Lírában is kiváló a Petőcz-műhely

2016. december. 29. Kitekintő
Lírában is kiváló a Petőcz-műhely

Versesttel búcsúzott a líra csoport

A Kodolányi Szépíró Kurzus líra csoportjának decemberi felolvasóestjén hét tehetséges költő mutatkozott be a Kodolányi János Főiskola földszinti klubjában.   Értékeléssel és ünnepi beszéddel búcsúztatta a félévet a kurzust vezetője, Petőcz András.

A kurzus 2013 őszén indult dráma, líra és próza csoportokkal. A szemeszter során az írótanulók elsajítítják a szépírás megtanulható mesterségbeli alapjait, emellett nagy hangsúlyt kap a gyakorlat, azaz folyamatosan születnek az alkotások. Az elmélet és a gyakorlat jól kipróbált egységén alapuló kurzusok sorra hozzák a sikereket, felolvasóestek, antológiák jelzik a tehetségek fejlődését. Az is hagyománnyá vált, hogy nyilvános felolvasóesttel zárulnak a félévek.

Petőcz András József Attila-, Márai- és UNESCO-díjas író, a kurzus vezetője elmondta, induláskor arra számított, hogy a legnagyobb létszámú csoport a líra lesz és nem a próza, mert Magyarországon mindenki verset ír. Ezt bizonyítja az, hogy a különböző internetes felületeken rengeteg verssel találkozunk, bár alkotóik nem mindig tartják magukat költőknek. Elhangzott, hogy bár egyre több szépírói kurzus van Magyarországon, de jellemző, hogy csak elméleti előadásokat tartanak,  ellentétben a Kodolányin tartott kurzussal, ahol megfelelő arányban jelenik meg a gyakorlat az órákon. A nyilvános felolvasás is fontos része a kurzusnak, hiszen egyrészt ez alkalom a bemutatkozásra, mondta Petőcz András, majd hozzátette, ilyen programon gyakran kerül felszínre egy-egy tanítvány különleges tehetsége.

Ez alkalommal az első felolvasó Germán Ágnes volt, aki immár a harmadik félévét töltötte a kurzuson. A bemutatkozó beszélgetésen elmondta, a barátnője vette rá, hogy próbálja ki a líra csoportot, majd barátnője eltűnt néhány alkalom után, ő pedig maradt.

Őt követte Gáll Noémi, a főiskola másodéves turizmus szakos hallgatója, aki szállodai munkája mellett ír. Tőle Torma Ágnes vette át a mikrofont, akiről megtudhattuk, a gasztronómia művészetében is szívesen mozog; bemutatott versei egy ügyes szakács ügyetlen udvarlását mutatták be.

Ágnest követően Nagy Lea mutatkozott be a közönség előtt, akiről érdemes tudnunk, hogy bár alig múlt tizenhat éves, már a Spanyolnátha és Magyar Napló folyóiratokban találkozhattunk munkáival.

Jakab Júliáról megtudtuk, hogy idén mindenképpen ki akarta próbálni a lírát, nincsenek nagyratörő álmai a műfajban, ugyanakkor Petőcz András dicséri munkáit.

Megismertük Erdős Viktóriát is, aki televíziós szerkesztő, illetve zenekari kommunikáció területén dolgozik, ez alkalommal pedig merész Petri feldolgozásokkal lépett elő.

Végül, de nem utolsó sorban Major Eszter Anna lépett a színpadra. Ő elsősorban prózákat ír, de igyekszik rávenni magát, hogy minden nap írjon egy-egy rövid verset is. Harmadik félévét tölti Petőcz András műhelyében.

Kép és szöveg: Holcz Csaba Krisztián

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat