Közösségszervezés szak a KJF-en is

2017. február. 01. KáVé
Közösségszervezés szak a KJF-en is

Hét felsőoktatási intézményben indul az új szak

Kultúrházak Éjjel-Nappal  elnevezéssel évenként megrendezett programsorozat budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be Hoppál  Péter,  az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, hogy szeptembertől ismét elérhető lesz hét hazai felsőoktatási intézményben – köztük a Kodolányi János Főiskolán is - a közösségszervezés alapszak, és ezen belül több szakirány. 

Az andragógia alapszak helyébe lépő képzésre a jelenlegi felvételi időszakban már lehet jelentkezni. Kitért arra, hogy hazánkban mintegy harminc százalékos a betöltetlen állások száma ezen a területen, tehát meglehetően nagy a kereslet a közművelődési szakemberek iránt. Emlékeztetett, hogy évtizedes kihagyást követően jelenik meg újra a felsőoktatási képzési palettán a közművelődést kiszolgáló alapszak, amelynek keretein belül kulturális közösségszervező, ifjúsági közösségszervező és humánfejlesztő szakirányokat választhatnak a hallgatók. Hazánkban rendszeres közművelődési tevékenységet 35 600 csoport folytat, több mint egymilliós összlétszámmal - jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve:  szükség van a képzett szakemberekre. Juhász Erika, a Művelődéstudományi és Andragógiai Szakbizottság társelnöke hozzátette, hogy a három szakirányt a felsőoktatási intézmények különböző módon hirdetik, de mindegyikben nagy hangsúlyt kap majd a gyakorlat.

Dr. Szabó Pétertől, a Kodolányi János Főiskola rektorától a KV megtudta, hogy az intézményben mindhárom szakirány választható lesz a leendő hallgatóknak. Hangsúlyt kívánnak helyezni arra is, hogy a közszféra és a versenyszféra igényeit egyaránt figyelembe vegyék a a szakember utánpótlás területén. Az önálló vállalkozás ismeret a kultúra szervezés területén jelentős szerepet kap a képzés során.  

A XVII. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési Házban megrendezett sajtótájékoztatón Hoppál Péter  elmondta továbbá, hogy országszerte több száz kultúrház csatlakozott színes programokkal a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvénysorozathoz, amely idén a Mindennapi hagyományaink tematika mentén zajlik február 10. és 12. között.

Tizenegyedik alkalommal hirdették meg az eseménysorozatot, így elmondható, hogy a közművelődés bevált és hagyományos ünnepe, amelyet ezúttal is a farsangi időszak végén tartanak meg a kulturális tárca 10 millió forintos támogatásával - mondta el a kultúráért felelős államtitkár.

Hoppál Péter hozzátette: a sorozathoz tavaly hatszáz intézmény csatlakozott mintegy kétezer programmal, az idei regisztráltak száma pedig már túllépte az ötszázat. A Kultúrházak éjjel-nappal kiemelt médiapartnere az m5 csatorna lesz.

Az államtitkár beszámolója szerint 2015-ben 5600 szervezet végzett közművelődési tevékenységet Magyarországon, csaknem 29 ezer közösségi tér szolgálta a közművelődést, és 18,5 milliárd forintos pályázati forrás állt a terület rendelkezésére.

Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a Kultúrházak éjjel-nappal főszervezője hangsúlyozta: céljuk azt megmutatni, hogy szinte minden településen van egy közösségi színtér, kultúrház, alkotóház, ahol tartalmasan, közösségben lehet eltölteni az időt.

Novák Péter, az esemény védnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kulturális kínálat ugyan fontos dolog, de "a közönség feladata, hogy biztosítsa a keresletet".

Klein Marianna, a sajtótájékoztatónak otthont adó Vigyázó Sándor Művelődési Ház igazgatója elmondta, hogy a rendezvény három napja során mesemondó estet szerveznek felnőtteknek, lesz táncház, filmklub, és nosztalgia táncpartit is tartanak Rákosmentén.

A Kultúrházak éjjel-nappal sorozathoz még csatlakozni kívánó intézmények február 5-ig regisztrálhatnak; a folyamatosan bővülő program a www.kulturhazak.hu honlapon található meg.

(Forrás:MTI)

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat