Marad az online oktatás

2021. január. 27. Kitekintő
Marad az online oktatás

Néhány kivétel minisztériumi engedéllyel 

Marad az otthonról tanulás a 2020/21-es tanév második féléveben is a felsőoktatási intézményekben. A Covid19 alaposan átírta a jól megszokott rendet az egyetemisták életében, hiszen az online oktatás folytatódik a tavaszi szemeszterben is. Ugyanakkor van példa arra is, hogy indokolt esetekben minisztériumi engedéllyel jelenléti oktatásra is sor kerülhet. Eddig harminchárom esetben engedélyezték az egyetemeknek a személyes oktatást erre a félévre ott, ahol ezt az intézmény vezetése kérte.

A pandémiára való tekintettel természetesen online kezdik az új félévet az egyetemisták, ugyanakkor egyes gyakorlati képzések esetében lehetőség nyílik arra, hogy a hatékonyság érdekében személyes jelenlét formájában történjék az oktatás. A szabályok alól a felsőoktatásért felelős miniszter adhat felmentést abban az esetben, ha a egyetem ezt kezdeményezi - derül ki Schanda Tamás, Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkár válaszából.

A rektorok kezdeményezésére eddig harminchárom esetben engedélyezték a digitális oktatás alóli felmentést, azaz a személyes oktatást, vizsgáztatást. Ezeket jellemzően jelenlétet igénylő vizsgák, laborgyakorlatok, gyakorlatigényes tárgyak teljesítése miatt kérték az intézmények vezetői.

Az ITM államtitkára hangsúlyozta: a kormány figyeli a helyzetet és az esetleges változtatásokról egyeztet az Operatív Törzzsel, az egyetemekkel és a hallgatói érdekképviseleti szervezetekkel is. Most mindenki folyamatosan szemmel tartja a helyzetet, az egyetemek a következő hetek változásainak függvényében alakítják az oktatást.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat