Kodolányis film a 27. Országos Diákfilmszemlén

2020. augusztus. 27. KáVé
Kodolányis film a 27. Országos Diákfilmszemlén

Králl Kevin filmjét szombaton vetítik

„Első, papírkivágásos technikával készült animációs rövidfilmem szerepel az Országos Diákfilmszemle programjában augusztus 26 és 30 között, további 130 alkotással versenyezve, fiatal filmes kategóriában. A filmről röviden: animációs kisfilm a dohányzás ártalmairól egy cigarettaszál életén keresztül, egészen odáig, amíg környezetével együtt el nem pusztítja saját magát” –olvasom a másodéves, kodolányis Králl Kevin közösségi oldalán. Így aztán a szokásosnál is jobban érdekel a majd’ három évtizedes filmes program.

 

A POLIFILM Műhely Alapítvány és az Aranytíz Kultúrház idén 27. alkalommal rendezi meg a filmmel és videóval foglalkozó ifjú alkotók részére az Országos Diákfilmszemlét. A három kategóriában évente ismétlődő programot 1994-ben Merza Gábor, független filmes, Papp László, média tanár és Szőke András, Balázs Béla-díjas filmrendező abból a célból hozták létre, hogy a fiatal filmeseknek legyen önálló bemutatkozási lehetősége.

Merza Gábor szemleigazgatót arról kérdeztem, hogy változott-e filmszemlére érkező alkotások témája, technikája és a fiatalok vállalkozó kedve az elmúlt évtizedek során.

- A tartalmi részek kevésbé változnak, feldolgozzák azt, ami érdekli őket; a szerelem, az iskola, a tanulmányok évről-évre megjelennek. Most a járvány is témaként szolgált, hiszen az online oktatás lényeges változást jelentett a diákok életében. Ugyanakkor jelentős változáson ment keresztül a technikai rész. Míg évtizedekkel ezelőtt a szupernyolcas film csúcstechnikának számított, ma már a filmkészítésben a digitális technikáé a főszerep- mondta a szemleigazgató.

Merza Gábor szerint, a fiatalok pályázó kedve nem változott az utóbbi időben, most százharmincegy filmet mutatnak be, és ez a szám nagyjából ennyi minden esztendőben.

A szemlére pályázók zömmel húsz perc körüli alkotásokkal jelentkeztek, ezeket a mai naptól kezdődően vasárnapig minden délután egy órai kezdettel vetítik az V. kerületi Aranytíz Kultúrházban. Hasonló a helyzet a hosszabb terjedelmű filmekkel is, ám azok előzsűrizést követően kerülnek a nézők elé. Fontos információ a közönség számára, hogy a vetítések ingyenesen látogathatóak.

A szemleigazgatótól azt is megtudtam, hogy a vetítések után a szakmai zsűri konzultációt tart az aznap látott filmekről az alkotókkal és az érdeklődőkkel.

Ily módon a diákfilmesek és a harminc év alatti fiatal filmesek nem csupán a bemutatkozhatnak a nagyközönség előtt, hanem komoly szakmai tanácsokat is kapnak.

Idén a szakmai zsűri  elnöke Matkócsik András operatőr- filmrendező,  a tagok között pedig Duló Károly Balázs Béla díjas filmrendező, Szita Miklós Balázs Béla díjas producer, Bakó Krisztián tanár és Tariska Szabolcs dalszerző nevét találjuk.

Az alapítók és a szervezők azt is fontosnak tartják, hogy a versenyszellem helyett egymás munkáinak megismerésére, új szakmai barátságok születésére helyeződjön a hangsúly. Az évenként megrendezett szemle mindemellett lehetőséget teremt a filmezéssel foglalkozó fiatal generációknak arra is,  hogy megismerjék egymást, hogy együtt tudjanak működni szakmai pályafutásuk alatt a későbbiekben is.

V.I.

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat