Maradandó érték az Emlékév kapcsán

2014. május. 30. Kitekintő
Maradandó érték az Emlékév kapcsán

Az Alcoa támogatásával újult meg a Halesz liget

Az Alcoa Alapítvány támogatásával újult meg az elmúlt hónapokban Székesfehérvár egyik legnagyobb és legkedveltebb zöld területe, a Halesz liget. A nagyszabású beruházásnak – többek között a vízelvezetésnek, a tereprendezésnek, az új sporteszközök és növények telepítésének – köszönhetően a park méltó módon szolgálja a jövőben a tömeg- és szabadidősportot. A felújítást egy emléktábla jelzi, amelyet ünnepség keretében adtak át május 29-én dr. Forgó Béla, az Alcoa-Köfém Kft. vezérigazgatója, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Bozai István, a Városgondnoksága Kft. ügyvezetője jelenlétében.

A 2013-as Szent István Emlékév kiemelt céljai között szerepelt Székesfehérvár közterületeinek, parkjainak felújítása, új közösségi terek és köztéri alkotások átadása. Az Alcoa-Köfém Kft. kiemelt ügyként kezelte a parkfelújítási programot, és az Alcoa Alapítványon keresztül 125.000 USD támogatást biztosított a Halesz liget teljes rekonstrukciójára.
A felújítást megelőzően, csapadékos időszakban kisebb tó alakult ki a Halesz ligetben, amely így használhatatlanná vált a sétálók és a sportolók számára. A beruházás során a Városgondnokság több mint hatszáz méter drain-csővel és csapadékvezetékkel oldotta meg a vízelvezetést. Ugyancsak felújították és új lámpatestekkel kivilágították a futópályát, melyet így sötétedés után is használhatnak a sportolók. A kisgyerekek egy új KRESZ-tanpályán tanulhatják a biztonságos közlekedést, a nagyobb korosztály és a felnőttek sportolását pedig a város legnagyobb szabadtéri kondiparkja és számos, izomerősítő fitnesz eszköz szolgálja. A parkban egy ivókutat, két négyállásos kerékpártárolót alakítottak ki, és felújították a nyilvános illemhelyet is. A Halesz-liget zöldfelülete egy másik, a 2013-as Emlékévben indított faültetési program által újult meg ugyancsak az Alcoa Alapítvány és az American Forests támogatásával. A tavaly telepített ötven facsemete mellé most hatszáz cserjét, sövénycserjét és évelő növényt ültettek, és körülbelül ötszáz kiló fűmagot vetettek el.

A május 29-ei avatás a parkban elhelyezett, a felújítást szimbolizáló emléktáblánál kezdődött, ahol elsőként dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt. Elmondta: a Halesz ligetet már az átadás előtt birtokba vették a pihenni, sportolni vágyók, ami azt mutatja, hogy érdemes volt költeni a park felújítására. Hozzátette: „A Szent István Emlékévnek egyik célja volt, hogy maradandó értékek jöjjenek létre Székesfehérváron, ezek közé tartozik a Halesz is. Bízom abban, hogy a felújítás után minden fehérvári polgár a magáénak érzi majd ezt a parkot.” A polgármester köszönetét fejezte ki az Alcoa-Köfém Kft.-nek, az Alcoa Alapítványnak és kiemelten dr. Forgó Béla vezérigazgatónak, hogy az Emlékév keretében hozzájárult a közösségi tér megújulásához.

Dr. Forgó Béla  köszöntőjében kiemelte: „A társadalmi kötelezettségvállalás szerves részét kell, hogy képezze a vállalati gondolkodásnak. Minden vállalatnak kötelessége, hogy ahol gazdasági-termelő tevékenységet folytat, ott egyéb módon, a közösségeket támogató tevékenységgel is jelen legyen a város életében. Ez a gondolkodásmód az alappillére az Alcoa-Köfém Kft. anyavállalatának is. A lehető legjobb célnak bizonyult a Halesz liget felújítása, mert a vállalat egyszerre több kiemelt ügyet tudott támogatni, köztük a sportolást, az egészséges életmódot, a környezetvédelmet, a környezetszépítést és a gyermeknevelést.”

A felújítási munkálatokat Bozai István, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ügyvezetője ismertette az ünnepségen. Szavai szerint a park a legkisebbektől a legnagyobbakig egyaránt kiszolgálja az igényeket. 

/Forrás: ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat