Koszorúzás a Gidófalvy utcában

2016. január. 12. Kitekintő
Koszorúzás a Gidófalvy utcában

Kürtjel kerületünk idei, első ünnepén

Koszorúzási ünnepséget tartott a Gidófalvy Emlékbizottság az antifasiszta katonatisztről elnevezett utcában január 9-én, születésének száztizenötödik, halálának hetvenegyedik évfordulóján. Gidófalvy Lajos jelentős ellenállási csoportot vezetett a II. világháború idején. Főhadnagyi rangban vezette a KISKA alakulatot, amely a kisegítő karhatalmi feladatok szervezését végezte. 

Az alakulat egyben az illegális antifasiszta szervezet fedőszervévé vált. 1944-ben már mintegy ezerkétszáz ember élelmezését is ellátták. Gidófalvy Lajos főhadnagy leventekiképző parancsnoknak nevezték ki Angyalföldre. Az általa vezetett alakulat az őrszolgálat során számos rombolást és garázdálkodást akadályozott meg, mint például a Rákosrendezői pályaudvar, a Fendinánd-híd felrobbanását, miután leszerelték a robbanó tölteteket. Megmentettek közel nyolcszáz árvaházi gyűjtőhelyre összefogott gyermeket, ugyancsak megakadályozták több Váci úti üzem gépeinek leszerelését, rendkívül nagy értékű nyersanyagot félkész árut és gépeket mentve meg ezzel. Segítették a bajba jutott fiatalokat, üldözötteket, menekülteket. Gidófalvy Lajost először posztumusz őrnaggyá, majd ezredessé nevezték ki. 1997-ben a vitézi rend is felvette tagjai közé. Gidófalvy Lajos nevét és emlékét utca és lakótelep őrzi a 13. kerületben. Halálának körülményei, sírhelye nem ismert, életben utoljára az Erzsébet-híd környéki harcoknál látták.

Hagyományosan az év első ünnepségén a kürt hívójelével kezdődött a rendezvény, ezt követően Wilnerné Takács Margit szavalta el az alkalomhoz illő versét. Gidófalvy Lajos életútját Bősze József alezredes, a Gidófalvy Alapítvány elnöke ismertette. Az első koszorút Hiszékeny Dezső a terület országgyűlési képviselője nevében dr. Puchner Gábor frakcióvezető helyezte el, majd az önkormányzat nevében Holopné Schramek Kornélia alpolgármester és Karácsonyi Zoltán képviselő koszorúztak.

/Forrás:budapest13.hu/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat