Kultúraszervezés és műkereskedelem

Cikk dátuma 2014. szeptember. 29. | Mozaik
Kultúraszervezés és műkereskedelem

Egy marketingre és pénzre épülő világ másik arca

Számos fontos kérdés merül fel és vár megválaszolásra a hazai műkereskedelem világában. Néhányat ezek közül kiemelnék: hogyan kapcsolódik össze a kultúra és műkereskedelemi világ, milyen képzési lehetőségek vannak a műkereskedelem területén, hogyan próbálja a műkereskedelem bemutatni magát a kultúraközvetítés világában, miért van fontos szerepe a kultúraközvetítésben a különböző aukciós galériáknak.  A fentiek mellett megválaszolásra vár az is, hogy a kultúraközvetítésben miért nem kap megfelelő figyelmet a műkereskedelem, valamint az, hogy mit hagyunk ki, amikor nem foglakozunk az aukciós galériák kulturális ajánlataival. 

Akik nem látnak bele a műkereskedelem világába, gyakran a tudatban élnek, hogy itt a pénztőkeforgatásról van elsődlegesen szó. Van igazság az állításban, hiszen a tárgyak értékesítésével (vagy tovább értékesítésével) foglakoznak az aukciós galériák elsősorban. Ez a munkájuk, amivel a megélhetésüket biztosítják. De ezen kívül olyan rendezvényeket, kulturális programokat szerveznek és ajánlanak, amelyekről a szakmában dolgozó művelődésszervezőknek is csak egy szűk köre értesül.

Ez nem a művelődésszervezők hibája. Nagyon kevés helyen hirdetik magukat az aukciós galériák. Alig jut el azokhoz a szakemberekhez, akik mindennap kulturális programokat szerveznek és bonyolítanak le.

Ezen programok nagy része ingyenesen igénybe vehető. A (nagyobb) galériák általában havonta egyszer tartanak tárlatvezetést. Ha aukciót rendeznek, akkor előtte két héttel tárlatvezetést szerveznek és tartanak. Ezzel az aukcióra való érdeklődést kívánják felkelteni, illetve a potenciális vásárlók kérdéseire választ adnak. Így a tárgy(ak) aukciós értékékesítését is megpróbálják bebiztosítani.

Három nagy aukciós időszak van, a tavaszi, őszi és a téli aukciós időszak. Ilyenkor egymást követik az aukciók a különböző galériákban. A közelmúltban a nyári aukciós időszak is erős volt, de különböző okokból kifolyólag visszaesett a részvételi arány.

Fontos kérdés, hogy honnan értesülhetünk az aukciókról.  Különböző aukciós portálok állnak rendelkezésre, ahol pontos dátumot, helyszínt és a tételekről adatokat tudhatunk meg, illetve az aukciós házak internetes oldalára is rávezetnek.

Idehaza a műkereskedelmi galériák egy helyre összpontosulnak, ez pedig Budapesten a Falk Miksa utcában van. Itt mindenki megtalálja a saját érdeklődési (tárgy) körét. A legtöbb galéria „speciális tárgycsoportra” szakosodott, festményekre, műtárgyakra, bútorokra, vagy egy korszakra jellemző stílus irányzatra,  Art Deco, szecesszió stb. De természetesen vannak olyan galériák is, akik minden tárgy kategóriában próbálnak érvényesülni.

Nem csak a gyűjtők, befektetők, laikusok, hanem a kutatók is szívesen eljárnak a galériákba. Itt nem kell külön kutatási engedélyt kérni ahhoz, hogy a tárgyat (tárgyakat) megnézzük vagy megvizsgálhassuk. A kutatók lehetnek akár belsőépítészek, restaurátorok, lakberendezők, történészek, művészettörténészek stb.. Előfordulnak olyan kuriózumok „védett tárgyak” amelyek nagy lehetőségeket adnak kutatók számára, hogy elemezhessenek.

A védett műtárgyak pótolhatatlan műkincsek. Az ország területét nem hagyhatja el a műtárgy, illetve tovább értékesítés (ajándékozás) esetén bejelentési kötelezettséggel jár. Az államnak elővásárlási joga van az aukción a védett tárgyakra, illetve, ha a galériába bekerül és védett a tárgy az aukciós, értékesítés előtt jelenteni kell. A katalógusban is fel kell tüntetni, hogy a vásárlók tudatában legyenek azzal, védett műtárgyat fognak aukcióra bocsájtani. Jelenleg Magyarországon az egyik legszigorúbb szabályozási rendszer működik, ami a műtárgyakra érvényes. Ennek a szabályszerű működésével jelenleg a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ foglalkozik.

Fontos szempont, hogy nem egy zárt világ a műkereskedelem. Bármikor bemehetünk és kérdezhetünk a tárgyakról az ottani alkalmazottaktól. Azok, akik először mennek be egy ilyen galériába, múzeumhoz hasonló sztereotip gondolatok fogalmazódnak meg bennük: „Csöndben nézelődünk és nem nyúlunk semmihez.” Sokszor vittem a Falk Miksa utcába az ismerőseimet, és mindig érdekes megjegyzéseket és beszélgetéseket indított ez a környezet. Legtöbbször nem is mernek bemenni az üzletbe, hanem csak odakint várakoznak. Mintha egy múzeum előtt lennének, és a múzeumpedagógusra várnának, hogy a tárlatvezetés megkezdődjön. A másik jellegzetesség, amikor egy értékes tárgyhoz odalépek és elkezdem elemezni (felmérni), a reakciójuk nem szóban csak a gesztusaikból jól kivehető: „ezt itt szabad? ”, miközben hozzá nyúlnak a tárgyakhoz. Attól, mert hozzányúlnak, még nem törik össze, természetesen meg lehet közelebbről is nézni az adott tételt. Ha túlélt százötven évet minket is túl fog élni, szoktam mondani az ilyen körutakon. Ha beviszünk egy tárgyat tovább értékesítés céljából, akkor is a becsüs a kezébe veszi, hogy átvizsgálhassa.

Nem csak tárlatvezetésre és egyéni felfedezésre van lehetőség. Vannak különleges előadássorozatok, amiket a BÁV rendez. Ezt az előadássorozatot a múzeumok által szervezett szabad egyetem előadássorozataihoz tudom hasonlítani. Ennek a sorozatnak a neve „Mesélnek a műkincsek” (MAM). A történelemmel, filozófiával, gyűjteményekkel és megannyi más ebben a világban forgó témával kapcsolatban hangzanak el előadások. Ezek is ingyenesen igénybe vehetők.  

Meg kell említenem azt a nagy rendezvényt is, amit Falk Art Fórum-ként ismernek. Ilyenkor a galériák különleges ár- és programajánlatokkal várják a vásárlókat és a résztvevőket. Beszélgetéseket, tárlatvezetéseket és megannyi lehetőséget takar ez a rendezvény.

Fontos, hogy a műkereskedelem nem csak profittal, hanem a tárgyakon keresztül kultúraközvetítéssel is foglalkozik.  Legyen az formális, informális, vagy non formális tanulási forma. A műkereskedelme mind a három megtalálható. Az egyetemista hallgatóktól a gyűjtőkön át a laikusokig mindenki talál magának előadás és program lehetőségeket.

Nem csak olyan programok állnak rendelkezésünkre a műkereskedelemben, amelyekkel kellemesen eltölthetjük a szabadidőnket.

Kiemelten fontos még a különböző (becsüsi) képzésben betöltött szerep is. Ezeken a képzéseken nem csak olyan személyek vesznek részt, akik a műkereskedelemben akarnak érvényesülni, hanem olyan érdeklődési körű emberek, akik az adott tárgycsoportról többet szeretnének megtudni.

A becsüsképzések csoportjai: ékszer, bútor és szőnyeg, festmény, műtárgy. Most már lehet olyan képzésen is részt venni, ami több éves és a legtöbb képzési csoportot magába foglalja. Ez kifejezetten olyan képzési lehetőség, ami a gyűjtőknek, befektetőknek és a műkereskedelemben jártas személyeknek biztosít átfogó ismeretanyagot. Hazánkban több képzőhely van, ahol részt tudunk venni az ilyen jellegű képzésen.

A programokról, mint ahogy a műkereskedelemben a galériáktól megszokott, a saját internetes oldalaikon kaphatunk tájékoztatást. Vannak galériák, akik megpróbálnak betörni a közösségi oldalakra, de ez nem nagy sikerrel járt. Ennek az okai összetettek. Azok, akik ilyen programokra eljárnak, átlagosan negyven felett vannak. Ők is inkább a barátaiktól és a műkereskedőktől személyesen kérdezik meg milyen, programok várhatóak. A műkereskedelemben a régi szájhagyomány útján terjedő hírekre támaszkodnak. Mivel maga a műkereskedelem bizalmi kapcsolatokon alapszik, sok idő kell még ahhoz, hogy a különböző közösségek felfigyeljenek erre a sokszínű világra. Utána a közösségi oldalakon is nagyobb látogatottságot tudnak majd elérni a galériák.

A galériák oldalai is inkább az aukciókra és az értékesítési formákra hívják fel elsősorban a figyelmet. De ha jobban átnézzük az oldalaikat, akkor megtalálhatjuk ezeket a programajánlatokat.

Meg kell említenem a bérletes programokat is. Itt elsősorban a BÁV által rendezett előadássorozatra tudok utalni. A legutóbbi bérletes előadás sorozat címe: „művészettörténet nagy korszakai a reneszánsztól napjainkig”. Nem csak a BÁV szervez és tart ilyen jellegű bérletes előadásokat, de a műkereskedelemben forgó galériás programok között kiemelkedő, ezért említem név szerint.

A programok és rendezvények, amiket galériák alkalmaznak alapjai a múzeumi programokból erednek. Itt viszont nem múzeumpedagógusok fognak körbevezetni és bemutatót tartani. A galériában művészettörténészek és nagy rutinnal rendelkező szakemberek kísérnek minket végig. Nagy különbség még, hogy míg egy múzeumi programon bizonyos összegért vehetünk részt, a műkereskedelemi programok (tárlatvezetések) ingyenesen igénybe vehetők és nem szükséges az előzetes regisztráció.

A kultúraközvetítésben egy olyan színtér a műkereskedelem, ami kis figyelmet vonz.

Ha a rendezvényszervezők, kulturális programszervezők felfigyelnek erre a zárt világra, akkor kimagasló és új színteret tudunk nyújtani a különböző érdeklődésű embereknek, ami nem csak hazai, hanem nemzetközi figyelmet is eredményez(het).  Nem mellesleg ennek a sokszínű világnak a bemutatásával bővíthetjük a különleges látnivalóink számát hazánkban.

A kultúra fogalmának rengeteg meghatározása van, mint ahogy a műkereskedelemnek is. Ha szigorúan vizsgálom a műkereskedelem világát, akkor egy a kereskedelemre, különböző tárgycsoportokra és a kultúraközvetítésre épülő szubkultúrának is definiálhatnám.

Nem mostanság divatos színtér, de olyan kulturális közeg, amivel számolnunk kell, illetve még számtalan kutatást igényel.

Maguk a galériák is megmutatkoznak a programok szervezésével, de természetesen nem ez a legfontosabb prioritásuk. Fontos szem előtt tartani, hogy egy kereskedelemre épülő világról van szó, de a kultúra közvetítőfunkciója is kimagasló.

Ha nem elsősorban a társadalomban elfoglalt anyagi helyzetünkből próbálunk kiindulni, akkor a műkereskedelmet egy olyan világnak láthatjuk, amely ugyanolyan jelentőséggel bír, mint a múzeum kultúraközvetítő szerepe.

Sipos Attila, szőnyeg és bútorbecsüs

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat