Már nincs adóssága Fehérvárnak

2014. március. 26. Kitekintő
Már nincs adóssága Fehérvárnak

Székesfehérvár megkapta adósságmentesség levelét

Vargha Tamás államtitkár adta át dr. Cser-Palkovics András polgármesternek a Székesfehérvár adósságmentességét igazoló okmányt. A 18 milliárdos adósságszolgálat helyett a kormány által nyújtott segítségnek, az adósságkonszolidációnak és a felelősségteljes gazdálkodásnak köszönhetően új fejlesztési lehetőségek nyíltak meg a város előtt.

A magyar kormány több lépésben hajtotta végre az adósságkonszolidációt. Első ütemben a megyei önkormányzatok, második ütemben az ötezer fő alatti, harmadik ütemben pedig az ötezer fő feletti lakosú települések adósságállományát vállalták át. A negyedik ütemben a települések még fennmaradt adósságának átvállalására került sor, és így nulla forintos hiánnyal kezdhettek 2014 januárjában.

Székesfehérvár adósságállománya a kamatokkal és költségekkel növelve összesen mintegy 18 milliárd forint volt. Ezt vállalta át több ütemben az állam a várostól.  Az adósságmentességet igazoló okmányt a kormány nevében Vargha Tamás államtitkár adta át tegnap dr. Cser-Palkovics András polgármesternek a Városházán.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára kiemelte: „A magyar kormány 2012 decemberében azt a döntést hozta, hogy a megyei önkormányzatok után Magyarország összes önkormányzatát kiszabadítja az adósrabszolgaságból, és átvállalja a települések, kis- és nagyvárosok terheit is. Ez az első döntés értelmében Székesfehérvár esetében azt jelentette, hogy a város adósságának 70 százalékát, majd az elmúlt év decemberében született döntés értelmében a maradék 30 százalékot is átvállalta az állam. Az adósságtól megszabadulván a város azt az összeget, amelyet az adósság visszafizetésére és a kamatokra fizettet volna ki, most az itt élők javára tudja fordítani az elkövetkező években.”

Vargha Tamás ezt követően felolvasta a miniszterelnök által aláírt bizonyságlevelet. „Sohasem szabad megfeledkeznünk arról, hogy felelősséggel tartozunk hazánkért és benne minden egyes településért. Az ország és települései drámai mértékben eladósodtak, a szakadék szélére jutottak. 2010-ben összefogtunk és gyökeres változásokat vittünk véghez. Megújítottuk Magyarországot. Így ma már elég erősek vagyunk ahhoz, hogy megvédjük városainkat, falvainkat és a bennük élő emberek biztonságát. 2012 decemberében döntést hoztunk, hogy kiszabadítjuk városainkat és falvainkat az adósságcsapdából. A döntés értelmében a magyar kormány Székesfehérvárt 14 205 464 800 forint adósságából maradéktalanul kiváltotta. Ez a bizonyosságlevél tanúsítja az összefogás erejét, amellyel megmentjük az itt élők otthonát, szeretett környezetét, és amellyel mi magyarok közös erővel felemeljük és sikeressé tesszük Magyarországot.”

A levél ismertetése után az államtitkár átadta az adósságmentességet igazoló iratot Székesfehérvár polgármesterének. Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott Magyarország kormányának a döntésért, és történelminek nevezte az eseményt. „Székesfehérváron egy olyan adósság átvállalása történt, amelyik 2009 előtt keletkezett. Az akkori képviselőtestület döntései, annak következményei nagy terhet róttak ránk. Városunk bebizonyította 2009 óta, és különösen az elmúlt egy-két esztendőben, hogy képes felelősséggel gazdálkodni, és lehetőségként megélni azt, hogy a jövőben nincs adóssága, nincs hitele és nincs kötvénye.” A polgármester hozzátette: „Azt gondoljuk, hogy az összesen 18 milliárd forintos adósságátvállalás első és második üteme is látszik a városon. Ha a Saára Gyula-, vagy az Ybl-programra gondolunk, akkor jól látszik, hogy számos olyan fejlesztés indulhatott el, amelyek nem lettek volna megvalósíthatóak akkor, ha az ezekre szánt forrásokat nekünk a korábban felvett bankhitelek, vagy kötvények éppen aktuális adósságszolgálatára kellett volna fordítanunk.” A polgármester megerősítette a város azon szándékát, hogy Székesfehérvár nem termeli újra az adósságállományt, hanem abból fog gazdálkodni, ami rendelkezésre áll. „Jelentős megtakarítással bír az önkormányzat. A zárszámadás elfogadását követően mintegy ötmilliárd forint tartalékkal zárhatja majd ezt a költségvetési évet a város. A 2014-2020 közötti uniós pályázatokhoz ez biztosíthatja majd az önerőt.” – tette hozzá a polgármester.

 

/Forrás:ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat