Május 4-én indulnak az érettségi vizsgák

2020. április. 16. Kitekintő
Május 4-én indulnak az érettségi vizsgák

Elmaradnak az előrehozott vizsgák

Száztizenháromezren jelentkeztek idén érettségire, de ebben benne vannak azok is, akik előrehozott érettségin vennének részt - mondta a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Előrehozott érettségire nem lesz lehetőség, csak az tehet érettségit, akinek idén a felvételihez szüksége van rá. Így mintegy nyolcvanháromezer fiatal érettségizhet idén.

Kizárólag írásbeli érettségik lesznek, május 4-én kezdődnek, a lebonyolítás pedig  két hetet vesz igénybe. Szóbeli érettségi csak ott lehet, ahol eddig nem volt bevett az írásbeli vizsgák tartása. A vizsgázók létszáma egy helyiségben nem haladhatja meg a tíz  főt és biztosítani kell a diákok közötti másfél méteres távolságot is. Gulyás Gergely elmondta : nem kötelező májusban érettségiznie mindenkinek - aki úgy döntene, hogy most nem tesz vizsgát, annak ősszel lesz lehetősége letennie az érettségit.

A módosításokkal együtt nagyjából hatezer felügyelőre van szükség országosan. A köznevelési államtitkárság bízik abban, hogy lesz elegendő felügyelő tanár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról tájékoztatott, hogy a vizsgák előtt a helyiségeket fertőtleníteni kell, a vizsgázók és a pedagógusok számára igény szerint maszkot biztosítanak. A maszkok viselését nem teszik kötelezővé a vizsgák során, és nem fogják tesztelni az érettségizőket.

Azokból a tárgyakból, amelyek középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkeznek, meg kell szervezni a szóbeli vizsgát. Ezen kívül a rendelet kimondja, hogy ha egy diák az igazgató döntése alapján az írásbeli, gyakorlati vizsga helyett szóbelit tehet, mentesül az írásbeli vagy a gyakorlati rész alól, emelt szintű vizsgájával szóbeli típusú nyelvvizsga egyenértékűséget kíván szerezni, vagy emelt szintű nyelvi vizsgájával szóbeli típusú nyelvvizsga egyenértékűséget kíván szerezni, akkor neki szóbeli vizsgát kell szervezni.

A rendelet szerint a vizsga eredményét a megszervezett vizsgarészeken nyújtott teljesítmény alapján százalékos formában, egész szám meghatározásával kell megállapítani.

A kormányrendeletben azt írják: az idei sikeres érettségi vizsgát teljes értékű, sikeres vizsgának kell tekinteni.

Az érettségivel összefüggő tevékenységeknek a rendelet szerint elektronikus kommunikáció útján kell történnie.

A rendelet értelmében a megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül meg kell állapítani. Azaz szóbeli nélkül is megszerezhetik.

A kormány úgy rendelkezett, hogy ha valakinek az írásbeli teljesítménye elérte a 12 százalékot, de kevesebb az elégséges érdemjegyhez szükséges 25 százaléknál, akkor szóbeli vizsgát tehet. Az érintett tantárgyakból június 11–13. között lehet szóbelizni.

Lehet módosítani az emelt szintű érettségire való jelentkezést középszintre, valamint kizárólag idegen nyelvből középszintről emelt szintre. Erre azért volt szükség, mert a tavasz folyamán a nyelvvizsgák megszervezése előtt voltak akadályok, így aki szeretne, szerezhet nyelvvizsgát ilyen módon.

A rendelet szerint a közép- és emelt szintű érettségi vizsgák időpontjairól, valamint a vizsgák helyszínéről a fogadó intézmény értesíti a vizsgázót. A dolgozatokat május 28-29. között lehet majd megtekinteni. Az észrevételeket június 2-ig kell jelezni.

Az érettségitől való visszalépésre minden jelentkezőnek van lehetősége, aki inkább egy későbbi időszakban szeretne vizsgázni, ebben az esetben a befizetett vizsgadíjakat is visszafizetik. Erre április 20-ig van lehetőség az oktatási intézményekben, valamint a kormányhivatalokban. Az ősszel is lesz érettségi időszak, ekkor levizsgázhat, aki most nem szeretne. Ekkor a hagyományosnál nagyobb volumenű érettségire készülnek majd, illetve tervezik, hogy a keresztféléves jelentkezéseknél bővített kapacitások lesznek a felsőoktatási jelentkezéseknél.

A ballagások elmaradnak sajnos, mert veszélyhelyzetben nem lehet megtartani ilyen rendezvényeket.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat