Koronázási Ünnepi Játékok 2014

2014. május. 27. Kitekintő
Koronázási Ünnepi Játékok 2014

Szent László koronázási szertartása elevenedik meg augusztusban Székesfehérváron

Budapesten, a Nemzeti Galériában tartott sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők a székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékok idei programjairól. A Vörösmarty Színház és Székesfehérvár Önkormányzata 2013-ban hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az első Koronázási Ünnepi Játékokat. A történelmi Belváros egészében akkor István király kora elevenedett meg, idén pedig Szent László alakja áll majd az augusztusi fesztivál középpontjában. A Nemzeti Emlékhely területén, az ország legnagyobb épített szabadtéri színpadán Szent László koronázásának történetét láthatja a közönség, miközben a Belváros középkori piactérré alakul és újabb óriásbábok is készülnek. 

A Koronázási Ünnepi Játékokat augusztus 15-én „Musica Sacra” címmel Miklósa Erika estje nyitja.

„A fesztivál arra épül, hogy a magyarság koronázóvárosának történelmi hagyományait felelevenítsük, és ezzel emléket állítsunk nagy történelmi személyiségeinknek, másrészt a kreatív művészeknek is teret ad. Három lábon áll a Koronázási Ünnepi Játékok programsorozata. Ezek egyike a Fény utca, amely mozgó képregény formájában István király életének főbb eseményeit elevenítette fel a Szent István Emlékévben és nagy sikert aratott. A másik fontos elem az óriásbábok jelenléte. Ezek Somogyi Győző alkotásai, amelyek diákok közreműködésével készültek és igazi sztárok lettek a programok idején. Segítettek abban is, hogy a történelmi kavalkád hangulatát még tovább emelték és igazi középkori hangulatot varázsoltak néhány napra a Belvárosba. A napokat záró szertartásjáték a fesztivál harmadik fő programeleme, ahol oratórikus formában mutattuk be Szent István koronázását. Sikerült meggyőznünk a kétkedőket, hogy a Nemzeti Emlékhelyen nem kegyeletsértő egy 2800 fős szabadtéri színpad felépítése, sőt ezen a helyen különösen izgalmas vállalás szertartásjáték formájában feleleveníteni egy koronázást.” – mondta el dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója.

Elhangzott, hogy 2014-ben Szent László koronázási ünnepségét idézik meg és a lovagkirály kora elevenedik meg a történelmi kavalkád keretében. Négy napra tervezik az idei Koronázási Ünnepi Játékokat, amelynek középpontjában idén a középkori piac áll, ami visszautal arra, hogy a huszonegy kereskedelmi út által érintett város milyen is volt akkoriban. 

Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a tavalyi sikereket és Szent László tetteit elevenítette fel. „Szent László, a lovagkirály máig a magyar katonák védőszentje. Megvédte es megszilárdította az országot, ezzel biztosítva a független magyar létet. Éppen ezért személye jó példa ma is.”

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere azt emelte ki, hogy a város az elmúlt évben jelentősen megváltozott. „Ez a változás igaz a külsőségekre, hiszen megújult a Fő utca és egyedülálló fényinda fut végig rajta. De megváltoztak az itt élők is, a fejlesztések és a programok révén a fehérvári lakók igazi erős közösséggé kovácsolódtak. Szeretnénk, ha sok vendég jönne el idén nyáron Székesfehérvárra és részese lenne ennek az élménynek.” A Harmonia Albensis hangversenysorozat kapcsán Brájer Éva arra a koncertre hívta fel a figyelmet, amelyre a Nemzeti Emlékhely területén felépülő színpadon várják a közönséget, és elhangzott, hogy a városba betérő vendégek egész nyáron színvonalas programokkal találkozhatnak majd. 

„Nem véletlen, hogy tizennyolc éve ilyen szervesen részt veszek a város kulturális és sportéletében, merthogy azóta élek Székesfehérvár vonzáskörzetében.”  - mondta el Miklósa Erika. A Kossuth-díjas operaénekes a Nemzeti Emlékhelyen mutathatja be műsorát, amelynek alcíme "Mária dalok". A három részre bontható műsorban „Fenségek muzsikája” címmel Händel, Verdi és Erkel műveiből hangzanak el részletek, majd jön az „Amerika – Argentína – Kína” rész, amely zenei kalandozást „Imák” címmel népdalok, népi imádságok követik, főként Máriához köthető dalokkal lezárva a szabadtéri előadást.
 
L. Simon László, a Budai Vár felújításáért felelős kormánybiztos reményét fejezte ki, hogy jövőre már a megújult Várbazárban tartják majd a Koronázási Ünnepi Játékok beharangozó sajtótájékoztatóját. Ezt követően a fehérvári NKA-támogatással megvalósuló programokról szólt a kormánybiztos. „Idén először 5 millió forinttal járul hozzá a Nemzeti Kulturális Alap az augusztusi nagyrendezvényhez, de emellett is sok programot segítünk Székesfehérváron. A 18. Fehérvári Zenei Napokat, azaz a FEZEN-t, a XIX. Nemzetközi Néptáncfesztivált, a Hetedhét Játékfesztivált és a Rock-Beach Fesztivált is támogatjuk.” – mondta el L. Simon László.

Az idei évben Nagyváraddal, Szent László városával közösen készülnek a Koronázási Ünnepi Játékokra. Az ottani Szigligeti Színház igazgatója, Czvikker Katalin ismertette a Nagyváradon megvalósuló programokat, valamint beszámolt arról, hogy filharmonikusok és gyermekkórusok is bekapcsolódnak a szertartásjátékba, amelynek náluk zajló bemutatójához a nagyváradi püspök a püspöki palota belső kertjét bocsátotta rendelkezésükre. 

F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztató résztvevőinek elmondta, a város turisztikai életében fontos mérföldkő a Koronázási Ünnepi Játékok, amely nemcsak rendezvényként jelentős, hanem arculatot is formál, és felhívja a figyelmet Székesfehérvár történelmi múltjára. 

Újabb óriásbábok készülnek augusztusra, amelyek Szent László életéhez kötődő személyek lesznek. Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikusművész mutatta be Szent László, felesége Adelheid, lánya Piroska, valamint Géza és Salamon alakjának tervezett megjelenítését, viseleteiket. 

„Rajzolni király!” címmel gyermekrajzpályázatot is hirdettek a szervezők, amelynek eredményét dr. Matuz János művészeti intendáns ismertette. Közel kétszáz fehérvári és Fejér megyei diák küldte be alkotásait, a legjobbakból zászlók készülnek a királyi menethez, valamint a fesztivál idején kiszínezhető vásznakra is felrajzolják azokat. A rajzpályázat fődíját Kiss Dorina Perpétua 11. osztályos Tópartis diák nyerte el. A zsűri egy különdíjat is felajánlott, ezt Kluge Ida Berta, a Munkácsy Mihály Általános Iskola 3. osztályos tanulója nyerte el.

/Forrás:ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat