Magániskolák a felsőoktatás előtt

Cikk dátuma 2015. október. 28. | Mozaik
Magániskolák a felsőoktatás előtt

Az iskola gárdonyi, saját üdülőjében pihennek a diákok

A középiskola évek meghatározó jelentőséggel bírnak a fiatalok életében. A négy-, hat- és a nyolcosztályos iskolák megalapozzák a diákok tudását, az itt tanító pedagógusok számtalan módon motiválhatják a továbbtanulás igényét, ezekben az esztendőkben dőlhet el a pályaválasztás is. Napjainkban egyre több szülő választja gyermekének a magániskolákat, s bár több magánkézben lévő iskola sokak számára elérhető, továbbra is vannak olyanok, amelyek valóban csak a legtehetősebbek számára állnak nyitva. A legtöbb pénzt a nemzetközi intézmények kérik el a szülőtől, míg a teljesen magyar intézményekben általában egymillió forint alatt marad az éves tandíj. Megnéztük, melyek számítanak a legdrágább középiskoláknak hazánkban.

Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola

A Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola már évek óta a legdrágább intézmény az országban. A Nagykovácsiban található sulit eredetileg az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége hozta létre a követségi dolgozók gyerekei számára. Ma már nem csak ők járnak ide, de még mindig 80%-ban külföldi állampolgárok gyerekei tanulnak itt. Ehhez persze lehet némi köze az évi csaknem 5 millió forintos éves tandíjnak is. Ezen felül a beiratkozás évében még csaknem egymillió forintnyi beiratkozási- és épülethasználati díjat is kell fizetni.

British International School

Szintén külföldi diplomaták és üzletemberek körében közkedvelt az óbudai British International School. A tandíj az első két évben alacsonyabb, mint az utolsó kettőben, ám minden esetben közelít az 5 millió forinthoz. Cserébe – mint ahogy ez általában a nemzetközi intézményekre jellemző – nemzetközi érettségit ad.

Britannica International School

A Britannica International School már általános iskolásokat is fogad, és teljesen brit típusú oktatást ígér – annak ellenére, hogy vegyesen találhatók magyar és külföldi tanárok is a testületben. Az éves tandíj korcsoporttól függően 2,8-3,8 millió forint. A brit nemzeti tanterv sajátosságai miatt 16 éves korban vizsgát kell tenni, 18 évesen pedig az emelt szintű cambredge-i érettségit lehet megszerezni.

Greater Grace Intarnational School

A Britannicához hasonlóan a XII. kerületben található a Greater Grace Intarnational School, ami standard amerikai érettségire készít fel. A tandíj évente 1,5 és 3,7 millió forint között mozog. Itt szintén nem csak középiskolai képzés folyik, egészen óvodás kortól foglalkoznak a gyerekekkel.

SEK Budapest International School

Magyar és nemzetközi érettségit is ad, és közel kétmillió forintos éves tandíjat számol fel a spanyol eredetű SEK. Cserébe a gyerekek a külön világba csöppennek, saját egyenruha, napi két étkezés és iskolabusz, valamint számos szabadidős program várja a felvételt nyert tanulókat. Az oktatás főleg angolul folyik, de a spanyolt is kiemelten tanítják.

Gustave Eiffel Francia Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Évi 1,5-1,8 millió forintos éves tandíjat kell fizetni a Gustave Eiffel francia iskolában. Itt főleg a francia oktatásügyi minisztérium előírásai a mérvadóak, ám a francia érettségivel hazai felsőoktatási intézményekbe is lehet jelentkezni, mivel ezt a vizsgatípust elismeri a magyar állam.

Budapesti Nemzetközi Keresztyén Iskola

Némileg kevésbé kell mélyen a pénztárcájába nyúlnia annak, aki a Budapesti Nemzetközi Keresztyén Iskolába íratja gyerekét. Itt 1-1,5 millió forint körüli éves tandíjat szabnak meg. A tanrendben komoly szerepet kapnak a bibliatanok és az istentiszteletek látogatása.

Budapesti Német Iskola, Thomas Mann Gimnázium

Nagyjából egymillió forintos tandíjat kell fizetni a Budapesti Német Iskola Thomas Mann Gimnáziumában. Az iskola német tanterv szerint oktat, ennek megfelelő érettségit is ad, ám ezt elfogadja az állam, így hazai főiskolára vagy egyetemre is lehet vele jelentkezni. A XII. kerületi iskolának saját üdülője is van a Velencei-tónál, Gárdonyban. Az üdülő harminchat főnek nyújt alvási lehetőséget, saját konyhával, étkezővel és társalkodóval rendelkezik. Minden évben több osztály is él a Velencei-tavi lehetőséggel, hétvégi kirándulásokat és osztálykirándulásokat szerveznek ide. A musical-szakkör pedig itt tartja hétvégente a próbáit, és a francia munkaközösség is itt tölti a Begegung - hétvégét a francia partneriskolával.

/Forrás:Eduline/

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat