Kodolányi Art Gallery nemsokára

Cikk dátuma 2013. október. 14. | Mozaik
Kodolányi Art Gallery nemsokára

Sipos Attila: Kodolányi Art Gallery - új múzeumi látásmód

 

Napjainkban a múzeum világa átalakulóban van, ahol egyre inkább új és modern eszközöket, programokat alkalmaznak. Régen az volt a koncepció, hogy a látogatók ne nyúljanak semmihez, a múzeum magasztos, templomszerű hely legyen, a programok és kiállítások szervezése során pedig az egyes korosztályok különböző igényeit nem vették figyelembe. 

Ma már ez nem így van, hiszen nyilvánvaló, hogy más múzeumi program kell a gyermekeknek, és más a felnőtt generációknak.

A korosztályok igényeinek felmérésével könnyebben tudjuk kialakítani a programokat. Nem a személyre szabás a kulcs, hanem a korosztályok olyan vizsgálata, amivel ki tudjuk alakítani a múzeumba járás szokását.

A múzeumba járás szokásának kialakításához célszerű egy fogalmat csatolni, hogy az jól működjön.  Ez a fogalom a divat. Ha divatot tudunk létrehozni a múzeumba járásból, akkor a nagyközönség kulturális szokásait jobban fel tudjuk mérni. A különböző programok segítségével a múzeumlátogatók látókörét szélesíthetjük. Az általános iskolás gyermekek korosztályának megnyerése messzire mutató eredményekkel járhat, hiszen e korosztály szokásai még kialakulóban vannak, így sokkal könnyebben alakíthatóak. A múzeumi szakemberek fontos feladata tehát, hogy érdekes, izgalmas és maradandó élményhez juttassák őket a múzeumokban.

Egy múzeumi foglalkozás másként van felépítve, mint egy szabványos iskolai óra. A múzeum légköre már eleve sokat hozzátesz az óra hangulatához, és az adott korszakok tárgyi emlékekeinek bemutatása nagyban növeli a befogadás hatékonyságát.

Óriási élményt nyújt a gyermekek számára, ha a kezünkben tarthatnak egy római sisakot vagy a sisak pontos replikáját fel is próbálhatják. A tanulási folyamat izgalmas felfedezéssé válik, észrevétlen rögzülnek az új ismeretek.  A személyes tapasztalatnak és az átélt élményeknek köszönhetően könnyebben felidézhetőek az adott tananyagok.

Ezt a szellemiséget követve, valamint a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban eltöltött nyári gyakorlat tapasztalatainak felhasználásával az az ötlet fogalmazódott meg, hogy szervezzünk egy kiállítást a Kodolányi főiskolán. A harmadéves andragógia szakos Simkó Gergely, Szlabey Máté és Boka Máté együtt voltak Székesfehérváron gyakorlaton, és akkor fogalmazódott meg bennük, hogy a megszerzett tapasztalatokat felhasználják valami új dologhoz a főiskolán. Egy kiállítás megrendezését terveztük el, én tanszéki demonstrátorként segítek a program létrehozásában.  

 

Tarbay Gabriella tanárnő támogatja, segíti az elképzeléseink megvalósítását, már túl vagyunk az előkészületeken, felhívást tettünk közzé a főiskolai hallgatók között, hogy a művészetüket bemutatni szándékozók jelentkezzenek. A Kodolányi Art Gallery című kiállításunkon bárki bemutatkozhat festményeivel, grafikáival. A harmadévesek igyekeznek a gyakorlaton szerzett tapasztalataikat kamatoztatni, minden ötletet szívesen látnak, és megvitatják, mit lehet felhasználni. A gyakorlat során megtanulták, hogy csoportban dolgozzanak, ahol egy tervet több nézőpontból megvizsgálnak. Így készültek a plakát tervek, az interaktív felhasználói programok, így készül a kiállítás látogatóinak szervezése, a kiállításhoz tartozó ismertetők, valamint a galérián bemutatott képekhez múzeumpedagógiai programok is. A képek elhelyezése, valamint a magyarázó anyagok is hasonlóan közös munkával készülnek. Én elsősorban a program összehangolásában segítek.

Simkó Gergely és Szlabey Máté a galéria technikai megvalósításában és a kiállítás képeinek kiválasztásában vállalnak kulcs szerepet a műkereskedelem specializációt választott hallgatókkal. Ebben segíti őket a másik demonstrátor, Boka Máté. Csapatot toboroztak, nem csak a saját andragógus szakukon, hanem a KJF valamennyi szakának minden évfolyamáról.

Sokakat érdekel ez a program, folyamatosan jelentkeznek a kiállítani szándékozók is. Az elméletben tanultak gyakorlati alkalmazása igazi kihívás a programban résztvevő hallgatóknak, akik nagy összhangban dolgoznak a kiállítás sikeres lebonyolításáért. Szem előtt tartjuk a mi szakmánk legfőbb feladatát is, vagyis az „Élethosszig tartó tanulás” jelentőségét. 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat