Megállapodás a Magyar Olimpiai Bizottsággal

2023. december. 03. KáVé
Megállapodás a Magyar Olimpiai Bizottsággal

A Magyar Olimpiai Bizottság huszonhárom felsőoktatási intézménnyel -köztük a Kodolány János Egyetemmel - írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Tudományos Akadémián megtartott ünnepség keretében a MOB Kettőskarrier-programjának kapcsán. A november 29-ei ceremóniát egy konferencia előzte meg a témában. A KJE-t Dr. Vizi László Tamás mb. rektor képviselte a rendezvényen, illetve írta alá a megállapodást. 

A Magyar Olimpiai Bizottság szeptember végén mutatta be Kettőskarrier-programját, amelynek küldetése, hogy a sportolóknak segítsen céljaik elérésében - fizikai vagy mentális segítség egyaránt -, valamint segítsen abban, hogy ne kelljen választaniuk a sport és a tanulás, illetve a sport és a munka között. A program része, hogy az élsportolók akár egyéni tanrend mellett mindenképp továbbtanulhassanak a versenyekre, vagy éppen az olimpiára való felkészülés mellett – ennek eredményeképp született meg a megállapodás szerdán huszonhárom felsőoktatási intézménnyel.

Az ünnepélyes aláírást egy konferencia előzte meg, amelyet Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke nyitott meg a Magyar Tudományos Akadémián, rávilágítva a MOB Kettőskarrier-program fontosságára, és kiemelve, hogy Berzeviczy Albert, a Magyar Olimpiai Bizottság első elnöke, aki 1895 és 1904 között irányította a szervezetet, majd pedig az MTA első embere lett, ami még különlegesebbé teszi ezt a megállapodást. Az olimpiai bajnok sportvezető köszönetet mondott a huszonhárom felsőoktatási intézmény vezetőjének a programhoz való csatlakozásért.

Az előadók közül elsőként egy másik olimpiai bajnok, dr. Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, a Pécsi Tudományegyetem docense, a MOB elnökségének tagja lépett pulpitusra, aki „Kettős életpálya – dupla haszon” címmel beszélt első kézből meggyőzően a program fontosságáról, saját és paksi példákat felelevenítve; körbejárva azt, miben tudja egy egyetem az élsportoló továbbtanulását támogatni. Dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója arról beszélt, mi a MOB feladata a sporttudomány terén, a szervezet miben tudja segíteni a versenyzőket a szinte napról-napra megújuló sporttudomány terén, majd köszönetet mondott a program koordinátorának, a MOB stratégiai igazgatójának, dr. Géczi Mariannak.

További, elképesztően izgalmas prezentációk következtek. Prof. dr. Bács Zoltán és dr. Bácsné Prof. dr. Bába Éva a Debreceni Egyetem sportos vonatkozásairól, a vízilabdázó olimpiai bajnok, férfi szövetségi kapitány Varga Zsolt és a sportpszichológus dr. Goschi Gabriella – akivel hét éve dolgoznak együtt – az edző-sportoló-sportpszichológus kapcsolatáról beszélt. A sebészorvos-tőrvívó dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója saját példákkal támasztotta alá a kettős karrier fontosságát, majd pedig Dr. h.c. Mocsai Lajos előadásában vázolta az ő – sportoló, edző, szövetségi kapitány, TF-oktató, sportvezető – kettős karrierjét, beszélt az edzőképzés terén a TF és a Magyar Edzők Társaságának együttműködéséről, majd a sporttudomány tudományos akadémiában elfoglalt helyéről, valamint – részben a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség első embereként – a sport és felsőoktatás együttműködéséről beszélt.

Az is elhangzott a konferencián, hogy a néhány hete indult Kettőskarrier-programra eddig tizenhét sportág nyolcvanhat versenyzője jelentkezett – főleg egyéni sportágak képviselői keresték meg a MOB-ot, de jelentkeztek a vízilabda, a kézilabda és a röplabda sportágakból is. Eddig huszonhét érvényes sportolói megállapodása van a MOB-nak, kilenc folyamatban van, harminckét sportolóval pedig már személyes konzultáció is lezajlott.

Mindez jól mutatja, hogy a program mindenképp hiánypótló, és nagy igény van rá az élsportolók körében, akik közül többen jelenleg éppen a 2024-es párizsi olimpiára készülnek. Ily módon az oda vezető úton tudja segíteni őket a Magyar Olimpiai Bizottság, amely egyébként küldetésének is tekinti ezt a fajta segítségnyújtást.

A MOB Kettőskarrier-programjával együttműködő felsőoktatási intézmények: Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Edutus Egyetem, Eötvös József Főiskola, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Kodolányi János Egyetem, Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Neumann János Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Óbudai Egyetem, Pannon Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem és a Soproni Egyetem.

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat