Kodolányis együttműködés a Dunaújvárosi Egyetemmel

2016. április. 28. KáVé
Kodolányis együttműködés a Dunaújvárosi Egyetemmel

Partnerségben a Kodolányi: felsőfokú műszaki képzések Orosházán

Együttműködést kötött a Kodolányi János Főiskola és a Dunaújvárosi Egyetem, így jó esetben már ősztől megkezdődhetnek a közös műszaki képzések. A Kodolányi főiskola orosházi intézetében kötötte meg a partnerségi megállapodást a két rektor április 28-án. Mindketten hangsúlyozták, régi a kapcsolat az intézetek között, sok közös projektben voltak már együttműködők, de ez a mostani közös munka új távlatokat nyit majd.

– Amikor kiderült, hogy a Kodolányi főiskola Orosházára teszi székhelyét, Dávid Zoltán polgármester megfogalmazta felénk azon igényét, hogy legyenek a városban műszaki képzések is, hiszen ez növelné a város megtartó erejét. Mi ekkor azonnal a Dunaújvárosi Egyetemre gondoltunk, hiszen kiváló műszaki képzéseik vannak – mondta Dr. Szabó Péter, a Kodolányi rektora. "Egyfajta indikátor szerepet játszunk abban, hogy az orosházi nagy üzemek elképzelései megjelenjenek a műszaki oktatásban, ezzel is elősegítve, hogy az ipari vállalatok a saját munkafolyamataikra képzett szakembereket kapjanak" – tette hozzá.

Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora szerint a vidéki Magyarországnak és ennek a térségnek nagy előrelépés lehet ez a megállapodás.
– A fiatalok megtartásáért örömmel vállalunk partnerséget. Már most is több olyan nagyvállalattal dolgozunk együtt, amelyek a nálunk fellelhető gyakorlatorientált tudásra számítanak, és van olyan kidolgozott modellünk is, amivel a cégeket tudjuk segíteni. Műszaki területen gépészmérnök, anyagmérnök és műszaki menedzser képzéseink vannak, de műszaki informatikus hallgatókat is várunk – fogalmazott a dunaújvárosi rektor.

Az oktatás három helyszínen folyik majd. A képzés műszaki gyakorlattal összefüggő részét Dunaújvárosban, a nem műszaki részét Orosházán, a Kodolányi főiskolán kapják meg a hallgatók. A szakmai gyakorlati képzés a rendszerbe belépő vállalatoknál történik, a diplomát pedig a Dunaújvárosi Egyetem állítja ki.

A dunaújvárosi rektor kiemelte, a programhoz csatlakozó vállalatoktól konkrét elképzeléseket is várnak, hogy milyen jellegű képzésekkel egészítsék ki az eddigi tanrendjüket. A cél, hogy olyan használható, naprakész tudást adjanak a hallgatóknak, amivel azonnal el tudnak helyezkedni a műszaki területen.
– Ha minden résztvevőnek megfelelőek a feltételek, akkor augusztus közepén megtörténik az adminisztráció, és ha a cégek a megfelelő forrásokat hozzáteszik a rendszerhez, akkor a modell már a pótfelvételivel elindulhat. Az biztos, a két képzőhely készen áll arra, hogy fogadja a hallgatókat – jelentette ki Dr. András István.

Dr. Szabó Péter mindehhez hozzátette, Orosházán eddig a Linamar, a Guardian síküveggyár és az O-I öblösüveggyár illetékeseivel tárgyaltak, és még legalább tíz nagy céggel ülnek le a következő napokban beszélni az együttműködési lehetőségekről.

/Forrás: oroscafé.hu, Melega Kriszttián/

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat