Klebelsberg-szobor Fehérváron

2013. november. 14. Kitekintő
Klebelsberg-szobor Fehérváron

A 20. század kiemelkedő kultúrpolitikusa emlékének tisztelegtek a királyi városban

Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter egész alakos, bronzból készült alkotását, amely a székesfehérvári  Ciszterci Szent István Gimnázium lépcsőjén kapott helyet, együtt leplezte le tegnap dr. Cser-Palkovics András polgármester, a Ciszterci Gimnázium egykori diákja, L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, valamint Orosz Ágoston, a Ciszterci Gimnázium igazgatója.

Gróf Klebelsberg Kuno – a 20. század egyik legjelentősebb kultúrpolitikusa – családja és iskolái révén sok szállal kötődött Székesfehérvárhoz. 1875. november 13-án az Arad vármegyei Magyar-Pécskán született, ám még két éves sem volt, amikor árvaságra jutott és édesanyjával Székesfehérvárra költözött. Később a fehérvári ciszterci rendi gimnáziumban érettségizett.

Pető Hunor szobrászművész Klebelsberg-szobrát a politikus születésnapján, november 13-án avatták fel a Ciszterci Gimnázium bejáratának lépcsőjén. Elkészítését 15 millió forinttal támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított költségvetési forrásból a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

A szoboravató ünnepségen a fenntartó Ciszterci Rend képviseletében Dékány Árpád Sixtusz zirci főapát köszöntötte a téren összegyűlt vendégeket, az iskola tanárait és növendékeit. Többek között elmondta: „Klebelsberg Kuno egyike azon személyeknek, akik Magyarország szellemi, lelki kultúráját meghatározó módon formálták, alakították pozitív értelemben.” 

Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója ünnepi beszédében kiemelte: az iskola volt Klebelsberg fegyvere, tíz éves minisztersége alatt a magyar kultúrtörténet legkiemelkedőbb programját hajtotta végre.

Az ünnepségen L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke széles körű áttekintést nyújtott Gróf Klebelsberg Kuno személyiségéről, munkásságáról, életművéről és örökségéről. Többek között elmondta: „A 200 éve a ciszterek fenntartásában működő székesfehérvári iskola nem feledkezhet meg az egyik legkiválóbb diákjáról, aki mindig hűséges volt Székesfehérvárhoz, valamint egykori alma materéhez és a rendhez is.” L. Simon László a Klebelsbergről alkotott szoborról a következőket mondta:  „A bronzba öntött nagy történelmi személyiséggel nap mint nap találkozó fehérvári gimnazistáknak több lesz ez a szobor, mint egy elsárgult fénykép kópiája. Minduntalan arra fog figyelmeztetni bennünket, amit Klebelsberg mondott: az a kis darab föld, amelyet Magyarországnak neveznek, a mi hazánk, Európa belvárosában fekszik. A műveletlenség zsúpfedeles háza számára Európa belvárosában túlságosan drága lenne a házhely, s hamarosan lerombolnák az ott éktelenkedő házat. Vagy megtartjuk legdrágább nemzeti örökségünket, a műveltségünket, vagy törölnek bennünket az önálló nemzetek sorából, és pusztulnunk kell erről a földről.” 

 

/Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ/

 
Kodolányi János Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 47-49.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.

Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat