Kodolányisok képviselték a sajtót a Parlamentben

2019. április. 29. KáVé
Kodolányisok képviselték a sajtót a Parlamentben

Mint-a-Parlament - példa arra, hogy így is lehet

Az Országházban folyó munka valamennyiünket foglalkoztat, hiszen ott hozzák meg az állampolgárokat érintő törvényeket. Elsőre az ember nem is gondolná, hogy egy-egy törvény az elfogadásig, milyen összetett, hosszú folyamaton megy keresztül. Nagyon izgalmas volt április 26-án a sajtó képviseletében végignézni, és testközelből megélni egy törvényhozási folyamat lépéseit. 

A Parlamentben működő Országgyűlési Hivatal sokoldalú, kulturális munkájának részét képezik az állandó ifjúsági programok. A Mint-a-Parlament programjuk valójában egy szimulációs játék, ahol az egyetemisták testközelből átélhetik és megtapasztalhatják a törvényhozók munkáját, mindemellett egy napra ők is országgyűlési képviselők lehetnek. A kijelölt napon az egyetemek fiktív frakciói megvitatnak és megszavaznak egy adott törvényjavaslatot. Minden olyan sorrendben történik, mint egy tényleges törvényhozói folyamatban. A napot plenáris üléssel kezdik meg, ahol minden párt vezérszónoka elmondja az álláspontját, majd szabad vitába kezdenek az országgyűlés elnökének vezetésével, aki ez alkalommal szintén a hallgatók közül kerül ki. Ezt követően az állandó bizottságok üléseznek, ahol részletesen is meg tudják vitatni a módosító javaslatokat. Egy rövid ebéd után a frakcióülések következnek, majd a törvényalkotási bizottság ülésezik. A napvégi plenáris ülésen megvitatják az összegzett módosító javaslatot és szavaznak arról. Ezek után a sajtótájékoztató következik: a pártok képviselői nyilvánosan véleményt mondanak a meghozott új törvényről. Az egyetemisták munkáját a játék közben mentorok segítik, akik valóban az országházban dolgoznak, így tényleg megtanulhatják a hallgatók, hogy milyen protokolláris folyamatokhoz kötötten zajlanak az ülések.

A Mint-a-Parlament április 26-i ülésén négy egyetem négy pártja ülésezett: a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Közös Értékek Képviseletében (KÉK) nevű pártja, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Polgári Demokrata Centrum (PDC) nevű pártja, az ELTE Bölcsészettudományi Karának Bölcsészek Társas-játék Köre (BTK) nevű pártja és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nekünk Nem Mindegy (NEK) nevű pártja. A napirenden szereplő törvényjavaslatot, az országgyűlési képviselők választhatóságának korlátozásáról a KÉK nyújtotta be, amelyre előzetesen módosító törvényjavaslatokat tett a többi párt. Április 26-án ezek megvitatása, pontosítása és végül megszavazása következett. Az ülésén a Kodolányi János Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatói képviselhették a sajtót: Rakovács Regina, Gombás Ádám és jómagam alkottunk egy stábot. Az eseményen készítettünk interjúkat a pártok képviselőivel, forgattunk audiovizuális anyagokat az üléseken, fotókkal dokumentáltuk az eseményeket, és aktívan részt vettünk a sajtótájékoztatón is. Az ülésnapon szerepeltek tapasztalt játékosok is, akik már részt vettek korábban Mint-a-Parlamenten. Ők és a szervezők is arról számoltak be, hogy kifejezetten értelmes és logikus érvekkel, a személyeskedést mellőzve vitáztak a pártok képviselői, továbbá jó volt látni, hogy mindegyik párt kompromisszumkészen állt a törvénymódosításokhoz. A nap végére valóban minden párt elégedetten és egyetértésben távozott, ezzel példát mutatva a képviselőknek, hogy így is lehet.

Szöveg: Vendrey Márta

Fotó: Rakovács Regina

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat