Lehetőségek a KJF orosházi intézetében

2016. január. 20. Kitekintő

Startol a keresztféléves képzés 

A január 20-ai időpont sokak életében sorsfordító lehetett, hiszen ekkor hirdették ki a 2016 februárjában induló felsőoktatási képzések ponthatárait. Orosházán most nem indult képzés.

Alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre lehetett jelentkezni. A felvi.hu által közzétett statisztikák szerint az összesen 5450 jelentkező 53 %-a férfi, és több mint 75 százalékuk 20 és 26 év közötti.

 

A Kodolányi János Főiskola orosházi intézetében nem indulnak keresztféléves képzések, ám február 15-ig az általános felvételi eljárásaban lehetőség van a szeptemberben induló szakokra jelentkezni.
– Februári képzést most sem indítottunk Orosházán, ez eddig sem volt jellemző. Jelenleg távoktatás keretében a gazdálkodási és menedzsment, a turizmus-vendéglátás, illetve a szociális munka szakokon lehet tanulni, ezekre az általános felvételi eljárásban lehet jelentkezni február 15-éig. Tervezzük az indítható szakok bővítését, azonban most elsősorban az a feladat, hogy a főiskola székhelye szeptemberben már Orosházán legyen – tudtuk meg Dr. Szabó Péter rektortól.

A felvi.hu tájékoztatása szerint az alapképzések és osztatlan mesterképzések esetében a jogszabályi minimum ponthatár 280 pont (emelt szintű érettségi-, a nyelvvizsga-, illetve az OKJ-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számítva), felsőoktatási szakképzéseknél pedig 240 pont itt az emelt szintű érettségi-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül kell számolni. A mesterképzés 100 pontos rendszerében 50 pont a küszöb.

Nehéz volt bekerülnie annak is, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karára jelentkezett gépészmérnöki mesterképzési szakra nappali tagozaton, önköltséges formában, hiszen 99, azaz majdnem a maximum pontot kellett elérnie. Ha az állami ösztöndíjas finanszírozási formát jelölte be a jelentkezéskor, akkor most örülhet, hiszen ott ennél alacsonyabb, 70 volt a ponthatár. Ez utóbbihoz a Miskolci Egyetemen már 72 pontra volt szükség.

Aki a pénzügy szakra úgy jelentkezett, hogy azt a mesterképzést nappali tagozaton, államilag finanszírozott formában szeretné elvégezni, az a Budapesti Corvinus Egyetemre 53, a Kaposvári Egyetemre 78, a Szegedi Tudományegyetemre 84, míg a Pécsi Tudományegyetemre 86 ponttal juthatott be.

A felsőoktatási felvételi eljárást az Oktatási Hivatal ún. besorolási döntése zárja le, mely tartalmazza, hogy a jelentkező felvehető-e az általa megjelölt képzések egyikére avagy sem. A döntésről szintén az E-felvételin keresztül lehet értesülni legkésőbb január 25-ig.

/Forrás:oroscafe.hu/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat