Kodolányi Szépíróműhely az Írószövetségben

2016. december. 22. Kitekintő

Petőcz-tanítványok felolvasóestje a Magyar Írószövetség Könyvtárában 

A Kodolányi Szépíróműhely felolvasóestjére ezúttal az EX LIBRIS Könyvtári Alapítvány invitálta a hallgatóságot a Magyar Írószövetség Könyvtárába.  Örömmel mentem Petőcz András tanítványainak bemutatkozására, hiszen évek óta követem a műhely tevékenységét. Bevallom, különleges irodalmi élményeim közé tartoznak ezek az irodalmi programok, hiszen ott voltam a legelső, már akkor sokat ígérő esten is a Kodolányi klubban, majd fokról-fokra követtem felfelé ívelő útjukat, ami az első, majd második antológiájuk megjelenéséhez vezetett. 

Petőcz András, József Attila-, Márai- és UNESCO-díjas író, a KJF főiskolai tanára három és fél esztendeje indította el a szépíró kurzust azoknak a hallgatóknak, akik közelebbről szeretnék megismerni a próza-, a dráma-, vagy a versírás szabályait, titkait. Akkoriban azt hittem, leginkább az újságíró szakosokat mozgatja meg a kurzus, mára látom, nem csak őket. Tény, hogy az újságíró palántákban, (huszonöt éve képezik őket nem kis eredménnyel a Kodolányin) erősen él a közlési vágy, s az abban tehetségesek időnként elkalandoznak a szépirodalom területére, (majd ott is maradnak), hogy azt tegyék a többi szárnyát bontogató írótársukkal együtt, ami az író dolga: írjanak.

Mára kiszélesedett a Kodolányi Szépíró Műhely iránti érdeklődés; egy ideje már nem csak a kodolányisok jelentkeznek a különböző kurzusokra, hanem más felsőoktatási intézmények hallgatói is. Az is megszokottá vált, hogy nem csak fiatalok, hanem mindenféle korosztály írni vágyó képviselői is szorgalmasan tanulnak Petőcz András műhelyében. S hogy milyen sikerrel, ezt jelzik az irodalmi folyóiratokban való megjelenések, az antológiák, az egyre népszerűbb felolvasóestek. Jól ismerjük a mondást, miszerint a tehetség utat tör magának, ugyanakkor a mesterségbeli tudás megszerzése elengedhetetlen. Mindemellett tagadhatatlan, hogy Petőcz András nemcsak kiválóan tanít, hanem napjaink igényeinek megfelelően menedzseli is tanítványait.

A Magyar Írószövetség Könyvtárában a közelmúltban megrendezett felolvasóestre a Szépíróműhely próza tagozatának tagjai  jöttek el és mutatták be alkotásaikat.

A mester „elhozta” tanítványait és azt a szellemiséget, amit kortárs alkotóként hétről-hétre megpróbál átörökíteni az ifjú –időnként nem is annyira fiatal – írópalántákba. Az alkotni vágyó tehetségeknek a hétfő esti műhelyfoglalkozásokon Petőcz András rendre átadja az írómesterség tanulható fortélyait – mert ilyenek is vannak –, de ez kevés lenne egymagában. A népszerű kortárs író és tanár életfilozófiáját jól tükrözi egy korábbi interjúrészlet: „Én az írást és az irodalmi világot életformának gondolom, amely nagyon nagy öröm, és hálát adok a sorsnak, hogy ebben az életformában létezhetek, írhatok, taníthatok.”

Petőcz András köszöntőjében elmondta, az írás, különösen a szépírás tanítható. Jól bizonyítja ezt az, hogy azok a tanítványok, akik kezdetben bizonytalanul mozognak a szépírás világában, gyorsan és látványosan fejlődnek egyetlen tanév, vagy olykor egyetlen szemeszter alatt is. Az „írótanoncok” írásai sorra jelennek meg országos irodalmi folyóiratokban is, a Spanyolnátha, az Irodalomismeret, a Magyar Műhely, a Vár is közli a szépíró műhely tagjainak alkotásait.

Álljon itt a a felolvasó est alkotói névsora: Bencsik Orsolya, Érsek Mária, Gellai Judit, Kirschner Anita, Kiss Attila, Kovács István Haykovats, Molnár Rita, Révész Mária, Szita Zsófia, Vidéki Bianka.

Petőcz Andrásról azt is tudjuk, hogy ötévesen eldöntötte, hogy író lesz. A nagy tervet a nyolcvanas évek elején egyetemistaként váltotta valóra, s a közel harminc megjelent kötete olvasása során végigkövethetjük írói tevékenységét. A 2014 nyarán napvilágot látott „Csak egy mozdulat” című kötet és az idén kiadott „ A megvénhedt Isten nyomában” című antológia pedig jól  mutatja, hogy Petőcz András  a mesterségbeli tudás átadását is magas szinten teszi.

Kép és szöveg:Virágh Ildikó

 

 

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat