Kodolányi nap ismétlésre ítélve

2017. május. 11. KáVé

Vetélkedők, előadások és jazz két étkezés között

Fél tíz, a Kodolányi főiskola tanszéki reggelijein vígan isszák a kakaót tanárok és diákok, fogy a foszlós kalács és a kifli, no és javában folyik a társalgás. Valójában ez a fő cél, oktatók és hallgatók oldottabb formában is töltsenek együtt időt, bátran megfogalmazódjanak az elvárások, igények, megismerjék egymást a különböző évfolyamon tanulók. A kezdeményezés telitalálat, a tanszéki früstökölés nagyszerű hangulatban telik, valamennyi „reggeliző” teremben tapasztalom, hogy igény van az efféle együttlevésekre. Dr. Torgyik Judit tanárnőtől megtudom azt is, hogy Finnországban rendszeresen szerveznek hasonlót a felsőoktatási intézményekben a közösségépítés szándékával. 

Reggeli után a földszinti klubban Dr. Szabó Péter rektor köszöntőjével folytatódott a program. „A rendezvény legfőbb értéke, hogy hallgatók szervezésében valósult meg, s fontos, hogy olyan programpontjai vannak, amelyek hallgatói igényt szolgálnak.” mondta el egyebek között a rektor. Ez a helyszín utána a youtubereké volt, akik nem csak tapasztalataikat mondták el, hanem válaszoltak a hallgatói kérdésekre is. A SzkitonProductions  csapat négy előadója részleteiben vázolta, hogyan jutottak el két esztendő alatt a háromszáz megtekintéstől a százhúszezres táborig, s milyen módszerekkel lehet sikereket elérni a social mediában. Az emberközpontúságra, naprakészségre, azonnali reagálásokra helyezték a hangsúlyt, és arról is beszéltek, hogy a ráfordított idő egyik záloga a sikernek.

Mindeközben zajlottak a sportesemények az edzőtermekben, ahol fekve nyomó bajnokságot is tartottak. A Legizmosabb Egyetem cím elnyerése is szerepelt a célok között, sokan kipróbálták magukat a versenyben. Bartha Bianka és Hajdú Ráfis Luca három, illetve ötszázszor emelték fel a négykilós kettlebellt, így méltán elégedettek az eredményükkel. Itt egyébként összeadódnak a teljesítmények, s az összesített súllyal lehet nevezni a felsőoktatási intézmények országos versenyére.

A fizikumot igénybevevő sportolást követően szívesen tornáztatták meg az agyukat is a kodolányis hallgatók. Dr. Petőcz András irodalmi vetélkedője jó terepnek bizonyult, meglehetősen sokan alávetették magukat a szellemi erőpróbának.

Érdekes programponttal gazdagította a rendezvényt a Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszék, valamint az Institute for Cultural Relations Policy közös szervezésű kerekasztal beszélgetése, amelynek keretében a migrációs politika került terítékre. Hóvári János ny. nagykövettel és Gálik Zoltánnal, a Corvinus Egyetem tanárával Péter Stepper beszélgetett a főiskolai könyvtárban.

A Kodolányi Art Gallery csapata Dr. Tarbay Gabriella vezetésével ugyancsak megmérettetésre invitálta a hallgatókat a híres épületek, híres festmények felismerése program során

A végzősök körében népszerűnek bizonyult a fényképezkedési lehetőség is, amelynek során Bolfert Richárd az  államvizsgára készülő kodolányisokat fotózta talárban és sapkában.

Ha dél, akkor ebéd, mégpedig közös étkezés az udvaron. Mindehhez a különleges  hangulatot a KJF jazz szakos hallgatói biztosították. Zabos Regina és zenekara ezúttal is sokunk örömére csillogtatta meg tehetségét.

Elfogyott a gulyás és a „vegaleves” is, a sportirodában Butor Klára és hallgatói csapata értékelik a rendezvényt. Összességében elégedettek, igyekeznek levonni a tanulságokat. Bányai  Péter és Vincze Viktória végzős andragógia szakos hallgatók többedszer vettek részt  a kodolányis nap szervezésében. Péter azt mondja, a tavalyihoz képest van fejlődés. Gyakorlat teszi a mestert alapon az idén kiküszöbölték azokat a hibákat, amelyeket előző évben vétettek.  Egy-másfél hónapot dolgoztak az előkészületeken, s az is fontos, hogy Butor  Klára tanárnő irányításával  öröm dolgozni. Geszterédi Ágnes másodévesként ugyancsak rendelkezik már tapasztalatokkal, ő egyébként gyakornokként teljesít feladatokat a tanárnő mellett. A másodéves turisztika szakos Bajusz Annamária, Gáll Noémi és Takács Ivett, valamint az elsőéves kommédiás Vincze Flóra voltak még a szervezői csapat tagjai.

Szép munka volt, érdemes az ismétlésre.

 

Kép és szöveg: Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat