Láss világot ösztöndíjjal!

Cikk dátuma 2014. augusztus. 04. | Mozaik
Láss világot ösztöndíjjal!

Gyakornoki lehetőségek diplomások és diákok számára

Az uniós intézmények a gyakornoki lehetőségek széles választékát kínálják az egyetemen vagy főiskolán tanuló diákoknak és a pályakezdő diplomásoknak. A gyakornokok értékes bepillantást nyerhetnek az intézmények munkájába és az EU tevékenységébe. A gyakornoki állások a fogadó intézménytől függően eltérő időtartamúak lehetnek és különböző helyszíneken állnak rendelkezésre.

A legtöbb programra alapszakos diploma a feltétel, de van, ahol mesterdiplomát vagy szakmai tapasztalatot is kérnek. Jellemzően öt hónapra szól a gyakornoki program, az 1100-3000 eurós ösztöndíj pedig fedezi az ottani megélhetéseteket. A programok évente két turnusban indulnak, a tavasziakra augusztus közepén-szeptember végén van a jelentkezési határidő. Az Európai Unió Tanácsához negyvenszeres a túljelentkezés, szeptember 1-ig jelentkezhettek a februárban illetve jövő szeptemberben induló turnusokra. Az Európai Bizottság tavaszi gyakornoki pozícióit augusztus 29-ig, az Európai Bíróságét szeptember 30-ig, az Európai Parlamentét pedig október 15-ig lehet megpályázni. Az egyes programokról további információ az EU hivatalos oldalán található: http://europa.eu/about-eu/working-eu-institutions/traineeships/index_hu.htm

Gyakornoki lehetőségek az egyes intézményeknél:

Az Európai Unió Bírósága

Jogi vagy politológiai (jogi szakirányú) diplomával rendelkező személyek jelentkezhetnek.
Időtartam: 5 hónap 
Helyszín: Luxembourg 

Az Európai Unió Tanácsa

Olyan uniós polgárok jelentkezhetnek, akik egyetemi tanulmányaiknak legalább az első ciklusát elvégezték és a megszerzett fokozatot igazoló diplomával rendelkeznek. 
Időtartam: 5 hónap
Helyszín: Brüsszel 

Európai Beruházási Bank

Egy évnél kevesebb szakmai tapasztalattal rendelkező diplomások jelentkezhetnek.
Időtartam: 1-5 hónap 
Helyszín: elsősorban Luxembourg 

Európai Bizottság

A legalább hároméves egyetemi/főiskolai tanulmányok (alapképzés) befejezését igazoló diplomával rendelkező személyek jelentkezhetnek.
Időtartam: 5 hónap
Helyszín: Brüsszel, Luxembourg, a tagállamok fővárosai, illetve olyan nem uniós országok, ahol bizottsági küldöttség működik

Alap-, mester- vagy doktori diplomával rendelkező személyek jelentkezhetnek a diploma megszerzését követő 5 éven belül. 
Időtartam: 3–5 hónap 
Helyszín: Ispra (Olaszország), Karlsruhe (Németország), Geel (Belgium), Petten (Hollandia) vagy Sevilla (Spanyolország) 

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság

Azok a személyek jelentkezhetnek, akik legalább alapképzési (3 év) diplomával rendelkeznek .
Időtartam: 5 hónap 
Helyszín: Brüsszel 

További információk az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnál betölthető gyakornoki állásokról

Azok a személyek jelentkezhetnek, akik legalább alapképzést (3 évet) lezáró diplomával rendelkeznek vagy olyan egyetemi hallgatók, akiknek tanulmányaik során kötelező szakmai gyakorlatot végezniük 
Időtartam: 1–3 hónap 
Helyszín: Brüsszel 

Európai Központi Bank

Gyakornoki lehetőségek közgazdasági, pénzügyi, statisztikai, vállalatirányítási, jogi, humán erőforrási vagy fordítási területen egyetemi végzettséggel rendelkezők számára.

Olyan uniós polgárok jelentkezhetnek, akik egyetemi tanulmányaiknak legalább az első ciklusát elvégezték és a megszerzett fokozatot igazoló diplomával rendelkeznek. 
Időtartam: 3–12 hónap
Helyszín: Frankfurt am Main 

Európai Külügyi Szolgálat

Azok a személyek jelentkezhetnek, akik legalább négyéves egyetemi tanulmányok elvégzését igazoló, mesterfokozatnak megfelelő egyetemi diplomát szereztek egy, az uniós küldöttségek által folytatott tevékenységekhez kapcsolódó területen.
Időtartam: 9-18 hónap 
Helyszín: EU-küldöttségek 

Európai ombudsman

Azok a jogi egyetemet végzett diplomások jelentkezhetnek, akik magas szintű tanulmányokat vagy kutatásokat folytatnak a közösségi jog területén 
Időtartam: legalább 4 hónap 
Helyszín: Strasbourg, Brüsszel 

Európai Parlament

Felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek jelentkezhetnek.

Időtartam: 5 hónap 
Helyszín: Brüsszel, Strasbourg, Luxembourg vagy valamelyik olyan uniós város, ahol a Parlament tájékoztatási irodát működtet

Felsőfokú vagy annál alacsonyabb végzettséggel rendelkező, fogyatékossággal élő személyek jelentkezhetnek. 
Időtartam: 5 hónap 
Helyszín: leggyakrabban Brüsszel vagy Luxembourg 

Európai Számvevőszék

Olyan személyek jelentkezhetnek, akik főiskolai vagy egyetemi diplomával rendelkeznek vagy legalább négy főiskolai/egyetemi félévet elvégeztek a Számvevőszék tevékenységeihez kapcsolódó szakterület valamelyikén.

Akik a Számvevőszék tevékenységéhez kapcsolódó szakterületek valamelyikén (számvitel, költségvetés, könyvelés, adminisztráció, emberi erőforrások, fordítás, kommunikáció, nemzetközi kapcsolatok, jog) elismert egyetemi végzettséggel rendelkeznek vagy legalább négy egyetemi félévet elvégeztek. 
Időtartam: legfeljebb 5 hónap 
Helyszín: Luxembourg 

Régiók Bizottsága

Valamelyik uniós tagállamból vagy hivatalosan tagjelölt országból származó személyek jelentkezhetnek, akik az egyetemi tanulmányok legalább első ciklusát elvégezték és a megszerzett fokozatot igazoló diplomával rendelkeznek. 
Időtartam: 5 hónap
Helyszín: Brüsszel 

/Forrás:Európai Unió/

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat