Lengyel Zsófi és a Rehab Critical Mass

Cikk dátuma 2014. október. 29. | Mozaik
Lengyel Zsófi és a Rehab Critical Mass

Dombi Zsuzsanna írása - szociális munka szak, III. évfolyam

Egy jól működő társadalom nem lehet szolidaritásmentes 

Békés felvonulást és programsorozat tartottak október 19-én Budapesten Rehab Critical Mass elnevezéssel. A Kiss Csaba ötletgazda kezdeményezésére megszervezett felvonuláson, amelyre a fogyatékos személyek és segítőik is eljöttek, nyilvánvalóvá vált az a szándék, miszerint a fogyatékossággal élő emberek számíthatnak egészséges a polgártársaikra.

A kezdeményezést társadalmi összefogásként is emlegetik, hiszen hangsúlyt kapott az a gondolat is, hogy egy jól működő társadalom nem lehet szolidaritásmentes.  Célul tűzték ki a „kritikus tömeg” elérését a rendezvényen, amelynek minden tagja megértést és támogatást vár el a többségi társadalomtól, illetve azt, hogy a sérült emberek ne csak hétfő reggeltől péntek délutánig juthassanak segítséghez, hanem az tágabb időintervallumban is elérhető legyen.

Hatalmas probléma számukra, hogy nem juthatnak el akárhova, nem intézhetik ügyeiket gördülékenyen: a kerekesszékesek részére nincsen elég rámpa, a vakok szó szerint akadályokba ütköznek, s ez csak néhány példa a sok közül.

Már délután fél háromkor gyülekeztek a résztvevők – sérültek, segítőik, szülők, támogatók – a háromkor kezdődő eseményre az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. A rendezvényt megnyitotó Kiss Csaba örömét fejezte ki a több száz résztvevőnek, akik  - nehézségek árán is-, de eljöttek. Ezután felolvasták a kiáltványt, amely hét fő pontot tartalmazott a fő gondolathoz kapcsolódóan: „Elvárjuk, hogy az ember ne csak vélt gazdasági hasznossága alapján, hanem emberi mivolta alapján legyen számba véve! Ez alapján mindenkinek biztosítsanak egyenlő esélyt, egyenlő bánásmódot!”

Ezután a szép számú tömeg átvonult az Erzsébet térre, ahol programok várták a résztvevőket. Zenélt a Budapest Bár, az Eszter-lánc mesezenekar és a Davies Korner. Egy-egy dal között mindig valamely felszólaló beszédét hallgathattuk meg, többek között Sándor Erzsi színésznő-riporter-aktivistáét, aki az elfogadás fontosságáról szólt, és a társadalom és a mindenkori kormány felelősségét hangsúlyozta. Úgy véli, az emberek nem gondolnak bele abba, hogy őket vagy családtagjaikat bármikor érhet egy baleset vagy betegség, amely következtében ők is fogyatékossá válhatnak. Így viszont fogalmuk sincs, mit élnek át ezek az emberek. Hangsúlyozta az érintettekkel való egyeztetés fontosságát egy-egy döntéshozatal előtt.

Lengyel Zsófi, a KJF  látássérült kommunikáció szakos hallgatója az akadálymentesítésről beszélt, tökkek között azt is elmondta, hogy még ha valamit a legjobb szándékkal terveznek is, az a valóságban kemény akadályt jelenthet a vakoknak, látássérülteknek.

Czeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ vezetője az inklúzió fontosságáról szólt, amely valójában ellentéte az előítéletnek, és társadalmi szemléletet jelent.

Ezután Verdes Tamás, a TASZ fogyatékosügyi vezetője kérdezte Baranyi Évát arról, milyen egy nagy intézmény után végre kitagoltan élni. A kitagolás nagyon fontos azon fogyatékosok esetében, akik nem szorulnak feltétlenül felügyeletre, és önellátóan, kis segítséggel tudják élni az életüket.

Szó esett még a segítő szolgálatokról, mind a kliens, mind a segítő megbecsüléséről, illetve egy sérült édesanyja is elmondta, hogyan telik egy napja lánya főállású gondozójaként, kevés pénzbeli támogatással, éjjel-nappali készenléttel, szolgálattal.

Az Erzsébet téri programok teljes ideje alatt jelnyelvi tolmácsolás is segítette az akadálymentesítést, illetve a résztvevők egy petíciót írhattak alá, ha egyet értettek a kiáltvány tartalmával. Slam poetry és segítők-kliensek tánca színesítette a programot, majd a Republic koncertje zárta a nemes eseményt. A figyelemfelkeltés részeként a szervezők felavattak egy „csináld magad” rámpát is, amely mindössze ötezer forintból készült, ezzel jelezve, hogy a pénz nem lehet akadály.

Úgy fest, a fogyatékkal élő embertársaink segítése, megértése lassanként közüggyé válik, a Rehab Critical Mass nagyszerű kezdeményezésként jelzi, hogy a sérültek érdekérvényesítésének segítése és társadalmi elfogadásuk egyre inkább jelen van a mindennapjainkban.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat