Magyarország büszke az értékeire

2018. április. 10. KáVé
Magyarország büszke az értékeire

Barátság-híd a külföldi partnerintézmények és a Kodolányi főiskola között

 

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Kodolányi János Főiskolán a Nemzetközi Hét elnevezésű, nagyszabású programsorozatot, amely egyrészt az oktatók és hallgatók interkulturális kompetenciáit hivatott elmélyíteni, másrészt egyfajta hidat épít a KJF és a külföldi partnerintézményei között. A KJF Nemzetközi Fejlesztési és Képzési Központja által szervezett programokra félszáznál több külföldi oktató érkezett, akik előadásokat tartanak és konferencián vesznek részt. Hazai felsőoktatási szakembereket is vendégül lát a főiskola; az ő, illetve a KJF oktatóinak előadásai ugyancsak szerepelnek a programban. A rendezvények közül már előre választhattak a kodolányis hallgatók; a workshopokon, előadásokon előzetes jelentkezések alapján vesznek részt. 

 

                                                                    ***

Az idei tavaszi programsorozat a Kodolányi klubban megrendezett hétfői nyitóünnepséggel kezdődött a KJF Budapesti Oktatási Központjában, amelyen a meghívott, külföldi vendégtanárok a kodolányis tanárokkal együtt vettek részt. Dr. Hoffmann Orsolya rektorhelyettes köszöntő beszédében hangsúlyozta:  Magyarország büszke az értékeire, különösen arra a nyolc természeti és kulturális értékünkre, amelyek felkerültek az UNESCO Világörökségi listára. Szabó Zsombor és Wallinger Ágnes táncművészek a magyar néptánc gazdag palettájáról adtak ízelítőt a nyitóünnepségen, s ez már szervesen kapcsolódott Horváti Éva nemzetközi fejlesztési és képzési igazgató „Magyarország öt érzékszervvel" című előadásához. Magyarország kultúrája, gasztronómiája, hagyományai kaptak hangsúlyt az előadásban. Az igazgatónő bemutatta Dr. Tarbay Gabriellát, a Kodolányi Art Gallery alapító-vezetőjét a múlt héten megnyílt, új kiállítás kapcsán, amelyet megtekintettek a vendégek. Az érzékszervek kipróbálása természetesen nem csak vizuális formában valósult meg, hanem étel- és borkóstolón, valamint Szabó Erika kézműves foglalkozásán is részt vettek a külföldi oktatók.

Kedden a hallgatók nyitóünnepségével vette igazán kezdetét a nemzetközi hét, ettől kezdve folyamatosan történnek az események. A tanításmentes napokon ugyan elmaradnak a szokásos tanórák, ugyanakkor a programokon résztvevő hallgatók nemcsak nyelvi készségeiket fejleszthetik, hanem ismeretszerzésre is lehetőségük nyílik. Dr. Hoffmann Orsolya a KV-nak elmondta, hogy az idei nemzetközi eseményen a KJF részéről Bolhóy Krisztina, a nyelvvizsgaközpont munkatársa, Horváti Éva nemzetközi fejlesztési és képzési igazgató, Dr. Kovács László rektorhelyettes és Dr. Sós Péter János, a kommunikáció és médiatudomány tanszék tanára tartanak előadást. Elmondta továbbá, hogy  míg korábban az EU tagországaiból érkeztek Erasmus ösztöndíjjal külföldi hallgatók a Kodolányi János Főiskolára, szeptembertől jelentős számban tanulnak más országokból származó fiatalok is a budapesti intézetben. A most itt vendégeskedő tanárokról megtudtam, hogy vannak, akik már többedszer jöttek a Kodolányi főiskolára, például az orosz, kazak és román delegáció tagjai, ugyanakkor Lengyelországból, Portugáliából és Spanyolországból olyan vendégtanárok érkeztek, akik most járnak először Magyarországon, illetve a KJF-en.

Pénteken Szentendrére és Visegrádra látogatnak el a Kodolányi főiskola és partnerintézményeinek oktatói, ezzel a közös programmal zárul a tavaszi Kodolányi Nemzetközi Hét.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat