KJF + Magyar Földrajzi Társaság

Cikk dátuma 2014. október. 17. | Mozaik
KJF + Magyar Földrajzi Társaság

Babják Gábor írása - turizmus-vendéglátás szak
Chile, ahova egyszer el kell menni

A Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztályának és a Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszékének rendezésében került sor Dr. Forman Balázs „Chile, ahogy még nem láttad” című előadására a KJF-en.

Az előadás stílusát mozaikszerűség jellemezte, időnként csapongtunk a témák között, amelyekből kiragadok most néhány izgalmas dolgot.

Egy kis történelem

Mint megtudtuk, 2010-ben Chilében volt a Nemzetközi Földrajzi Unió regionális konferenciája a katonai akadémián, és ennek keretében utazott ki Chilébe az előadó. Furcsának tűnhet, hogy egy földrajzi konferencia miért a katonai akadémián került megrendezésre, de hamar kiderült, hogy azért, mert Chilében a katonáknak van pénze.

Az épületben találkozott Augusto Pinochet portréjával. Augusto Pinochet az akadémia földrajz professzora volt, aki később puccsal hatalomra jutott, ami ugyan több ezer ember életébe került, de az ő irányítása alatt lett a hadsereg önálló állam az államban. Tekintettel tanári múltjára, a földrajzoktatás még napjainkban is rendkívül erős Chilében, a középiskolai atlaszban olyan részletes adatok találhatok, mint talán sok másikban nem.

A főváros

Chile fővárosa Santiago de Chile, amely akár egy európai város is lehetne kinézetével. Nem unalmas a városkép, rengeteg az izgalmas épület, de az erős középosztályosodásnak köszönhetően sok lakótelepet is találhatunk. A hadsereg erős jelenlétének és a több éves diktatúrának köszönhetően néhány épületet erősen jellemez a diktatórikus stílus. Egy kis érdekesség, hogy a chilei Nemzeti Színházban Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek című előadását is műsorra tűzték.

A városban óriási kultusznak örvend a mozgás, szinte minden korosztály sportol valamit, de mint számos más országban, itt is a foci a legnagyobb kedvenc.

Közlekedés

Mint világváros nagy metróhálózattal rendelkezik, amit folyamatosan bővítenek. A vasúti közlekedés nem jellemző a városban, mert nagy részét felszámolták. A központi pályaudvaron mindössze négy vágány található, de ezek a vonatok is csak az elővárosban közlekednek. A legmeghatározóbb közlekedési eszköz a busz. Az egész országra jellemző a jól kiépült buszhálózat, és a buszok minősége sem utolsó, sőt. Azok a buszok, amelyeken nincsen mosdó, nem is kapnak engedélyt. Előadónk személyes élménye egy buszos utazása alkalmával, hogy az egyik megállóban felszállt egy helybéli ember, aki mindenkitől megkérdezte, mit szeretne enni. Miután begyűjtötte a rendelést, eltűnt a buszról. Aki nem ismeri a helyi szokásokat, nem nagyon érthette a történteket, ám  néhány megálló után fény derült a dologra, mert egy másik ember szállt fel, és hozta az utasok által rendelt menüt.

A tömegközlekedés sem unalmas, az összes megálló valamilyen képpel, festménnyel van díszítve, ez is mutatva a helyiek sokszínűségét. Jut is eszembe a helyiekről az a kis érdekesség, hogy a chilei emberek annyira nem évszakhoz illően ajándékoznak, hogy karácsonyra strandpapucsot, törülközőt és hasonló nyáron használt tárgyakat is gyakran csomagolnak a fa alá.

Oktatás

Chilében a felsőoktatásban állami, egyházi és magánintézmények egyaránt vannak. A két utóbbi rendkívül drága, így ide csak azok járnak, akik tehetősebbek. A szerényebb körülmények között élő diákok mind állami keretek között tanulnak. Előadónk chilei látogatásakor már fél éve tartottak a diák tüntetések, ugyanis a diákok megelégelték helyzetüket. Épületeket foglaltak el, ahová senkit nem engedtek be, így az állami egyetemek csődbe mentek. 

A hadsereg keményen lépett fel a tüntetők ellen, a katonák golyóálló mellényben, könnygáz és vízágyú segítségével foglalták vissza az épületeket. A tüntetések véget értek, de mindez mély nyomot hagyott a helyiekben.

Bányászat, halászat

Az előadás során egy chilei bányavárosban, Lotában tehettünk képzeletbeli körutazást. Ugyan bányái már kimerültek, de a bányászok felvásárolták a kimerült bányákat, és múzeumot kialakítva csábítják oda a turistákat.

A concepcioni öböl életéből is kaphattunk egy kis ízelítőt. Rendkívül jó a halászat, ugyanis az áramlatok miatt hatalmasra nőnek a halak, egy tintahalból akár tíz-húsz kilósat is találhatunk a közeli halpiacon, ahova a hajókról csővezetékekben juttatják el a halakat.

Ezekben a városokban már látszik latin-Amerika igazi énje, bár az emberek a nyomorúság ellenére igen boldogak.

Befejezésként azt a mondatot szántam, amit Dr. Forman Balázs az előadás elején mondott, én pedig a végén gondoltam így. Chile, ahova egyszer el kell menni…

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat