Kodolányisok a Zwack Múzeumban

Cikk dátuma 2019. július. 09. | Mozaik
Kodolányisok a Zwack Múzeumban

Unikum program Dr. Simándi Irénnel

“Dr. Zwack!  Das ist ein Unicum!” – mondta II. József, amikor megkóstolta a királyi orvosa által készített főzetet és ezzel megalkotta a legendás elnevezést.
Magyarország legismertebb és egyben legrejtelmesebb likőrje világszerte híres, és a Zwack Unicum Nyrt.-t magába foglaló Hungaricum Klub az Unicumot hungarikumként tartja számon. A pontos recept máig sem ismert, azt azonban tudjuk, hogy több mint negyvenféle gyógynövény az összetevője, amelyeket finomszeszben áztatnak. A legendás vállalat és alapító család, valamint az italhoz kapcsolódó történetek elevenednek meg a Zwack Unicum Nyrt. Dandár utcai látogatóközpontjában.

Dr. Simándi Irén történész, tanárnő az elméleti tudás átadása mellett minden tanévben hangsúlyt helyez arra is, hogy a tanultakat vizuális élményekkel erősítse meg, így rendszeresen szervez múzeumi, levéltári látogatásokat tanítványainak. A szemeszter végén a kodolányis hallgatók egy csoportja az ő szervezésében látogatta meg a különleges múzeumot. 

A vállalat az alapítás óta eltelt kétszáz évet átvészelve jelenleg több telephelyen működik, és látja el a világ fogyasztóit különféle párlataival, likőrjeivel, így a 2015 óta hungarikumnak számító Unicummal.

Látogatásunkat a vetítőteremben kezdtük, ahol egy kisfilm keretében betekintést nyerhettünk az Unicum, a gyár és a Zwack család nem éppen mindennapi történetébe. A filmben megszólal a gyár újjáépítője Zwack Péter is, narrációjával elvezetve a nézőt II. József korától 2008-ig, amikor is a részvénytársaság igazgatóságának elnöki tisztjét fiának, Sándornak adta át. A családfő 2012-es halála után a vállalat vezetésében lánya, Izabella is szerephez jutott. A film a legújabb fejlesztéseket, termékeket, terveket és a két örököst ismerteti meg a nézőkkel.

Az Unicum története az anekdota szerint 1790-ben kezdődik: dr. Zwack József, mint a császári udvar orvosa II. József gyomorbántalmainak kezelésére keserűlikőrt készít. Az „orvosság” bemutatásakor hangzik el a jól ismert mondat: „Das ist ein Unikum!” A tömeges előállításra azonban mintegy ötven évet kell még várni. A cégalapítás ötlete 1840-ben születik meg, a gyár 1892-ben települ a Duna partra, a Soroksári úti telephelyre, és kezdi meg a működését. A vállalat fejlődése és a termék sikere a II. világháborúig töretlen. Azonban a harcok során elszenvedett károk, valamint a családot ekkor ért atrocitások ellehetetlenítik a termelést. A romjaiból pár év alatt teljesen helyreállított gyárat 1948 őszén államosítják. Ekkor a Zwack család emigrációba kényszerül. Az államosított üzemben a hátrahagyott hamis recept alapján indul meg az Unicum utánzatának magyarországi gyártása. Az Amerikába kivándorolt családtagok azonban mindvégig megőrizték a hagyományokat és a keserűlikőr titkos receptjét. A valódi Unicum gyártását és külföldi forgalmazását olasz partnerrel sikerül elindítani.

A rendszerváltozás eljövetelével dr. Zwack ötödik generációs örököse, Péter (aki ekkor 61 éves volt) visszavásárolja a Budapesti Likőripari Vállalat néven működő üzemet a magyar államtól, megalapítva a Zwack Unicum Rt-t. Ebben jelentős segítségére van a partnerséget vállaló német Underberg család.

További termékeket bevezetve a magyar, illetve a nemzetközi piacra a családi vállalkozás a 2000-es évekre jelentős cégbirodalommá növi ki magát. A 2008-as generációváltással Sándor és Izabella is szerepet kap a vállalat irányításában.

A filmet megtekintése után a lepárló ház volt a következő állomásunk, ahol a korabeli berendezéseket, illetve az alapanyagul szolgáló gyógynövények feldolgozását, kezelését ismertette a látogatóközpont munkatársa. Az elméleti foglalkozás után a gyakorlat következett: a pincébe átsétálva a hagyományos Unicumot és az aszalt szilva ágyon érlelt Unicum Szilvát kóstolhattuk meg, természetesen fahordóból csapolva.

A Soroksári út alá is benyúló pincerendszerben történik az Unicum több hónapig tartó, többlépcsős fahordós érlelése. Itt megtudhattuk azt is, hogy ezt a munkát mindössze öt dolgozó végzi és felügyeli.

A kóstoló után a kiállítótérbe jutva a Zwack család, a márka és az ország történetét ismerheti meg a látogató. A tárlatot kettéválasztó szimbolikus falon és sorompón áthaladva a kiállított dokumentumok és relikviák fizikailag is két csoportba osztva jelennek meg, hangsúlyozva ezzel a Magyarországot elhagyni kényszerülő család és a vasfüggöny mögött tovább működő szocialista nagyvállalt párhuzamos történetét.

A kiállítótér galériáján Európa egyik leggazdagabb, több mint 17.000 darabból álló minipalack gyűjteménye kapott helyet.

A túra során megtudhattuk, hogy a Zwack család és márka fejlődése, átvészelve az elmúlt viharos évszázadokat a mai napig nem ált le. Sándor a gyártási folyamatokat felügyeli, Izabella (amellett, hogy tokaji borgazdaságát igazgatja) az Unicum globális márka nagyköveteként a nemzetközi piacok fejlesztéséért felelős.

Szöveg: Lőri Sándor, Takács Péter

Fotó: Lőri Sándor

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat