Könyvbemutató a Petőfi Irodalmi Múzeumban

2018. december. 07. Kitekintő
Könyvbemutató a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Visszidensek II.

Gyuricza Péter a Kodolányi János Egyetem tanára az elmúlt évben sem ült a babérjain. Pontosan egy évvel ezelőtt mutatta be a Visszidensek első részét, és már olvasható a második interjúkötet is.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban /PIM/ mutatta be Gyuricza Péter a Visszidensek című interjúkötetének második részét. A könyvbemutatót a PIM dísztermében tartották meg, ami a nagyszámú érdeklődőnek köszönhetően hamar megtelt. Az estet, az előző kötetben szereplő Uruguayból hazaköltöző Brum Alejandra nyitotta, Milos Dáviddal közösen előadott néptáncukat a Tenkes zenekar kísérte. Ezután Gyuricza Péter rövid köszöntőben fejezte ki háláját mindazoknak, - ahogyan fogalmazott: „akik nélkül ez a könyv nem jöhetett volna létre”. Majd az elmúlt egy év kimagasló eseményeit elevenítette fel. Elmondta, hogy már az első kiadás során közel ezer példány talált gazdára, ami ebben a műfajban kiemelkedő eredménynek számít. Szépen teljesített a második kiadás is, és még itt sem áll meg az első rész története. A Visszidensek kézről kézre járt, ismerősök, barátok kapták fel fejüket témája hallatán, és ennek is köszönhetően nagyjából a világ harminc országába jutott el egy-egy kötet. A könyv tizenkét szereplője sem távolodott el egymástól. Az egyik visszidens, Kraft Péter ötlete alapján ma már minden hónap első péntekén visszidens találkozót szerveznek.

Krucsainé Herter Anikó, kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár a beszédében hangsúlyozta, hogy az elvándorlásról gyakrabban beszélünk, kevesebbet azonban azokról, akik ezt az utat fordítva járják be, pedig hazatérni sokszor nagyobb bátorság, mint elmenni.

Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke szerint - bár napjainkban rengeteg magyar él az anyaországtól távol - mégsem tagadják meg gyökereiket. Vallják, hogy magyarnak lenni jó, hogy a hazaszeretetet nem a hollét határozza meg, az az anyanyelvünkben él.

A bemutatót színesítette az USA-ból visszidáló Magyar Kálmán unokáinak hegedű előadása. Különleges pillanata volt az eseménynek, amikor Gyuricza Péter bemutatta a kötetben szereplő tizenkét jelenlévő visszidenst, majd életük egy-egy meghatározó pillanatáról olvasott fel részletet a szerző. Olyan történeteket idézett fel, mint a külföldön nevelkedett Szőczi Árpádé, aki magyar sportújságok írásaiból tanult meg magyarul, és ma a Magyar Televízió munkatársa.

Nádasdy Borbála a történelmi Nádasdy család leszármazottja, 1956-ban menekült el Magyarországról, színésznőként kezdett új életet Bécsben.

A River Plate volt vezetője, Emődy Csaba Renzo nem járt magyar iskolába, mégis akcentus nélkül beszéli a nyelvet.

Érdekes életút bomlik ki a Kondor Lászlóval készített interjúból is, aki kilenc hónapon keresztül volt haditudósító Vietnamban. Autodidakta módon tanult meg fényképezni, és Chicagóban számtalan hírességről, politikusról készített felvételt.

A könyvbemutató záró gondolataihoz Gyuricza Péter hozzáfűzte, hogy az eddigi két Visszidensek könyvet november huszonkettedikén mutatták be, és aki kíváncsi a folytatásra is, az már most feljegyezheti a naptárába követkő év november huszonkettedikét. 

A bemutatót követő állófogadáson lehetőség volt kötetlenül beszélgetni, megismerkedni az új és a korábbi kötetben szereplő visszidensekkel és a kötet szerzőjével is.

Pálfi Viktória 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat