Koncertsorozat Fehérvár templomaiban

2014. június. 17. Kitekintő
Koncertsorozat Fehérvár templomaiban

Miklósa Erika a Nemzeti Emlékhelyen énekel

Hamarosan ismét gyönyörű muzsika csendül fel csütörtökönként Székesfehérvár templomaiban, hiszen júliusban kezdődik a Harmonia Albensis.  A hangversenysorozat zárókoncertje rendhagyó helyszínen, a Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhelyen lesz Miklósa Erika operaénekesnővel. A 2014-es Harmonia Albensis programját sajtótájékoztatón ismertette Brájer Éva alpolgármester, dr. Szikora János színházigazgató, Miklósa Erika operaénekesnő és Drahos Béla karmester.

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Harmonia Albensist, amely idén új helyszínnel gazdagodik. A hangversenysorozatnak négy fehérvári templom mellett a Nemzeti Emlékhely ad otthont. A Harmonia Albensis július 3-án, csütörtökön a „Hangok és húrok” koncerttel kezdődik a Szent István Bazilikában, majd két székesfehérvári születésű művész, Boross Csilla operaénekes és Tóka Ágoston, Junior Prima-díjas orgonaművész hangversenyét követően a Savaria Barokk Zenekar egy kis kalandozásra várja a barokk zene világába a hallgatóságot.  

„A székesfehérvári nyár programkínálatának egyik legértékesebb és legnépszerűbb eseménye a Harmonia Albensis. A tizenegy éves múltra visszatekintő koncertsorozatot idén a megújulás jegyében szervezzük meg” – mondta dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója.

A hangversenysorozat első négy koncertjének a Szent István Bazilika, a Szent Imre, valamint a Ciszterci templom ad otthont. „Közös gondolkodás eredménye az idei programsorozat, amelynek díszletét továbbra is a Belváros gyönyörű templomai adják.” – mondta Székesfehérvár alpolgármestere. A megújulás kapcsán Brájer Éva bejelentette: „Miklósa Erika idén nem a Szent István Bazilikában, hanem a Középkori Romkert - Nemzeti Emlékhelyen felépített hatalmas szabadtéri színpadon lép fel. Így a Musica Sacra – Mária dalok nevű koncert a Harmonia Albensis záróakkordja, és egyben a Koronázási Ünnepi Játékok nyitánya lesz augusztus 15-én.”

Miklósa Erika hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Emlékhelyen rendelkezésre álló óriási térrel a lehetőségek is kitárultak: a templomban kizárólag szakrális műveket adott elő, ezúttal azonban színesebb műsort tudott összeállítani. „A nagy térrel a lehetőségek is kitárulnak előttem. A Romkert színpadán nemcsak szakrális, hanem más műfajú dalokat is elénekelhetek. Több vendégem lesz, akikkel szoros munkakapcsolatban és barátságban vagyok: fellép velem Dolhai Attila, Cserta Balázs, Tóth László, Szlama László, a Quartett Escualo és természetesen az Alba Regia Szimfonikus Zenekar is.” – mondta Miklós Erika. Az operaénekes úgy fogalmazott: „Jó érzés lesz házigazdaként szerepelni az esten, olyan lehetőséget kaptam a szervezőktől, amellyel élnem kell. A programmal megpróbálom az operát és egyéb műfajokat közelebb hozni az emberekhez.”

A Musica Sacra alcíme Mária-dalok lesz, vagyis a főbb műsorszámokat Máriával kapcsolatos dalok és áriák adják. Miklósa Erika közölte, hogy a koncert három részből áll, amelyben a pályafutása klasszikus zenei irányain (Erkel, Verdi, Händel) kívül egy, az utazásaira is utaló, Amerika-Argentína (Bernstein, Piazzola, Kálmán Imre), valamint egy népi énekekkel, népdalokkal, Ave Maria-feldolgozásokkal tarkított blokk is lesz.

Drahos Béla, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar karnagya a koncertsorozat műsorát ismertette. Július 3-án, a Szent István Bazilikában Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora ad koncertet, majd ugyanott, de egy héttel később Boross Csilla operaénekes lép fel. Július 17-én a Szent Imre templomban Tóka Ágoston orgonaművész koncertezik, míg július 24-én a Savaria Barokk Zenekar ad koncertet a Ciszterci templomban. A Harmonia Albensis idei sorozata Miklósa Erika nagyszabású koncertjével zárul augusztus 15-én.

 /Forrás: ÖKK/

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat