Minden út Rómába vezet

Cikk dátuma 2016. május. 02. | Mozaik
Minden út Rómába vezet

Boros Kitti írása - turizmus menedzsment MA szak, II. évfolyam

MFT Turizmusföldrajzi Szakosztály 5. előadása

Minden út Rómába vezet címmel tartott előadást Dr. Rátz Tamara tanszékvezető főiskolai tanár, a KJF Turisztikai és Gazdaságtudományi Intézetének igazgatója a KJF Budapesti Oktatási Központjában április 26-án. A Magyar Földrajzi Társaság (MFT) Turizmusföldrajzi Szakosztályának idei befejező programján Róma gazdag történelmi múltjába, értékeibe nyertünk betekintést. A felidézett kirándulás abszolút szubjektív tapasztalatokból építkezett, de ez tette személyessé és élményközelivé az előadást.


A laikusok által is jól ismert „Minden út Rómába vezet” mondás több tudományág képviselőit megihlette, így például teológusokat, filmrendezőket, térképészeket. Úgy tűnik, a híres mondat a mai nemzedékek számára is örökérvényű, mert a(z) U.S. News Travel, TripAdvisor, StudentUniverse utazási ajánlataiban is előkelő helyen áll Róma. A gasztronómia, a divat és a történelem szerelmeseinek bakancslistáján mindenképpen szerepelnie kell, de lüktető kulturális életével ideális turisztikai célpont a fiatalok részére is. Az örök város épületei olyanok, mint egy történelemkönyv megelevenedett díszletei, ahol az ókori császárok nyomdokain lépkedünk. Az elhangzottak alapján lenyűgözve tekintünk a Circus Maximus, a Forum Romanum és a Colosseum beszélő köveire.

A Colosseum Róma ikonikus jelképe, melynek különlegessége, hogy az épületet eredetileg is turisztikai attrakciónak építették. Időszámításunk előtt 80-ban nyílt meg, 55.000 fő befogadására volt alkalmas. Nyolcvan bejáratával rekordidő - tíz perc - alatt megvalósulhatott a ki- és bejutás. Ezzel a teljesítménnyel már az ókorban nagyon komoly látogatómenedzsmentet sikerült kialakítani.

Utazásunkat a vallási örökségek, a négy patriarchális bazilika: a Szent Péter-bazilika, a Szent Pál-bazilika, a Lateráni Szent János-bazilika, a Santa Maria Maggiore bazilika megismerésével folytattuk. A Szent Péter-bazilika kupoláját Michelangelo építette, de befejezését nem érte meg. A Szent Pál-bazilikát a hagyomány szerint Szent Pál apostol sírja fölé emelték. A Lateránibazilika vagyis a Lateráni Keresztelő Szent János főszékesegyház a pápa főtemploma, mely kevésbé ismert mint a Szent Péter székesegyház, pedig azt a rangsorban “megelőzi”, mert itt található a pápai trón. A Santa Maria Maggiore bazilika Róma legnagyobb Szűz Máriáról elnevezett római katolikus temploma.

Képzeletbeli sétánk következő állomása a rómaiak által oly nagy becsben tartott Trevi kút volt. A szökőkút az olasz filmművészet legnagyobb rendezőjét, FedericoFellinit is inspirálta, aki Az édes élet című film leghíresebb jelenetének, Anita Ekberg éjszakai fürdőzésének helyszínéül a Trevi kutat választotta.A szökőkút felújítása során a római vezetés kialakítatott egy elkülönített részt a turistáknak, hogy a „pénzérme bedobása – Rómába visszatérés” élménye biztosított legyen.

Különleges nevezetessége Rómának a Via Appia Antica, ahol gondolatainkba mélyedve sétálgathatunk. Róma legrégibb útjának megtekintése nem szerepel a legtöbb utazási iroda ajánlatában, de szabad program keretében érdemes időt szánni rá. Az előadó két fontos momentumra világított rá, az egyik, hogy a kétezer éves út a mindennapi élet szerves része lakóházakkal övezve. A másik lényeges ismérve vallástörténeti jelentőségű. A legenda szerint ezen az úton találkozott a menekülő Szent Péter Jézussal. A találkozás hatására Szent Péter visszaindult Rómába, felvállalva sorsát, a kereszthalált.

Az előadás további részében Róma kevésbé ismert oldaláról hallottunk. Ilyen a Szent Pál-bazilika, Cinecittàfilmstúdió, Sant'Andrea della Valle-bazilika, CentraleMontemartini, Villa d’Este, és a Villa Adriana.

A Szent Pál-bazilika az ókori városfalakon kívül helyezkedik el. Sajnos az 1820-as években tűzvész áldozata lett, de a szakemberek remek munkát végeztek, nagyon szépen restaurálták az épületet az utókor számára. A székesegyházban körben láthatjuk a pápák arcképeit mozaikból kirakva. Az arcképcsarnokban már a szegények pártfogójának, Ferenc pápának arcmása is megtalálható. Jelenleg 6-7 hely áll még üresen, a legenda szerint, ha az arcképcsarnok betelik, vége lesz a világnak.

Az ’50-es és ’60-as évek európai filmművészetének fellegvárát, a Cinecittàfilmstúdiót 1937-ben alapította Mussolini. Rendszeres vezetés van a stúdió területén, ahol belépőjegyként matricát kapunk, melynek érdekessége, hogy azt a túra végeztével egy közös falra felragaszthatjuk, gondolataink, benyomásaink megörökítésével együtt. Itt forgatták a 11 Oscar-díjat kapott Ben Hurt, a 4 Oscar-díjas Spartacust, a New York bandáit és további remek filmeket. Az Audrey Hepburn és Gregory Peck álompár főszereplésével készült Római vakáció című film bemutatása óta turisták ezrei választják úti célként az olasz fővárost. Ez a jelenség lett a filmturizmus alapja.

Egyedi gyöngyszem a Sant'Andrea della Valle-bazilika, ahol tükrökkel oldották meg, hogy minden freskó látszódjék. További érdekessége, hogy Puccini Toscájának nyitójelenete ebben a templomban játszódik.

Igazi felfrissülést jelent a Centrale Montemartini múzeum, ahol a modern és az antik világ találkozik. Az erőmű gépei közé istenszobrokat állítottak, mely tematika megnyerte a városlakók és a látogatók tetszését, így az ideiglenes tárlatból állandó kiállítás lett.

A Róma környékén elhelyezkedő Villa d’Este és a Villa Adriana (mely Hadrianus császár nyári rezidenciája volt), az UNESCO világörökség részei.

Aki az örök városba látogat, feltétlenül szánjon időt a gasztronómiai élvezetekre, mint például az olasz fagyira, kávéra és az íncsiklandó falatok megkóstolására a hozzájuk illő helyi borokkal. Nekem tavaly ősszel nyílt lehetőségem pár napos római tartózkodásra, már akkor lenyűgözött a város szépsége, ahol lépteink nyomán megelevenedik a történelem. Az előadás során kevésbé ismert turisztikai attrakciók is bemutatásra kerültek, melyek hatására újabb római utat tervezek. A hallgatóság számára bebizonyosodott a „Minden út Rómába vezet” világhíres mondás napjainkban is aktuális. Mindenkinek ajánlom, hogy utazási tervei közé kerüljön be Róma, ahol különleges élmények várják.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat