, miközben a háromszögek szerelmi természetét sokszögekre cserélve szinte Möbius szalagra kényszeríti az ember tér -és létérzékelését.

Az előadás középpontjában ott feszül a kérdés, amire mindenkinek megvan a maga válasza a színpadon és a közönség soraiban is. Mi a szerelem, mi a boldogság, megérti és megéli-e őket az ember ott és akkor, amikor megadatik neki? Az előadásban a vágyak és beteljesedések úgy száguldanak el egymás mellett, mint metrókocsik az alagútban; ismert pályákon, egymáshoz rémisztően közel, mégse találkoznak.

Az előadás a félreértésekről, a kimondatlanul hagyott érzelmek veszélyeiről és az elszalasztott pillanatok utáni megbánásról szól. Ugyanakkor önmentés” címszó alatt helyesnek vélt pótcselekvésekről, boldogságot valamilyen formában, vagy legalább nyomokban tartalmazó életről mesél három felvonásban. Talán nem véletlen, hogy többször is megjelenik benne Otello, karakteri és szituációs párhuzamok segítségével magyarázva a jelen előadás cselekményét, még akkor is, ha annak megléte, sokak által vitatott. A három felvonás a közönség körében azonban kevéssé arat sikert, hiszen éppen, hogy alkalmassá válnának érzékszerveink az ingerek teljeskörű befogadására, máris kizökkentenek a nézőtéri lámpák élesedő fényei és az ajtók nyitása. A hármas tagoltság a filmekből jobban ismert forgatókönyv-forma követés szándékának számlájára is írható, azonban, ha ennél mélyebbre akarnék merészkedni a megszokott „két felvonásos berendezkedéstől” való eltérés megindoklásában, akkor megtagadnám az alkotók és a közönség kreatív szabadságát, ami egy ilyen kaliberű előadás kapcsán nem csak etikátlan, de indokolatlan is lenne. Végtére is a színház a megkötésektől mentes, alkotói szabadságot biztosító, kísérletező játéktér a kreatív elme számára.

Összességében egy érzelmi benyomásokban, görbe tükrökben szemlélhető, magasságokban és mélységekben bővelkedő előadás részese lehettem, ami után komoly fizikai és mentális erőfeszítést jelentett a saját jelenembe való visszatérés. A színházi katarzis egyik legteljesebb élményét adta nekem az előadás, és bár a megosztóságában cseppet sem kételkedem, mindenkit bátorítanék, hogy látogasson el a Vígbe. Adjon egy esélyt ennek a nem mindennapi előadásnak, hogy lenyűgözze, megbotránkoztassa, a köznapi keretekből kifordítsa és utat mutasson az érzelmi komfortzónán túlra. Megéri.

Locsmándi Luca - kommunikáció- és médiatudomány szak, II. évfolyam

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat