Megemlékezés Dr. Kossuth Borbáláról

2021. október. 26. KáVé
Megemlékezés Dr. Kossuth Borbáláról


Oktatómunkája mellett részt vett az egyetem tehetséges hallgatóinak támogatásában 


Mély megrendüléssel olvastuk a hírt, október 15-én, hajnalban elhunyt Dr. Kossuth Borbála, negyvenkét éves volt. A szinte felfoghatatlan tartalmú levelet férje, Simon János professzor úr küldte.

Lehetetlen azonnal reagálni egy ilyen tragikus hírre, hiszen jól ismertük, szerettük, közel állt hozzánk Borika. Hogyan, miért, tesszük fel magunkban, vagy barátok, kollégák között a kérdést, de nincs válasz. A hozzá közelállók tudtuk, nagyon komoly a betegsége, de mindig bizakodtuk, ahogyan Ő is. Fantasztikus erővel, élni akarással, sokszor humorral próbálta legyőzni a legyőzhetetlent.

Dr. Kossuth Borbála a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán 2007-ben szociológus diplomát kapott. A Kodolányi János Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán 2015-ben diplomázott.

Dolgozott az Egyenlő Bánásmód Hatóság Jogi Irodájában hatósági jogászként, majd vezető tanácsosként 2007-2018 között. 2019-2021 között a Károli Gáspár Református Egyetem megbízott oktatója volt.  

Posztgraduális képzésen vett részt: European Law Academy, Trier, Németországban 2010-ben; Az EU Jogi Továbbképző Intézetben, EU jog 2011-ben; EQUINET-HALDE, EU jogi továbbképzés, Párizsban 2009-ben.

Számos hazai és nemzetközi kutatásban és pályázatban vállalt kutatásvezetői feladatokat.

Kutatási témái, amelyekben számos publikációja is megjelent: a rendszerváltás utáni többpártrendszer létrejötte, működése, az emberi jogok megjelenése a rendszerváltás törvénykezésében, a demokratikus állam szerepének változatai, a jóléti állam válságának szociológiai mutatói.   

Talán tanulmányai miatt is a legszorosabb szakmai szálak a Kodolányi János Egyetemhez fűzték, ahol 2018-2020 között megbízott oktató volt.

Oktatómunkája mellett aktívan részt vett az egyetem tehetséges hallgatóinak támogatásában is. A Mikes Kelemen Alapítvány létrehozójaként több alkalommal adott át díjakat az egyetem hallgatóinak, akiket ezzel segíteni, ösztönözni kívántak a minél magasabb tanulmányi eredmények elérésére és a tudományos munkában való részvételre.

A 2014. december 7-én történt díjátadó ünnepség után Virágh Ildikónak, az egyetemi lap főszerkesztőjének adott interjújában az alapítvány létrehozásával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, „a hatalmas szellemi örökség és a név kötelez, hiszen  ő maga Kossuth Lajos oldalági leszármazottja ”.

A Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszék szervezésében megrendezett Nemzetközi Szalonokra meghívott vendégekkel rendszeresen beszélgetett, Mikes Kelemen Alapítvány alapítójakét pedig támogatta is az előadás-sorozatot.

Aktív szerepet vállalt a 2018-ban létrehozott Harsányi János Tudásközpont alapításában, dolgozott a Jogtudományi Kutatócsoport kutatójaként. Tevékenyen részt vett a tudásközpont rendezvényeinek szervezésében (nemzetközi konferencia, emlékkonferencia, könyvbemutatók). Fáradhatatlanul dolgozott a Harsányi János életét bemutató dokumentumok feltárásában és az ebből született kötetek írásában, szerkesztésében, gondozásában. 

Rövidre szabott életében sokat tett a szakterületén, és díjakat is kapott. 2014-ben elnyerte a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ösztöndíját, 2015-ben pedig kiváló hallgatóként Rektori Elismerő Díszoklevelet vehetett át a Kodolányi János Főiskola rektorától.

A tiszteletre méltó tudományos teljesítmény további kiteljesedését a sors megakadályozta, de

emlékét őrzik a Kodolányi János Egyetem hallgatói, tanítványai, kollégái.

Kedves Borika, nyugodj békében!


Prof. Dr. Simándi Irén egyetemi tanár, Kodolányi János Egyetem

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat