Kodolányisok a Leghosszabb Nap zenei fesztiválon

2018. június. 20. KáVé

Leghosszabb Nap

Világszerte hagyományosan a Szent Iván-naphoz legközelebb eső hétvégén rendezik meg a nyári napfordulót ünneplő Leghosszabb Nap fesztiválokat. A nyári napforduló francia javaslatra 1982 óta a zene ünnepe is. Európai méretűvé 1985-ben vált az ünnep, Magyarország is ekkor csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek az az alapgondolata, hogy a sokszínű európai zenei kultúrát minél több ember ismerhesse meg, ingyenes koncertek keretében. Székesfehérváron 2002–2012 között a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza minden évben megrendezte ezt a művészeti-zenei fesztivált, de támogatás hiányában az elmúlt években már nem tudta megvalósítani. 

 
A zenekedvelők nagy örömére néhány év szünet után idén újra rendez Leghosszabb Nap zenei fesztivált a Fejér Megyei Művelődési Központ Székesfehérváron: a számos zenei műfajt felvonultató eseménynek a Rác utcai Mesterségek Háza ad otthont június 23-án, szombaton 17.00 órától.  
Minősített Közművelődési Intézményként ebben az évben az NKA Közművelődési Kollégiumának pályázatán sikerült elnyerni egy olyan támogatást, amelynek segítségével 18-30 év közötti fiatal művészek mutatkozhatnak be egy mini fesztivál keretében komolyzenével, könnyűzenével, népzenével és világzenével, valamint animációs technikákkal.  A „Leghosszabb Nap újratöltve” című rendezvénnyel nekik kíván bemutatkozási lehetőséget nyújtani az intézmény. 

Június 23-án, szombaton a Rác utcai Mesterségek Háza udvarán a 17.00 órás megnyitó után elsőként jazz csendül fel a színpadon: a Mits Marci – Fövenyi Máté duó, a Haász Eszter Quartett és a Sophiestics Zenekar szórakoztatja a közönséget. 19.00 órától komolyzenészek veszik birtokba a színpadot: Nagy Tamás klarinétművész műsorában zongorán közreműködik Mikós Laura. Fél nyolckor Gonda Emma mond esti mesét, majd könnyűzenészeké lesz a terep: először a Csaba László – Nemes Lajos Győző duó, majd a Zabos Regina Trió játszik, 20.30-tól pedig a többféle zenei műfajban utazó ZitheRandom formációt hallhatja a közönség. A Leghosszabb Nap elmaradhatatlan része a Szent Iván-napi tűzugrás: este kilenctől Zsikó Zoltán és zenekara húzza a talpalávalót a tűzugró néptáncosok számára. 

A rendezvény ideje alatt megtekinthető „A kiállítás a kerítésen” című villámtárlat Barta Dávid, Büki Dániel és Gonda Julianna animációs tervezőművészek anyagából; a kiállítás június 25-től a Művészetek Házában látható. Kísérőprogramként több blokkban filmvetítés is lesz a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakos hallgatóinak filmjeiből.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat