Kommédiások jelentkeztek legtöbben a KJE-re

2020. július. 24. KáVé
Kommédiások jelentkeztek legtöbben a KJE-re

Közel hetvenezer gólya kezdi meg felsőoktatási tanulmányait szeptemberben

Az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok csütörtök este kerültek a nyilvánosság elé. A jelentkezők háromnegyedét felvették valamilyen képzésre - ismertette Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a ponthatárok kihirdetése után. 

Dr. Bartha Adrienn, a Kodolányi János Egyetem tanulmányi igazgatója elmondta, a kommunikáció és médiatudomány, valamint az anglisztika alapszak bizonyult legnépszerűbbnek a Kodolányira jelentkezők körében az idén. Újdonságnak számít, hogy a kodolányis mesterszakokon államilag finanszírozott képzésekre is jelentkezhettek a továbbtanulni vágyók. A tanulmányi igazgató arról is tájékoztatta a KV-t, hogy bár még nincs kitűzve a pótfelvételi időszak kezdete, az rövidesen elkezdődik.

Idén 91 460 jelentkezőből 68 112-en nyertek felvételt a választott felsőoktatási intézménybe, valamely általuk megjelölt képzésre. Közülük több mint 55 ezren államilag finanszírozott formában tanulhatnak.

Alapképzésre több mint 42 ezer hallgató került be, osztatlan képzésre több mint 7400, mesterképzésre több mint 12 300, felsőfokú szakképzésre pedig több mint 6100. Nappali tagozatra több mint 49 ezer diák járhat majd az általános felvételi eljárás eredményei szerint.

A képzési területeket tekintve alapképzésben első helyen a gazdaságtudományok állnak, amelyet az informatika és a bölcsészettudományok követnek. Negyedik a műszaki képzés.

Mesterképzésben idén nyolc százalékkal magasabb a felvettek aránya.

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal (OH) felsőoktatási elnökhelyettese elmondta: az eljárás kizárólag elektronikusan folyt, a jelentkezők kilencven százaléka az ügyfélkapu segítségével hitelesítette felvételi kérelmét. Hozzátette: a felvételi eljárás során mintegy 490 ezer dokumentumot dolgoztak fel, emellett mintegy 514 ezer érettségi eredmény, 121 ezer nyelvvizsga adat és 956 ezer pontszám szerepel az adatbázisban.

Az OH legkésőbb augusztus 5-ig megküldi a besorolási döntést a felvi.hu oldalra. Ezután a felsőoktatási intézmények is megküldik a felvételi döntésüket, és tájékoztatják a beiratkozással, évkezdéssel összefüggő teendőkről a leendő elsőéveseket. Pótfelvételi idén is lesz, akit nem vettek fel, vagy nem adott be jelentkezést az általános eljárásban, még adhat be kérelmet. A pótfelvételi is elektronikusan folyik majd, az általános eljáráshoz hasonlóan.

Az elnökhelyettes kitért azokra a kormányzati intézkedésekre is, amelyeket a koronavírus-járvány miatt hoztak. Ismertette: a kabinet áprilisi döntése alapján, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz, de az oklevél megszerzésének feltételéül előírt nyelvvizsgát nem tette le, mentesül attól, hogy megszerezze a nyelvvizsga-bizonyítványt, és megkapja oklevelét. 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat