Maradhatna a korona másolata

2013. szeptember. 13. Kitekintő
Maradhatna a korona másolata

A Szent István Emlékév legnagyobb ünnepségeinek idejére, augusztusban Székesfehérvárra érkezett a Szent Korona hiteles másolata, amely a Városházán kapott méltó elhelyezést. Itt tekinthetik meg az érdeklődők november 15-éig. Véglegesen is maradhatna a hiteles másolat, ám abban az esetben, azt meg kell vásárolni.

 

A kiemelkedően nagy érdeklődés erősítette meg a város vezetőit abban, hogy lépéseket tegyenek a Szent Korona hiteles másolatának itt tartásáért. Ez csak úgy lehetséges, ha a város megvásárolja azt a gyártó cégtől. Dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Bóka Viktor jegyző közadakozást hirdetett meg, kérve a fehérváriakat, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák a nemes kezdeményezést, hogy november 15-e után véglegesen az egykori királyi koronázó városban maradhasson a Szent Korona. 

"Közadakozást hirdetünk, hogy a városban maradhasson a Szent Korona hiteles másolata. Nem egyszerű vásárlásnak tekintjük ezt, hanem azt szeretnénk, ha a székesfehérváriak is legyenek részesei ennek a törekvésnek, és egy közösségi összefogással tarthassuk itt ezt az ereklyét. Kérjük, aki teheti, járuljon hozzá, hogy Székesfehérvár és a Városháza dísze lehessen ez az értékes darab, amely a nemzet történelmi fővárosaként betöltött szerepünknek állít méltó emléket. Az elkövetkező hetek rendezvényein is mindig felhívjuk majd a figyelmet a közadakozásra és egy bankszámlát is nyitunk, oda várjuk a felajánlásokat. November 15-éig van lehetőségünk a gyűjtésre, remélem, hogy sok magánszemély, civil szervezet és vállalkozás csatlakozik hozzánk és sikerül városunkban tartani a Szent Korona hiteles másolatát!” – jelentette be dr. Cser-Palkovics András polgármester. 


„Ahhoz, hogy hiteles másolatról beszélhessünk, a Szent Korona Testület hozzájárulása szükséges, amelynek elnöke a mindenkori köztársasági elnök. Az itt látható Szent Korona másolat elkészítésére ez a testület adott engedélyt. A hiteles másolaton a keresztpánt, az abroncs és a tűzzománc képek is teljesen az eredetivel megegyező méretűek. Csaknem 600 darab drágakő került fel rá, tömör színezüst maga a korona és arannyal van bevonva. A hiteles másolatot az Állami Pénzverő jogutódja készítette, a vételára nettó 13 millió forint. A Szent Korona a magyarság egységének megtestesítője, és mivel mindössze két hiteles másolata létezik, ezért azt gondoljuk, hogy legalább az egyiknek Székesfehérváron van a helye! Kérjük, aki teheti, kapcsolódjon be a közadakozásba, hogy megvalósíthassuk célunkat.” – mondta el dr. Bóka Viktor jegyző. 

Székesfehérvár Önkormányzata számlát nyitott KÖZADAKOZÁS 2013 elnevezéssel: 12023008-00153647-01000007 , erre várják a felajánlásokat. A közlemény rovatban kérik feltüntetni: „A Szent Korona másolatára”. Ugyanerre a számlára postai úton, úgynevezett rózsaszín csekken történő befizetéssel is hozzá lehet járulni az ereklye városban maradásához. Ez esetben is kérik, hogy a számlaszám mellett a közlemény rovatban tüntessék fel a támogatandó célt.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat