Levéltári konferencia a Nagy Háborúról

2014. szeptember. 17. Kitekintő
Levéltári konferencia a Nagy Háborúról

A KJF történelem és nemzetközi tanulmányok szakosai is ott voltak

Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulójára emlékezve nagyszabású tudományos konferenciát tartottak Budapest Főváros Levéltárában /BFL/ „Budapesti hétköznapok 1914 – a Nagy Háború hátországának életképei” címmel szeptember 17-én. Dr. Kenyeres István főigazgató köszöntőjében emlékeztetett, hogy a tudományos program előzményének tekinthető az a korábbi konferencia, amelyet „Budapest 1913: pillanatképek a főváros I. világháború előtti mindennapjaiból” címmel rendeztek meg.

A háborút, mint történelmi eseményt ismerjük tanulmányainkból, ám azzal kevesebbet foglalkozunk, mi történt abban az időben a hátországban, miként teltek a hétköznapok. A levéltárban őrzött iratok azonban életre kelthetik ezt az időszakot.

Dr. Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója beszédében kiemelte az I. világháború nagy társadalmi támogatottságát, körbejárta a kezdeti időszak történéseit, vázolta a résztvevő országok attitűdjét. Hangsúlyozva, hogy nem szakértője a témának, eljutott napjaink nagy kérdéséhez, hogy az államszervezésre, államalapításra büszke országunk, miként juthatott az oly sokat vitatott végkifejletig.

Dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosa a konferencia jelentőségét emelte ki, hiszen az előadások feltárják a totális háború hátországának történéseit. Emlékeztetett a háború kezdeti időszakában tapasztalható lelkesedésre is.

Elsőként a „Budapesti életképek a magánokiratok tükrében- két harctéri napló tanúságtétele” című előadást hallgathatták meg az érdeklődök, amelyet Dr. Horváth J. András, a BFL főosztályvezető helyettese tartott. A különlegesen érdekes előadásban megismerhettük egy fiatal diáklány és egy főhadnagy háborúhoz kapcsolódó gondolatait, érzéseit, tapasztalásait. Almády Márta naplójának bejegyzései 1914 nyarán születtek, amikor az angolkisasszonyok budapesti iskoláinak igazgatónője három növendékével, köztük Mártával, Belgiumba ment, hogy növendékei gyakorolhassák a francia beszédet. Bartók János, a 123. gyalogezred parancsnoka naplójának első bejegyzése 1914. július 25-én született: "...már 5 órakor felkeltem, nem tudtam aludni. Kisiettem az állomásra, hogy az újságokban mi hír van. Mozgósításra szólítottak." -olvasható a megsárgult lapokon.

Ezt követően három szekcióban folytatódott a konferencia, és valamennyi előadásban olyan kérdéseket jártak körbe a tudományos szakemberek, amelyek a kutatások során eddig marginális jelentőséggel bírtak. A frontra induló katonák és a hátramaradó családtagok történetei, korábban be nem mutatott mikrotörténeti adalékok szolgáltatták a konferencián elhangzó referátumok gerincét.

Dr. Toma Katalin, a Budapest Főváros Levéltára tudományos titkára kérdésemre elmondta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma, valamint a Legenda Közművelődési Egyesület közreműködésével szervezték meg a tudományos konferenciát, amelynek technikai lebonyolításában sokat segítettek a Kodolányi János Főiskola történelem és nemzetközi tanulmányok szakos hallgatói. Elmondta továbbá, hogy az előadásokról videofelvétel készült, amelynek részleteit felhasználják a levéltári tevékenységet bemutató rövidfilmben. Készül egy konferenciakötet is, amelyben a programon elhangzott előadásokat szerkesztett formában olvashatják el a téma iránt érdeklődők. Kiemelte, a tudományos konferencia megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Dr. Toma Katalin arról is beszélt, hogy a Kodolányi János Főiskolával tavasszal megkötött együttműködési megállapodásban foglaltak szerint, a konferencián a kodolányis hallgatók részt vettek a technikai lebonyolításban, ám emellett feladatuk az is, hogy tanulmányokat készítsenek az elhangzott előadásokról.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat