Kodolányi Könyvtár három városban

Cikk dátuma 2021. február. 18. | Mozaik
Kodolányi Könyvtár három városban

Lenti Barnabás - kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam


 A járvány ideje alatt is lehet kölcsönözni


A Kodolányi János Egyetem könyvtára 1992 óta szolgálja az olvasókat. Jelenleg három helyszínen mintegy negyvenezer kötettel rendelkezik, az oktatott szakoknak megfelelő szakirodalommal, online adatbázisokkal, kép és hanganyagokkal is kibővülve. A könyvtár megújult honlapján hallgatók és oktatók egyaránt megtalálnak minden hozzáférési lehetőséget, illetve a letölthető dokumentumok között is böngészhetnek. A könyvtár állományáról, a koronavírus járvány okozta nehézségekről és a könyvtári órákról Glavanovics Andrea könyvtárvezetővel beszélgettem.

Egy felsőoktatási intézmény könyvtára nyilván számos vonatkozásban különbözik a közművelődési könyvtáraktól, és itt nem csak a látogatókra gondolok.  Mit érdemes tudnunk a Kodolányi könyvtárairól?

Az egyetemnek három könyvtára van, a három oktatási helyszínen: Budapesten, Székesfehérváron és Orosházán. Mindhárom helyszínen a pandémia alatt is igyekszünk biztosítani a szolgáltatást. A helyzetre való tekintettel különleges körülmények között van lehetőség kölcsönzésre. A hallgatók és az oktatók elektronikus formában küldött levél segítségével tudnak könyveket kérni, ezeket összekészítjük és előre megbeszélt időpontban be lehet jönni érte. A visszahozott könyveket pedig mindhárom helyszínen egy kihelyezett dobozba helyezhetik, itt a könyveket karanténban hagyjuk egy kis időre, utána pedig visszavételezzük.

Ezúton is biztatom a hallgatókat, hogy a könyvtári állományon kívül bátran használják a könyvtárközi szolgáltatásunkat és az előfizetett adatbázisainkat is. Ezeket az online felületeket a „távoli elérés” segítségével, az ún. eduID azonosítással már akár otthonról is igénybe lehet venni bármilyen mobil eszközről. A Neptun kód és az ahhoz tartozó jelszó használatával bárhonnan elérhető a szolgáltatás. Vannak olyan felületek például a MeRSZ adatbázis (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás; magyar nyelvű alapművek, összefoglaló kézikönyvek, felsőoktatási tankönyvek elektronikus gyűjteménye – a szerk.), ahol letölteni ugyan nem lehet, de online több száz kötet hozzáférhető, és saját jegyzeteket is lehet készíteni, amit elment a rendszer. A másik típus az Osiris és L’Harmattan Kiadó adatbázisa, ahol pdf formátumban érhetőek el különböző dokumentumok. A szolgáltató korlátozottan, maximum 50 oldalig engedi a letöltést. A szótár adatbázis használatával pedig helyesírást tudunk ellenőrizni, és több nyelven kapunk segítséget a fordításhoz.

Milyen rendszer szerint működik a három különböző városban lévő Kodolányi Könyvtár, például ugyanazokat a könyveket találhatják meg az olvasók minden helyszínen?

Egy katalógusunk van, ez egy integrált rendszer, amiben megtalálható minden kötetünk és a rendszer azt is megmutatja, hogy az adott dokumentum melyik könyvtárban érhető el. Egymás között utaztatjuk a könyveket, tehát, ha egy budapesti hallgatónak egy olyan könyvre van szüksége, amely Székesfehérváron található, akkor egyszerűen átküldjük. Ez a belső postaszolgálattól függően pár nap alatt meg is érkezik.

A hallgatókon kívül kik veszik még igénybe a könyvtárakat?

Az oktatók is használják, de az is előfordul, hogy kérik, hogy az oktatott tárgyhoz rendeljünk vagy vásároljunk könyveket. A nem oktató munkatársak is tudnak kölcsönözni, sőt Fehérváron még a külsős olvasók is igénybe vehetik a könyvtárat. Ők főleg nyelvtanárok, mert régebben a nyelvoktatás miatt nagyon komoly nyelvkönyvállományra tettünk szert, amelyeket még mindig előszeretettel kölcsönöznek. Más egyetemek hallgatói is rendszeresen keresnek nálunk könyveket. Felsőoktatási szakkönyvtárként főleg az oktatott szakokhoz kapcsolódó szakirodalom szerepel az állományban, például a turizmus szakirodalmunk nagyon erős, bár ezen kötetek nagy része már az online térben is elérhető. A MeRSZ adatbázis állománya például rohamosan bővül, már az oktatóink saját írásaival is.

Minden félévben vannak könyvtári órák. Mennyiben változtatta meg a pandémia a korábbi gyakorlatot?

Már a pandémia előtt is tartottunk ilyen interaktív felkészítőket, de online még soha. Ez egy jó gyakorlatnak bizonyult. A tavaszi félévtől kezdve a járvány miatt interneten tartjuk meg ezeket az órákat, és szerencsére nagyon pozitív visszhangra talált ez az új kezdeményezés. Nemrég tartottuk meg a jelenlegi szemeszter első ilyen óráját, amelyen százharmincketten vettek részt, ami rekordnak számít. Ez is mutatja, hogy van létjogosultsága ebben a formában is a könyvtári óráknak, főleg ebben az időszakban, amikor a hallgatók nem találkozhatnak személyesen az oktatókkal, vagy csak igen korlátozott lehetőségek között.

Milyen témákban zajlanak ezek az órák?

Szervezünk kifejezetten szakdolgozat-író workshopot, és ebben a félévben tematizálni szeretnénk a meghirdetett órákat, külön koncentrálunk a szakdolgozat, beadandó dolgozat, portfolió írásra. Lesznek általános, tudományos dolgozatíró foglalkozások is, és szeretnénk egy kicsit mélyebbre ásni a hivatkozások, a könyvtári állomány, illetve az online adatbázisok használatában is. A legutóbbi példa azt mutatja, hogy ezt a gyakorlatot folytatni kell, hiszen igény mutatkozik rá. Mindenképpen folytatni szeretnénk. Mi ezzel próbáljuk segíteni a hallgatókat ebben a nehéz időszakban.

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat