Miről szól a KAG következő kiállítása

2019. június. 01. KáVé
Miről szól a KAG következő kiállítása

Banksy után szabadon

 

A Kodolányi János Egyetemen egyedülállóan működő hallgatói galéria, a Kodolányi Art Galery (KAG), ismét feldobta a labdát. Alig, hogy megnyitották a Vörösmarty Rádió kiállítást, máris a következő tárlaton dolgoznak a csapat tagjai. A jövő félévben megrendezendő kiállításról és az ezt reklámozó plakátról beszélgettem egy egykori és egy jelenlegi kodolányis hallgatóval. Bolfert Richárd az egyetem hallgatójaként három évig volt a galéria tagja, jelenleg pedig a marketing osztály munkatársaként segít be a KAG életébe. Seyed Dávid pedig elsőéves hallgatóként, egyszerre három szakot végezve vesz részt lelkesen a galéria munkájában. Az egyetem rádióstúdiójában felvett interjúban elmondták, a jövő félévben is várják a magukban kedvet érző hallgatókat a galéria kurzusán.

 

Honnan jött az új kiállítás ötlete? Egyáltalán mi is az ötlet? A plakát kicsit rejtélyes.

Bolfert Richárd: Tavaly nagyon sokat utaztam, hét országban jártam. Egyik alkalommal Tarbay Gabriella tanárnővel, a KAG alapító-vezetőjével egy kávé mellett beszélgettünk a galéria dolgairól, és arról, hogy milyen sok helyen jártam, és fotóztam. Arra gondoltunk, hogy lehetne ebből egy kiállás. Erről a hét országról lesz egy átfogó tárlat. Három témába szerveztük a képeket: a víz, a természet, a város, illetve ezek összekötő elemei. A hét ország pedig Románia, Szlovákia, Horvátország, Ausztria, Lengyelország, Svédország, Belgium. Tehát elég széles a skála. Lényegében mind a természet, mind a város megjelenik majd ebben a kiállításban.

A kiállítás reklámozására már plakát is készült.

Seyed Dávid: Így van, méghozzá egy friss ihlet alapján. Tarbay Gabriella tanárnő mutatta, hogy a Banksynek nemrégiben volt egy aukciós vására, ahol ledaráltatta a képét. A képén egy kislányt lehetett látni egy léggömbbel. Amikor ezt a remekművet egymillió fontért leütötték, akkor a képet ledarálta a keret, amibe bele volt építve egy iratmegsemmisítő. Ez tanárnőnek nagyon megtetszett, és igaza is van, ezzel teljes mértékben újraértelmezzük a művészet határait. Tulajdonképpen eljutottunk odáig, hogy a művészetről el lehet mondani, hogy nincs is művészet és az is művészet. Ugyanis eredeti szándéka szerint Banksy teljesen le akarta ezt a képet daráltatni, csak az iratmegsemmisítő elromlott. Arra gondoltunk, hogy egy új dolog lenne hasonlóképpen elkészíteni areklámplakátot.

Hogyan képzeljük el a kiállítást reklámozó plakátot?

Seyed Dávid: Fogtuk Ricsi három képét. Az egyik egy vízesés, amely a ledarált rész lett, és ezen van egy szöveg. A ledarált rész és a szöveg egyensúlya egyfajta titokzatosságot ad a dolognak: nem lehet tudni, hogy mire készül a KAG, csak hogy valami fotókiállítás lesz. El lehet olvasni, oda kell hozzá menni közel és figyelni egy darabig. E felett látható egy stockholmi városkép, valamint egy hegyekben látható kövezett ösvény. Ha jól megnézitek ezt a képet, akkor látható, hogy egyensúlyban van az egész, centrális elrendezésű, és középen van egy út, amin majdnem végig lehet menni. Illetve a stockholmi városképben van egy piros ruhás ember, aki tulajdonképpen végigsétál a képen. A plakátot az iskola minden emeletére kitettük, de a büfénél a márványoszlopokon ajánlom a megnézését, mert ott látszik a legjobban, és az oszlopra hajlítása miatt még érdekesebb az összhatás.

Eddig is a plakátokkal foglalkoztál a KAG-ban?

Seyed Dávid: Egy éve vagyok a galéria tagja, eddig inkább az elméleti oldalát közelítettük meg a művészeti irányzatoknak. Engem például nagyon vonz a japán minimalizmus, tehát olyan irányba orientálódtam. Aztán a tanárnő egyszer csak azt kérdezte: Dávid, miért ne csinálná meg? Először nem értettem, hogy jön össze a japán minimalizmus Ricsinek fotójával, de aztán egy nagyon jó munka lett belőle. Ricsi mutatott egy programot, és egy hihetetlenül élvezetes folyamaton mentem keresztül a készítése alatt.

Nagyon izgalmas a KAG élete. Miért érdemes felvenniük a hallgatóknak ezt a tárgyat?

Bolfert Richárd: Az Art Gallery nem csupán egy öntevékeny művészeti klub, nagyon sokrétű. Egy kiállítás megszervezése a nulláról, az ötletelésen keresztül egészen a megvalósításig nagyon sok részből áll. Legyen az pénzügyi, beszerzési, reklámozási vagy felszerelési feladat. Mind-mind olyan feladatok, amelyeket nem tud egy ember egy személyben megvalósítani, másrészt nem célszerű, hogy csak egyféle szakos hallgató csinálja. Ide bármilyen szakos hallgatók becsatlakozhatnak, és megtalálhatják a maguk kedvére való feladatot. Ha valaki kicsit is érdeklődik a művészet, vagy akár bármilyen rendezvényszervezés, tervezés iránt, akkor mindenképp vegye fel ezt a tantárgyat és próbálja ki magát. Azt is fontos elmondani, hogy ez nem csak egy fotógaléria, hanem itt bárki bármilyen művészeti ágban jeleskedhet. Ha megfelelő a színvonal, és megfelelő mennyiségű kiállítási műve van, vagy elő tud állítani, akkor bármilyen művészeti ágban ki lehet állítani. Legyen az akár festészet, akár textil, iparművészet vagy bármilyen más önkifejezési mód. Vannak lehetőségek.

Szöveg:Vendrey Márta

Fotó: Virágh Ildikó 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat