Könyv a törökkori Székesfehérvárról

2014. április. 11. Kitekintő
Könyv a törökkori Székesfehérvárról

Siklósi Gyula könyvét az Összhaderőnemi Parancsnokság Tudományos Tanácsa adta ki

Székesfehérvár középkori történetének kutatója és legjobb ismerője Siklósi Gyula. A régészprofesszor évtizedek óta azon dolgozik, hogy minél teljesebb képet adjon Székesfehérvár - ahogyan a törökkorban nevezték Isztolni Belgrád - épületeiről és az itt élt emberek életkörülményeiről. 

Munkájának legújabb eredménye „A törökkori Székesfehérvár” című kötet, amelyet a Szent István Emlékév alkalmából az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Tudományos Tanácsa jelentetett meg. A könyv ünnepélyes bemutatóját ma délután tartották a Hiemer-házban. 


Székesfehérvár Önkormányzata 2012-ben Díszpolgári címmel ismerte el Siklósi Gyula munkásságát, aki március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából idén a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést is átvehette. A régészprofesszor szakmai pályafutását szeretett városa, Székesfehérvár középkori történelmének szenteli, 1978 óta folytatott kutatásai alapján ő a korszak legjobb ismerője. 

Legutóbb a Királykút történetét feldolgozó kötetét ismerhették meg az érdeklődők, pénteken délután pedig „A törökkori Székesfehérvár” című könyvének ünnepélyes bemutatóját rendezték meg a Hiemer-házban. A program kezdetén a „Fehéredő múlt” című filmből vetítettek részleteket, amelynek eddig elkészült első és második részében Siklósi Gyula mesél ásatásairól Burján Zsigmond kamerája előtt. A nagyhírű szakembert nemcsak a megismerés vágya hajtja, hanem figyelmet és időt szentel arra is, hogy előadásain, írásain keresztül mindenki képet kaphasson Székesfehérvár múltjáról. Az erre megteremtett lehetőséget emelte ki a kötetet méltató dr. Cser-Palkovics András is.

Székesfehérvár polgármestere egy személyes találkozást elevenített fel, amely néhány éve Siklósi Gyula otthonában történt. „Számomra az egyik legnagyobb élmény nem önmagában a tartalom volt – bár sokat tanultunk belőle -, hanem a lelkesedés. Az, amely egy is szomorúsággal is párosult, hiszen ő szerette volna leírni, elmondani, megosztani azt a tudást, amelyet a kutatásai során összegyűjtött. Örülök, hogy lehetőséget teremthettünk mindehhez, hiszen elkészült azóta már egy film két része, amelynek hamarosan bemutathatjuk a harmadik részét is, valamint elkészült ez az újabb kötet. Ez mind Siklósi Gyula tudásának a megjelenését, a tudományos ébredés egy nagyon fontos eszközét jelenti számunkra. Biztos vagyok benne, hogy lesznek még ennek a ma bemutatott kötetnek társai, hiszen van mit bemutatni és van kinek elmesélni azt az ismeretanyagot, amelyet Siklósi Gyula magáénak tudhat.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András. A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy Székesfehérvár nagy lehetőséget kapott az Árpád-ház programmal, amelynek sikere a ma itt élőkön múlik, tudományos hátterét pedig a mostanihoz hasonló kötetek biztosíthatják. 

A Szent István Emlékév alkalmából az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Tudományos Tanácsának kiadásában jelent meg a hiánypótló tudományos munka, amely tételesen számba veszi a törökkori város utcáit és épületeit, valamint leírja mindegyik történetét évszámokhoz, személyekhez és eseményekhez kötve a falak, terek történetét. 

„Az Összhaderőnemi Parancsnokságon néhány éve működik egy kutatóhely, amely a Honvédelmi Minisztérium támogatásával végzi tevékenységét. A Szent István Emlékév programjaiba mi is bekapcsolódtunk, és szerettünk volna a bemutatók és rendezvények mellett egy másik, maradandóbb élménnyel hozzájárulni az Emlékévhez. A javaslatok alapján úgy határozott ez a kutatóhely, hogy Siklósi Gyula régészprofesszort kérjük fel egy kötet megírására. Bármennyire is a szolgálat viszi a katonákat egyik helyről a másikra, mégiscsak jó megismerni azt a helyet, ahol élünk és megismerni azokat az embereket, akikkel együtt élünk. Ehhez hozzátartozik a múltunk és a történelmünk megismerése is.” – mondta el Huszár János vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának törzsfőnöke.

„A jelenleg élő régészek közül én ástam a legtöbbet, Székesfehérvárt 1978 óta kutatom. Ahhoz, hogy szeressünk egy helyet, ismerni kell a történelmét.”- mondta el Siklósi Gyula. A siker titka pedig a régészprofesszor szerint az „óriási hit, szeretet és alázat”, amely elengedhetetlen a munkához. 

/Forrás:ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat