Lánczos-Szekfű Ösztöndíj kodolányisoknak

2018. augusztus. 21. KáVé
Lánczos-Szekfű Ösztöndíj kodolányisoknak

Györök Márk és Mits Péter megzenésített versekkel nyertek pályázatot

A Szent István ünnepkör hetében a Bory-várban ünnepélyes keretek között nyújtották át a Deák Dénes Díjat és Ösztöndíjat, valamint a Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíjakat. Idén a Kodolányi János Egyetem tanár-diák zenész párosa  - Mits Péter és Györök Márk - is a díjazottak között van. A Lánczos-Szekfű Ösztöndíjakat az alapítvány kuratóriuma minden évben azoknak ítéli meg, akik a tudomány, a művészet, illetve a társadalompolitika területén folytatnak színvonalas alkotómunkát.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében azt fogalmazta meg, hogy "Fehérvári történetek" lehetne a mottója a díjátadó ünnepségnek: ehhez kapcsolódik maga a Bory-vár is a történetével – illetve a két alapítvány fehérvári történetei: „E mögött is olyan személyiségek állnak, akik kötődnek a városhoz, és olyan izgalmas dolgokat találtak Székesfehérváron, amit szeretnének kutatni és bemutatni, új információkkal gazdagítva a mi közös egészünket, a "Fehérvári történetek" sorozatát. A díjak elismerést jelentenek és segítséget is adnak, hogy ki-ki az általa végzett témát feldolgozhassa, tette hozzá a polgármester.

Bobory Zoltán kuratóriumi elnök a Lánczos-Szekfű Ösztöndíjak átadása előtt köszönetet mondott a pályázóknak munkájukért, és az Önkormányzatnak a bizalomért, amit az alapítvány és a pályázó alkotók felé tanúsít. Elmondta, hogy az elmúlt években egyre többen jelentkeznek a felhívásra, egyre jobb pályamunkákkal. Kiemelte, hogy a kuratórium tagjai kiváló szakemberek, és elkötelezettek voltak abban, hogy a lehető legjobb helyekre kerülhessenek az ösztöndíjak.

Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjjal húsz pályázót díjaztak idén, köztük Györök Márkot, a Kodolányi János Egyetem idén végzett, friss diplomás hallgatóját és tanárát, Mits Pétert. A tanár-diák zenész duót a felsőoktatási intézmény kulturális programjainak rendszeres fellépőjeként ismerheti a közönség, de a székesfehérváriak találkozhattak velük a Királykúti Esték beszélgetéssorozatban Bakonyi István vendégeiként is.  Mits Péter és Györök Márk egy ideje továbbléptek a tanár-diák kapcsolaton, ma már egyenrangú művészként énekelnek, gitároznak a közönség örömére.
A pályázatban gitárral kísért énekelt versek előadását vállalta Györök Márk: a koncertek célközönsége a diákság, akik művészi és egyben érzékenyítő program részesei lehetnek a vak előadó zenés bemutatóin keresztül. Az ösztöndíjat a díjazott tanára-alkotótársa, Mits Péter vette át.

Márk négy szemeszteren keresztül hetente járt órára Mits Péterhez, s az egyéni órák keretében közös kamara zenéléssel csiszolódott zenei tudása. Nem csak gitáron játszik, hanem abszolút hallása és énekhangja is figyelemre méltó. A megzenésített versek tanárt és diákot egyaránt „megmozgatják”, így egyre több alkalommal álltak ezekkel a közönség elé. Innen az ötlet, hogy Mits Péter összeállított egy olyan zenei műsort, amelyben többek között Ady Endre, Csokonai vitéz Mihály, József Attila és Nagy László megzenésített költeményei csendülnek fel. Ezzel pályáztak sikeresen a Lánczos-Szekfű Ösztöndíjra, így ősztől a székesfehérvári középiskolákban mutatkoznak be a közel egyórás zenei, érzékenyítő műsorral.

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat