Konferencia a szociális szolgáltatásokról

2019. március. 21. KáVé
Konferencia a szociális szolgáltatásokról

Az iskolai szociális munkáról tanácsozott kétszáz szakember

Az iskolai szociális munka volt a témája annak a konferenciának, amelyet a  Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület (Iskolaszövetség), a Kodolányi János Egyetem, valamint az MTA Szociológiai Tudományos Bizottság Szociális Munka Albizottsága közösen szervezett március 20-án. A résztvevők az iskolai szociális munka általános bevezetését és az ezzel kapcsolatos képzési feladatokat és dilemmákat járták körbe a nagyszabású rendezvény keretében.

Kodolányi János Egyetemen megtartott konferencián Dr. Pilinszki Attila, az ISZ elnöke és Lőrinczné Dr. Bencze Edit, a KJE Jól-léti Társadalom Intézetének igazgatója köszöntötte a részvevőket, majd a plenáris ülés három előadása következett.

A plenáris ülésen elsőként Dr. Budai Istvánnak, az  MTA Szociológiai Tudományos Bizottság Szociális Munka Albizottsága alelnökének „Az iskolai szociális munkás identitása és szaktudása” című előadását hallgathatták meg a résztvevők.

Ezt követően Máté Zsolt és Gergál Tímea az Iskolai Szociális Munkások Egyesületének képviseletében az „Iskolai szociális munka Magyarországon” című referátumát hallhatta a konferencia mintegy százkilencven résztvevője. A plenáris ülés harmadik előadását Dr. Andráczi-Tóth Veronika, az EMMI Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályának vezetője tartotta „Aktualitások a szociális szolgáltatások területén” címmel.

Délután műhelymunka formájában folytatódott a budapesti konferencia. Az óvodai és iskolai szociális segítő szolgáltatás általános bevezetésével kapcsolatos főbb kérdéseket vitatták meg a szakemberek. Terítékre kerültek többek között olyan kérdések, amelyek azúj szolgáltatás fogadtatásához,  a kompetenciahatárokhoz, az infrastrukturális feltételekhez kapcsolódnak. Téma volt még a társszakmák képviselőivel történő egyeztetések problematikája, valamint az, hogy az iskolai szociális munkást hogyan fogadják az oktatási intézmények, s mennyire alakul ki vele az együttműködés a pedagógusok részéről.

A konferencia kapcsán Lőrinczné Dr. Bencze Edit a következőket mondta el a KV-nak: „ A Kodolányi János Egyetem több szempontból szorosan kapcsolódik a szakmához, ezért külön öröm, hogy itt üdvözölhettük a szakma művelőit. Mindemellett intézményünk adott otthont és ad ma is a 2007-ben létrejött Magyarországi Iskolai Szociális Munkások Egyesületnek, amelyet Jankó Judit, az akkor még Kodolányi Főiskola tanára alapított.”  Hozzátette: „2008 - ban a KJF Szociális Tanulmányok Tanszéke átfogó kutatást végzett Gyermekvédelem és iskolai szociális munka címmel közösen a Magyarországi Iskolai Szociális Munkások Egyesületével. 2010-ben az Iskolai szociális munka komparatív kutatással folytadódott a tudományos munka, ezúttal nemzetközi kutatásról volt szó. Voltaképpen ezzel alapozódott meg az iskolai szociális munka székesfehérvári modellje” –mondta el az igazgatónő.

Ugyancsak fontos állomása iskolai szociális munka szakterületének az, hogy 2010-ben a Kodolányi János Főiskola az országban elsőként akkreditáltatta az Iskolai Szociális Munka szakirányú továbbképzést. Dr. Bencze Edit azt is elmondta, hogy 2019. szeptember 1-től kötelezően bevezetendő óvodai és iskolai szociális segítő szolgáltatás külön aktualitást ad a kérdéskörnek.

A szakma részéről az elmúlt években számos erőfeszítés történt annak érdekében, hogy megfelelő keretek jöjjenek létre a szociális szakemberek iskolában történő alkalmazására. A most bevezetendő szolgáltatást részben örömmel fogadják a szakemberek, hiszen ez azt jelenti, hogy a döntéshozók is elismerték, az iskoláknak szüksége van az ilyen jellegű támogatásra.

V.I.

/fotó:Bolfert Richárd/

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat