Kontinensviadal a királyi városban

2018. április. 03. Kitekintő
Kontinensviadal a királyi városban

Ismét öttusa Európa-bajnokságot rendeznek Székesfehérváron

Székesfehérváron rendezik meg a  Nu Skin Felnőtt Öttusa Európa-bajnokságot július 17-23. között. Tavaly a fehérvári junior világbajnokságot az év legjobban rendezett versenyének választotta a nemzetközi szövetség – ez, valamint a több évtizedes hagyomány is azt ígéri, ismét sikeres esemény lesz a kontinensviadal. 
Az Európa-bajnokság sajtótájékoztatóján a magyar szövetség, a válogatottak vezetői és versenyzői mellett Székesfehérvár polgármestere is beszélt az újabb nagy versenyről. Dr. Cser-Palkovics András elmondta, minden világverseny ünnep, az öttusának kitüntetett helye van a városunkban. „Nagyon nagy tapasztalattal rendelkezünk ilyen volumenű események megrendezésében. A város számára kiemelkedően fontos esemény, szeretettel várjuk Európa legjobb öttusázóit, és bízunk benne, hogy jó időjárási körülmények között izgalmas, jó versenyt láthatunk majd. Mindig elmondjuk, a gyermekek egy-egy ilyen élmény hatására is kezdenek el sportolni, akár öttusázni.” - emelte ki a polgármester, egyben kifejezte reményét, hogy a tájékoztatónak helyet adó tanácsteremben az Európa-bajnokság után sikeres fehérvári öttusázókat fogadhatnak majd. 

Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke elmondta, idén nyolcvannyolc verseny van a naptárban, ebből huszonkettő hazai rendezésű. Hasonló terheket Csehország és Lengyelország vállal, vagyis ez a régió hordja hátán a sportágat versenyrendezés szempontjából. „Szeretném megköszönni Székesfehérvárnak és az Alba Volánnak, hogy évtizedek óta egyik erős pillérjét alkotják a magyar öttusának. Példaképek vannak itt, Vörös Zsuzsanna mellett Demeter József is, aki a sportág első felnőtt Európa-bajnoka volt.” - mondta az elnök, aki a szintén jelen lévő, világ- és Európa-bajnok Kasza Róbertet is köszöntötte születésnapja alkalmából. 

Az Európa-bajnokság versenyigazgatója, Kármán Sándor egyelőre még csak reménybeli létszámról tudott beszélni, a helyszínek azonban már ismertek, és van közöttük új is. 

„Székesfehérvár nagyon régi versenyrendező, a tavalyi junior világbajnokság pedig kifejezetten magasra tette a lécet. A helyszínek java része jól bejáratott, ismert, a versenyszámoknak tökéletesen megfelelő. Az új helyszín a Széna téri új csarnok lesz, amelyet május elején adnak át. A többi szám a megszokott helyszínen lesz: lovaglás az Olimpiai Parkban, kombinált szám a Bregyó-közi sportcentrumban, az úszás a Csitáry G. Emil Uszodában. Reményeink szerint legalább huszonöt-harminc ország képviselője lesz itt.” 

Vörös Zsuzsanna
, Székesfehérvár egyetlen olimpiai bajnoka, a Volán Fehérvár szakosztály-igazgatója elmondta, az Európa-bajnoksággal párhuzamosan egy új versenyforma is bemutatkozik. 

„A felnőtt Eb ideje alatt lesz egy laser run verseny is, idén rendezi a szövetség először ezt a sorozatot. Ennek a futás-lövészet versenynek az első világbajnoksága jövőre lesz a budapesti öttusa vb-vel párhuzamosan. Ami az Európa-bajnokságot illeti, remélem, minden idők egyik legjobb kontinensversenye lesz ez számunkra, hiszen olyan erős válogatottakkal tudunk kiállni, amelyektől joggal remélhetjük a sikert.” - mondta Vörös Zsuzsanna. 

A válogatott versenyzők közül Kasza Róbert első egyéni Európa-bajnoki címére hajt, mint mondta, négy ezüst- és egy bronzérme van már, szeretné a kollekciót arannyal bővíteni. A Volán Fehérvár világ- és Európa-bajnok kiválósága, Kovács Sarolta 2014-ben jó formában versenyzett a fehérvári EB-n, de a lovas pályán egy kutya ugatása végzetesen megzavarta lovát, így végül visszaesett a versenyben. „Nagyon jól ment akkor a versenyzés, remélem, idén is úgy tudok kezdeni és hazai közönség előtt végre felnőtt világversenyen is dobogóra állhatok. Juniorként ez már sikerült, nagyon számítok a szurkolók támogatására, hogy most is elérjem célomat.”

Az Európa-bajnokságon a Volán Fehérvárból Demeter Bence, míg az Alba Öttusa színeiben Alekszejev Tamara is duplán hazai környezetben indulhat a minél jobb helyezésekért.

/Forrás: ÖKK; szöveg:Somos Zoltán, fotó:Simon Erika/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat