Kodolányis órák a Selye János Egyetem

2019. december. 12. KáVé
Kodolányis órák a Selye János Egyetem

Mits Péter és  Mits Márton Révkomáromban tanítottak

Mits Péter és Mits Márton, a Kodolányi János Egyetem tanárai vendégoktatókként tartottak rendhagyó zenei órákat a Selye János Egyetem Tanárképző Karán a közelmúltban. A művésztanárok élő gitár-, szintetizátor- és szaxofonjátékkal kísérve, közös énekléssel ismertették meg a hallgatókat a magyar beat-rockzene és a jazz kialakulásával, azok különböző stílusirányzataival és a zenei improvizáció technikáival. 

 

"A KJE-en a közösségszervező szakos hallgatók tanulnak zenetörténetet, amelynek részévé tettem néhány évvel ezelőtt a beat-rock történetét is, mert azt gondolom, hogy a 20. századi zenetörténetnek elválaszthatatlan része ez a műfaj. Ezt ismerni kell, be kell építeni a tudásunkba, különösen azoknak, akik kultúraközvetítők lesznek.” – mondta el Mits Péter.

Elmondta azt is, hogy évek óta szívügye a Trianon előtti magyarlakta területek megismertetése az anyaország fiataljaival. Tanítványaival volt Kárpátalján több ízben: Ungváron, Munkácson és Beregszászon. Minden tavasszal elutaznak Erdélybe is. Székelyföldön és Felvidéken is mindig szívesen látott vendégek. Egyhetes kurzusok keretében tanított korábban a felvidéki Selye János Egyetemen és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Mits Péter elmondta a KV-nak, mindig beigazolódik, hogy a mai fiatalok, így a határon kívül élők is, jól ismerik a beat-rock és a jazz-zenét.

Hozzátette: „A rendhagyó óráinkon - bárhol tanítunk is a fiammal -, velünk együtt énekelnek a fiatalok, látszik, hogy nem először hallják ezeket a számokat. Ez igazolja azt, hogy ezek a dalok időtállóak, tehát jogos a cél, hogy ennek az egésznek a történetiségét is megismerjük.”

A rock and roll több műfaj keveredéséből született. A rhythm and blues, a hillbilly vagy más néven rockabilly és a western swing elemeiből forrt ki az 1940-es évek végén, hogy azután az 1950-es években viharos sebességgel hódítsa meg egész Amerikát, majd nemsokára átterjedjen Európába is. Egy clevelandi lemezlovas, Alan Freed használta először a rock and roll nevet 1953-ban.

A mai értelemben vett rock & roll születését 1954-re datálják, amikor Bill Haley sikerre vitte a ma is mindenki által ismert Rock Around The Clock című dalát. A főként gitárokból álló hangszerelést később kiegészítették a dobok, a fúvósok, a zongora. A rock and roll legnagyobb előadói mind az említett műfajokon nevelkedtek. Little Richard rhythm and blues előélettel rendelkezett, Chuck Berry a blues-ban és a hillbilly-ben mozgott otthonosan, míg Bill Haley dalainak gyökere a western swingre nyúlik vissza.

A rock and roll csillaga 1962-ben áldozott le, amikor felerősödött a beatmozgalom és a Beatles lesöpörte a dobogóról.

Mits Péter és Mits Márton rendhagyó zeneórái kiváló elméleti és gyakorlati áttekintést adtak a jazz és beatzene alapjairól, kialakulásról, fejlődéséről, jellegéről. A tanárképző kar hallgatói szórakozva nyertek betekintést ebbe a ma már klasszikusnak tekinthető zenei műfajba. 

Kép és szöveg: V.I.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat