Kodolányisok és az első szabad választások évfordulója

Cikk dátuma 2015. július. 08. | Mozaik
Kodolányisok és az első szabad választások évfordulója

Parlamenti emlékkonferencia, fővárosi levéltári kiállítás, ahogyan a hallgató látja

Merényi Péter írása – történelem szak, III. évfolyam

A pártállamot felváltó első szabad és demokratikus választások 25. évfordulójára emlékezünk 2015-ben. A negyedszázados események a történészek, politológusok, politikusok, valamint a történelmet szerető emberek érdeklődésének középpontjába kerültek, s a témához kapcsolódóan számos konferenciát, rendezvényt, kiállítást, előadást szerveztek Budapesten. Főiskolai hallgatóként meglehetősen nagy élmény, szakmai szempontból pedig felbecsülhetetlen érték, hogy tanárainknak köszönhetően részt vehettünk néhány programon. 

Az 1990-ben szabadon megválasztott országgyűlés megalakulásának negyedszázados évfordulója alkalmából május 6-án a Parlament felsőházában tartottak emlékkonferenciát, ahol a KJF nemzetközi tanulmányok és történelem szakos hallgatói is ott lehettek Dr. Zachar Péter Krisztián tanszékvezetőnek köszönhetően.

Budapest Főváros Levéltára (BFL) kiállítással emlékezett az évfordulóra, amelynek megnyitóján ugyancsak ott voltunk. 2014 májusában a Kodolányi János Főiskola (KJF) és a BFL stratégiai együttműködést kötött, melyben az intézmények vállalták közös projektek, kutatások, pályázatok, rendezvények szervezése mellett a KJF hallgatók szakmai gyakorlatának a levéltárban történő letöltését. Ennek keretében idén május végétől másodéves történészhallgatók vesznek rész a levéltár munkájában. A Nyílt Levéltárak 2015 programsorozat nyitó rendezvényeként a  fővárosi levéltárban a szakmai gyakorlatunk idején, június 11-én nyílt meg a Budapest +25 – Választás, mindennapok című kiállítás, amelynek védnöke Tarlós István főpolgármester.

Az évfordulók mindig plusz lehetőséget adnak az események, folyamatok jobb megismerésére, át- vagy/és kibeszélésére, tisztázására. Az 1989-1990-es események az időbeli  közelség miatt gyakran a napi politikai viták központi témája, annál is inkább, mivel a rendszerváltásban szerepet játszó emberek köztünk élnek. A Budapest +25 – Választás, mindennapok című kiállítás nem kívánt állást foglalni, véleményt nyilvánítani a korabeli eseményekről. A kiállítás a „korszak mozgatórugóit ’alulnézetből’ jeleníti meg, kiemelten koncentrálva a hétköznapokban, a társadalom szintjén lecsapódó változások megjelenítésére” – írják a szervezők a levéltár honlapján. Nem foglakozik olyan kérdésekkel, mint például a kiállítást megnyitó Dr. Bába Iván, (a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára 2010-2014 között), aki arra a kérdésre kereste a választ a korszakról szóló előadásában, hogy a 89-90-es történéseket rendszerváltásnak, rendszerváltozásnak vagy rendszerváltoztatásnak nevezhetjük-e.

A BFL a fővárosi vonatkozású forrásokat gyűjti, ezért a kiállítás az 1990-es helyi, fővárosi önkormányzati választásokra fókuszál. A korszak hangulatát, annak legjellemzőbb „motívumait”, tárgyait, életképeit, a kor politikai plakátjait (amelyek sokáig csúfították a főváros látképét, mert nem volt kötelező érvényű előírás a pártok számára azok leszedésére a választások után) mutatja be. Rácz Attila, a levéltár főosztályvezetője, a kiállítás kurátora megnyitóbeszédében elmondta, hogy a kiállítás megszervezésének felkérésekor bajban volt, hiszen a levéltárban található, a korszakra vonatkozó dokumentumok nem igazán „látogatóbarát látványosságok”, ezért preferálták inkább az életnagyságú bábukkal bemutatott korabeli életképeket. A levéltár aulájában a kiállítás keretén belül olyan korabeli jeleneteket, diorámákat láthatunk, mint például egy korabeli rendőrruhába öltöztetett bábú, az első választások szavazatszámláló biztosa munkaközben vagy a jól ismert sör-virslis talponálló. Van egy a mai napig használatos szavazófülke is, amiben akár szavazhatunk is, leadhatjuk voksainkat olyan „jelentős személyekre”, mint Voldemort, Sauron vagy a macskafogóból ismer Mr. Teufel.

Szakmai szempontból érdekes és tanulságos volt meghallgatni a rendezvény megnyitóján Dr. Hoppál Péter az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, Szalay-Bobroviniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Dr. Kenyeres István levéltári főigazgató beszédét.

A kiállítás október 14-ig – az 1990-es önkormányzati választások második fordulójának 25. évfordulójáig – ingyenesen megtekinthető a BFL aulájában, ami egyébként a Kodolány főiskolától mindössze néhány perc sétára található.

A levéltári gyakorlati lehetőségért és a megnyitón való részvételért szeretnénk köszönetet mondani Dr. Simándi Irénnek, a főiskola történelem szakért felelős tanárának, Dr. Toma Katalinnak, Budapest Főváros Levéltárának osztályvezető-helyettesének, aki bemutatta az intézmény működését és végigkalauzolt minket, valamint Rácz Attila főosztályvezetőnek, a kiállítás kurátorának, aki napi munkánkat felügyelte és korrigálta.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat