Kodolányisok kérdéseire válaszolt Merkely professzor

2021. október. 13. KáVé
Kodolányisok kérdéseire válaszolt Merkely professzor

PANDÉMIA- INFOMÉDIA

Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora „Pandémia- Infomédia” címmel tartott előadást a Kodolányi János Egyetemen.

A rendhagyó tanóra - amelynek középpontjában a koronavírus járvány és az ahhoz kapcsolódó dezinformációk álltak - az egyetem minden tanulója számára nyitott volt.  A beszélgetést Dr. Szabó Péter, a KJE rektora és Dr. Szatmári Péter tudományos és fejlesztési rektorhelyettes moderálta.

 

Az orvostudományi egyetem rektora a járványt háborús helyzethez hasonlította, amely egyértelmű, hogy nem kezelhető békeidős megoldásokkal. A katonák - orvosok, szakápolók - és a civilek – betegek - által vívott közös harc egyetlen vezércsillaga az egészség. A küzdelem kimenetele napjaink egyik legfontosabb kérdése, hiszen mára ötmillió halottja van a pandémiának. Soha nem látott erőforrásokat mozgattak meg kutatásokra, új gyógyszerek fejlesztésére. Hatályba lépett a veszélyhelyzeti engedélyezés és eü szervezés. Ami kecsegtetőnek tűnt, azonnal jóvá hagyták, hiszen a mulasztás jóval nagyobb veszteséget eredményezhetett.

Gyors, határozott, rizikóbecslésen alapuló döntéseket hoztak a védőfelszereléseket, teszteket, tömeges oltást és a várandósok oltását illetően.

Merkely doktor szerint felderengett a fény az alagút végén, viszont ahhoz, hogy hosszú távon visszakaphassuk a „régi” életünket, elengedhetetlen a kollektív felelősségvállalás és az elővigyázatosság.

A kodolányis diákok kérdéseire válaszolva elmondta, az ő szakvéleménye alapján nem kell tartani további lezárásokról a negyedik hullám alatt, mivel az elmúlt másfél év során egyértelművé vált: nem a korlátozások és a digitális oktatás jelenti a megoldást a járvány visszaszorítására- ezek csak tüneti kezelések- hanem a védőoltás.

A vakcinákkal kapcsolatban kijelentette: „Az a legjobb oltás, amelyik a vállamban van” - utalva ezzel arra, hogy a covid nem megkerülhető, viszont az, hogy valaki a védőoltással vagy megbetegedéssel és súlyos – akár maradandó panaszokat okozó - tünetekkel esik túl rajta, közel sem mindegy.

„Lehetetlen izolálni mindenkit. Nem létezik olyan hely a világon, ahol ez kockázatmentesen megvalósítható lenne” - szögezte le a professzor.

A jelenlegi helyzetről felvázolta a pozitív és negatív aspektusokat is. „Előreláthatólag a következő hullámban ezer- kétezer esetszámig növekedni fog a fertőzöttek száma, stagnál, majd fokozatosan csökken”- mondta.

 

Ami problémát jelenthet az érintettek számának meghatározásában az, hogy körülbelül ötször annyi fertőzött van, mint igazolt eset. Ennek oka, hogy sokakban lappang a betegség, sőt előfordul olyan is, hogy tünetek nélkül áthalad a szervezeten.

Ami a biztonságot illeti, nem jelenhető ki biztosan, kire van a legrosszabb hatással a covid. Bárki megfertőződhet, sőt akár belehalhat. Fiatal egészséges felnőtteknél is nagyon sok esetben végeztek hatvan-hetven napos műtüdőkezelést, míg van olyan idős, gyenge immunrendszerű nyugdíjas, aki különösebb probléma nélkül átvészelte a fertőzést.

Az ellenanyag szint mért magassága sem garantálja, az illető védettségét: „A halál elsődleges prediktív szempontja az oltottság” – hangzott el.

A vakcina – típusától függetlenül - minimalizálja a végzetes végkimenetel esélyét, ugyanakkor nem zárja ki a poszt-covid szindróma kialakulását, ami tagadhatatlanul valós jelenség, ám szerencsére nyolc hónaphoz közeli időintervallumban többnyire elmúlik. Érdemes szakembertől tájékozódni ezekről a relatíve maradandó kellemetlenségekről, mivel az interneten és a közösségi médiában nagyon sok eltúlzott, orvosi szempontból a koronavírussal összefüggésbe nem hozható, csupán a laikusok által feltételezett szimptóma terjed.

A Semmelweis Egyetem rektora hivatalos facebook oldalán napi szinten igyekszik felvenni a harcot az effajta álhírekkel és tényekkel alátámasztva válaszolni a felmerülő kérdésekre.

„Kevés az avatott személy, aki valóban látja az ok-okozati összefüggéseket, ám annál több a mindenhez értő, huszonegyedik századi polihisztor. Manapság már mindenki virulógus, politikus és futball szakértő egy személyben” - összegezte  érzéseit az önjelölt „kanapé doktorokról”.

Az előadás végén a professzor elégedettségét fejezte ki a KJE hallgatóinak magas átoltottsága miatt, és felhívta a figyelmüket arra, hogy tájékozódjanak és merjenek kérdezni, ha kétségeik vannak.


Szivek Laura

kommunikáció- és médiatudomány alapszak / 2. évfolyam

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat