Könyveket írt a nyelvvizsgaközpontos "nagy" csapat

2019. július. 22. KáVé
Könyveket írt a nyelvvizsgaközpontos "nagy" csapat

Társalkodó kiadványok a Lexika Kiadónál

A Kodolányi János Egyetem Nyelvvizsgaközpontjának munkatársai olyan angol és német nyelvű kiadványt készítettek, amelyekből a Társalkodó nyelvvizsgára, főleg annak a legnépszerűbb B2 (középfok) szintjére lehet felkészülni. A Lexika Kiadó "Nagy Nyelvvizsgakönyvek" sorozatában megjelent kiadványokat augusztus második felétől lehet megvásárolni a könyvesboltokban, illetve lehet megrendelni a kiadótól.

A Nyelvvizsgaközpont eddigi sikeres tevékenységét jelzi, hogy több tízezren tettek sikeres nyelvvizsgát az elmúlt tizenhat évben náluk. A székesfehérvári és budapesti vizsgahelyeken kívül számos további aktív vizsgahellyel rendelkeznek, hazánk számos nagy- és kisebb városában lehet vizsgázni, mára országos lefedettségű központtá váltak.  2003-ban még kizárólag általános nyelvvizsga lehetőséggel álltak rendelkezésükre az angol és német nyelven vizsgázni szándékozóknak, 2007 májusától azonban szerveznek szaknyelvi vizsgákat is angol és német nyelvből, minden szinten.

Az idegen nyelvű kiadványokról Horváth Judittal, a Nyelvvizsgaközpont egyik munkatársával, egyben egyik szerzővel beszélgettem.

Milyen céllal és mikor határoztátok el a munkát és  meddig tartott?

Már régóta szerettük volna, hogy a Társalkodó nyelvvizsgára, főleg annak a legnépszerűbb B2 (középfok) szintjére egy "igazi" szép könyvből lehessen felkészülni. Az interneten a http://www.tarsalkodo.kodolanyi.hu/-n már a kezdetektől voltak feltöltve feladatok, melyek segítségével vizsgázóink fel tudták mérni, hogy érdemes-e már eljönni az adott szintű nyelvvizsgára, valamint a nyelvvizsgaközpontban is kaphatóak voltak kis füzetek feladatokkal angol és német nyelven, de ezek soha nem pótolhattak egy szép kötésű 10 soros könyvet CD és internetről letölthető melléklettel. A könyv létrehozására kb. fél éve sikerült pályázati pénzt nyernünk, így a Lexika Kiadóval együttműködve elkezdődött az alkotómunka mindkét nyelven. Remélhetőleg nyár közepe-vége felé már kapható lesz a könyv, amelyet egyrészt a Lexika Kiadó honlapjáról meg lehet megrendelni, és természetesen a könyvesboltokban is a polcokra kerül.

Ki a célközönség, kinek szánjátok ezeket a kiadványokat?


Fontos hangsúlyozni, hogy a Társalkodó Nagy Nyelvvizsgakönyv nem egy olyan nyelvkönyv, mely B1 szintről B2-re segíti az eljutást. Azoknak jó, akik B2 szint közelében vannak, hallottak a maximálisan vizsgázóbarát, kommunikatív vizsgánkról, és a tíz feladatsor megoldásával úgy szeretnének eljönni a vizsgára, hogy semmilyen meglepetés ne érje őket, amikor az "éles" vizsgalapot kinyitják, vagy amikor szóbelin meglátják a feladatokat. Az egyetemekre, főiskolákra való bejutáshoz nemsokára kötelező lesz egy B2 szintű nyelvvizsga megléte, így a célközönségünk elsősorban a gimnazista korosztály, az ő érdeklődési köreikhez válogattuk a feladataink témáit, az olvasásokat, levélírás témákat és a hallás utáni értések szövegeit is. Szóbelin sem érheti meglepetés a vizsgázókat, hiszen a témaköreinket megjelenítettük a könyvben, mindig ezekből a témakörökből kérdezünk és a szituációk, valamint a kétperces önálló témakifejtések is ezekhez kapcsolódnak. De természetesen nagyon várjuk a vizsgázóinkat tizennégy éves kor felett bármely korosztályból.

Több kodolányis szerző dolgozott a kiadványon. Ki, milyen fejezeteket írt?


A német nyelvű könyvet két kolleganő, Simonné Diószegi Ildikó és Winklerné Gruber Krisztina, az angol nyelvű könyvet pedig négyen írtuk: dr. Beréndi Márta, Bolhóy Krisztina, Fülöp Orsolya és jómagam, Horváth Judit. Két anyanyelvi lektor, Robert Worm és Andrew Grieve vettek részt még a munkában, ők lektorálták a feladatokat.

Mennyire hiánypótló a kiadvány, más felsőoktatási intézmény adott-e ki korábban hasonlót?

A kiadvány mindenképpen hiánypótló, hiszen a Kodolányi János Egyetem, illetve korábban főiskola Nyelvvizsga Központjában 2004 óta lehet Társalkodó nyelvvizsgát tenni. Más, nagyobb egyetemeknek - ELTE, BME – ugyancsak vannak hasonló kiadványaik. 

Mikortól és hol lehet megvásárolni?

A nyár közepétől-végétől minden könyvesboltban árusítják, ahol Lexika kiadványok vannak, valamint  a Lexika Kiadó honlapján ugyancsak lehetőség nyílik az online rendelésre.

V.I.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat