Közművelődési konferencia a Kodolányin

2019. szeptember. 13. KáVé
Közművelődési konferencia a Kodolányin

Fókuszban a szakember utánpótlás

Történelmi pillanat részesei lehetünk itt, Székesfehérváron, hiszen a mostani konferenciával elindul az első közművelődési kutatóprogram. A közművelődési szakemberek óriási örömmel fogadták, hogy a közművelődés tudományos utánpótlásának erősítése érdekében az idén első alkalommal pályázati programot hirdetett a Nemzeti Művelődési Intézet– mondta el Dr. Juhász Erika, a Debreceni Egyetem tanszékvezetője,  a Művelődéstudományi és Andragógiai Szakbizottság  elnöke a Kodolányi János Egyetemen megtartott konferencián. A kétnapos rendezvény főszervezője azt is elmondta, hogy sokéves jó együttműködés alapozta meg a kapcsolatát a Kodolányi János Egyetemmel, emiatt választotta  a ma befejeződő konferencia helyszíneként Székesfehérvárt. A rendezvényre felsőoktatási intézményekből és közművelődéssel foglalkozó inntézményekből érkeztek a résztvevők.

A Közművelődési Tudományos Pályázati Program olyan tehetséges egyetemi hallgatók és mentoraik, valamint közművelődési szakemberek kutatómunkáját támogatja, akik a közművelődési szakterületen kutatnak és végeznek tudományos diákköri, doktori vagy egyéb szakmai elvárásként felmerülő kutatótevékenységet. Az első pályázati körben tizenegy alap- és mesterszakos hallgató és témavezetőjük, valamint három kutatócsoport nyert el támogatást.

A Kodolányi János Egyetem esetében Bajusz Erika nyerte el a pályázati ösztöndíjat „A közművelődés szerepe és funkciója a magyarságtudat megőrzésében című dolgozatával, őt Dr. Balázs Eszter a kommunikáció és médiatudomány tanszék tanára segíti a munkában.

A Közművelődési Tudományos Pályázati Programról fontos tudni, hogy ezzel a Nemzeti Művelődési Intézet a közösségi művelődés tudományos utánpótlásának erősítését célozza meg, hiszen köztudott, hogy a fiatalokat mind a munka, mind pedig a programok esetében nehéz megszólítani.  Az utóbbi években hangsúly helyeződött a szakterület fejlesztésére, így a kutatómunka támogatására, a tudományos munkát végzők számának növelésére, a szakterületre vonatkozó kutatások számának emelésére, valamint a közösségi művelődés iránt érdeklődő kezdő és tapasztaltabb kutatók elköteleződésének erősítésére.  A programot  2019-ben két kategóriában hírdették meg. Az első alprogramot tudományos diákköri munkát végzők számára. Ennek az alprogramnak a célja a közművelődési szakmával ismerkedő, tehetséges alap- és mesterszakos hallgatók Országos Tudományos Diákköri Konferenciára készített pályamunkájának alapját jelentő kutatás támogatása. A második alprogramot kutatócsoportok számára írták ki, s a cél a közösségi művelődés szakterületéhez kapcsolódó kutatások támogatása, a pályán lévő tudományos tevékenységet végzők elköteleződésének erősítése, megtartásának ösztönzése.

A Nemzeti Művelődési Intézet döntése alapján az első alprogramban tizenegy egyetemi hallgató és mentoraik részesülnek támogatásban. Az egyetemi hallgatók és mentortanáraik egy tanéven keresztül kapnak pályázati támogatást a program keretében.

A közművelődési pályázati program második alprogramjában három kutatócsoportok számára ítéltek oda pályázati támogatást.

A közművelődési intézmények és közösségi színterek szerepe a Baranya megyei községek közösségfejlesztésében című projektet Dr. Koltai Zsuzsa vezeti, a kutatócsoport tagjai pedig Dr. Kocsis Mihály, Dr. Reisz Terézia, Poór Gabriella, Murin Kata, Kékesi Eszter, Nemes Krisztina és Pásztor Andrea.

A Rákóczi kultusz szerepe a kárpátaljai magyarság identitásának a megőrzésébencímű projekt vezetője Dr. Drabancz Róbert, aki  Dr. Baracsi Ágnessel, Mészáros Szilárddal, Kuhár Klárával, Nyilas Orsolyával, Vitál Attilával, Lőrincz Petrával és Sebestyén Dániellel dolgozik együtt a ktatócsoportban.

A regionális, lokális kulturális örökségek és a lokális identitás összefüggései - a helyi értéktárak funkcióinak felmérése a vajdasági Tisza mente térség településein című projektben Gerencsérné Dr. Újvári Edit a témavezető, a kutatócsoport tagjai pedig Dr. Nagy Angelika, Dr. Szűcs Norbert, Barát Tóth Lívia, Máriás Endre, Székely Zsófia, Kifut Viktória és Balán Valéria.

Dr. Szabó Péter, a konferenciának otthont adó Kodolányi János Egyetem rektora a KV-nak elmondta, Dr. Juhász Erikával régóta dolgoznak együtt a közművelődési szakterületen. Annak idején mindketten részt vettek az andragógia szakot előkészítő bizottság munkájában, és ezen a szakterületen figyelemreméltóan jó az együttműködés a különböző felsőoktatási intézmények között. A közösségszervező szak előkészítésében ugyancsak együtt dolgoztak.

„ Egyik szívügyem a közművelődés területe; szeretnék tenni annak érdekében, hogy a szakterület tekintélye növekedjék, hiszen korábban a magyar közművelődés példaként szolgát Európában” – tette hozzá a rektor.

A konferencia különleges színfoltjaként Mits Péter, a KJE oktatója és egykori tanítványa, Györök Márk adtak elő megzenésített verseket, virágénekeket, gitárkísérettel.

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat