Magyar Kultúra Napja Fehérváron

2014. január. 23. Kitekintő
Magyar Kultúra Napja Fehérváron

A Szabad Színház társulata kapta a "Pro Cultura Albae Regiae" díjat

"Nagyvárad, a kétlelkű város, avagy Ady Endre elveszett illúziói" címmel szerveztek beszélgetést a Vörösmarty Színházban, amelyet este gálaműsor követett a Magyar Kultúra Napja alkalmából Székesfehérváron. 

Az ünnepi program keretében került sor a város idei „Pro Cultura Albae Regiae” díjának átadására. 2014-ben a Szabad Színház társulata kapta meg a kitüntetést, amelyet dr. Cser-Palkovics András polgármester adott át Nagy Judit művészeti vezetőnek. 


Január 22-e különösen fontos a magyarság számára, hiszen 1989 óta ezen a napon ünnepeljünk a Magyar Kultúra Napját. A feljegyzések tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak.

Székesfehérvár Nagyváraddal közösen ünnepelte a Magyar Kultúra Napját az idén.  A program délután irodalmi beszélgetéssel indult a Vörösmarty Színházban. A résztvevőket Dr. Szikora János igazgató köszöntötte, a „Nagyvárad, a kétlelkű város, avagy Ady Endre elveszett illúziói” című programon pedig Tóth János, a nagyváradi Ady-múzeum igazgatója, Derzsi Ákos, a nagyváradi Europrint kiadó és nyomdavállalat igazgatója, valamint Sorbán Attila író, költő, a Nagyváradi Szigligeti Színház munkatársa adott ízelítőt a modern magyar irodalmi törekvések egykori központjának életéből, ahol egykor Ady Endre is otthonra talált és megalapozta újságírói, majd költői munkásságát.

Az ünnepi esten Vargha Tamás, honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntötte a résztvevőket, aki elsőként a Himnusz megszületését idézte fel. „A múlt bűneinek vállalása és a jövőbe vetett hit okán lett Kölcsey költeménye, Erkel Ferenc zenéjével, nemzeti himnuszunk.” Vargha Tamás ezt követően az idei - Nagyváraddal közös - program üzenetéről beszélt. Mint elmondta, a magyar kultúra a nemzeti közösség, a magyarság millióinak határokat nem ismerő közös kincse. „Ma Váradra tekintünk, a lovagkirály, Szent László sírjára, Vitéz János püspökségére, a Holnap-osok kávéházaira. Amikor képpel, zenével, írók szavával Nagyváradot, a „Pece-parti Párizst” idézzük, Adyt is megidézzük. Az ő magyar mítoszának igézete élt az elszakított részek magyarságában, mint az öntudat, a szellemi kezdeményezés egyik legfőbb táplálója. Ez az öntudat táplálja Nagyvárad mai költőit, íróit, akik itt és otthon is a sokszólamú, de egyetemes magyar kultúra képviselői.” – fogalmazott az államtitkár. 

Az ünnepi műsorban a Vörösmarty Színház színművészei versekkel, prózával és zenés betétekkel idézték fel a „Pece-parti Párizs” hangulatát és Ady Endre életének legfontosabb állomásait. Ennek keretében került sor a „Pro Cultura Albae Regiae” díj átadására is, amelyet idén Székesfehérvár Közgyűlése a Szabad Színháznak ítélt oda. Az elismerést dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át, aki – mint beszédében elmondta – éppen a társulat által létrehozott új közösségi teret, az Igézőt látogatta meg a gálaműsorra jövet. „Büszke vagyok rá, hogy olyan helyen élhetek, ahol ilyen közösségek szolgálják a várost. A társulatban játszók végzik munkájukat és amellett folytatják művészeti tevékenységüket, amelyet 2014-ben Pro Cultura díjjal ismert el most Székesfehérvár.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András. 

A kitüntetést Nagy Judit vette át. A Szabad Színház művészeti vezetője  azt mondta: „A legnagyobb boldogság, amikor az embert saját közösségében ismerik el.” 

A Szabad Színház 2013-ban ünnepelte fennállásának 55. évfordulóját, amelynek társulata egykor Videoton Színpadként kezdte meg működését. Különleges csapat az övék, mert több mint öt évtizede töretlenül dolgoznak, és immár a negyedik generációt neveli ki a civil közösség. Több korosztály tagjai képviseltetik magukat a Szabad Színházban, érdekesség, hogy máig játszanak még náluk egykori alapító tagok is. 

Székesfehérvár városa sok mindenben számíthatott és számíthat a Szabad Színházra. Ők keltették életre a nyári időszakban a történelmi múltat az Élőképes Krónika előadásai keretében, rendszeresen jelentkeznek új bemutatókkal, amelyekkel mind a felnőtteket, mind a gyermekeket megszólítják. Sok, saját tagjaikra átformált darab, sőt saját szerzemény is dicséri művészeti tevékenységüket. A Szent István Emlékév rendezvényeihez is csatlakozott a társulat.

 

/Forrás: ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat